Connect with us

Društvo

JUBILEJ 15. GODINA: Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Published

on

Crna Gora slavi jubilej, 15 godina obnove državne nezavisnosti. U 10 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici Vlada organizuje manifestaciju na kojoj je planirano spuštanje padobranca sa državnom zastavom uz nastup orkestra Vojske Crne Gore.

Na današnji dan 21. maja 2006. godine održan je u Crnoj Gori referendum o državno-pravnom statusu.

Na pitanje: „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom“, imalo je pravo da odgovori, sa Da ili Ne, 484.718 građana, na 1.120 glasačkih mjesta, u dvadeset jednoj crnogorskoj opštini.

Na referendumu je, od 8 do 21 sat, glasalo 419.240 građana, odnosno 86,5 odsto ukupno upisanih birača. Od tog broja 230.661 građanin, ili 55,5 odsto od broja važećih glasova, odgovorilo je sa Da, a 185 hiljada i 2 građanina, odnosno 44,5 odsto, sa Ne.

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

Tako je od Evropske unije nametnuti uslov – da 55 odsto od broja izašlih birača glasa za nezavisnost, premašen pola procenta. Referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore pratilo je oko 3.400 domaćih i stranih posmatrača, kao i 670 novinara iz Srbije, Crne Gore i inostranstva.

Crna Gora je peta republika SFRJ u kojoj su se građani izjasnili o državnom statusu, čime joj je poslije 88 godina povraćena državna samostalnost i puni međunarodno-pravni subjektivitet.

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

Vlada Crne Gore danas organizuje svečano obilježavanje 15 godina nezavisnosti Crne Gore, uz angažman Vojske Crne Gore.

Poziv za zajedničko obilježavanje svečanosti upućen je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.

Kako je najavljeno iz Vlade, manifestacija će biti organizovana u 10 sati, na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

“Programom je planirano spuštanje padobranca sa državnom zastavom na Trgu nezavisnosti, uz nastup orkestra Vojske Crne Gore. Takođe, na Trgu nezavisnosti će se nalaziti štandovi na kojima će biti prezentovana oprema Vojske Crne Gore”, kazali su iz Vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije