Connect with us

Društvo

JUČERAŠNJI SKUP NA CETINJU: Veliko ne fašizaciji društva

Published

on

Građani su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, kao i rukovodstvo RTCG-a da podnesu ostavke

Crna Gora je država svih njenih građana i ne smije se dozvoliti dalja fašizacija i klerikalizacija crnogorskog društva, poručeno je, između ostalog, sa jučerašnjeg protesta na Cetinju koji je jedan od najmasovnijih patriotskih skupova kojem je prisustvovalo više od 10.000 ljudi.

Na skupu je pročitan i Belvederski proglas u kojem su slobodni građani poručili da ,,neće pristati na dalja ponižavanja, obespravljanja, progon, brutalnu represiju i kršenja Ustavom zagarantovanih prava, ali i pozvali premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića da ,,podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima“.

Ostavke

Takođe, pozvali su predstavnike bezbjednosnog sektora da podnesu ostavke zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države.

Na mirnom okupljanju građana koji se protive ,,fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva“ kao i, kako tvrde, brutalnom postupanju policije prema njima tokom protesta povodom ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, mogli su se vidjeti transparenti na kojima su, između ostalih, bile poruke ,,Sloboda se ne gasi suzavcem“, ,,Srcem za Cetinje“…

Suprotno mišljenju pojedinih, naročito nakon 5. septembra, da se na Cetinju formiraju paravojne organizacije koje prkose državi i sistemu, građani i građanke svojim ponašanjem pokazuju da se radi o mirnom okupljanju na kojem dominiraju čiste emocije.

Tome svjedoči i atmosfera koja je zabilježena uoči početka okupljanja, kada je profesor i književnik Sreten Vujović zaplesao sa sugrađankama.

Protest je prvenstveno održan na Dvorskom trgu kojem je prisustvovao veliki broj građana sa crnogorskim obilježjima, kao i predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve. Vijorile su se crnogorske zastave, pjevale patriotske pjesme, poslate su poruke da neće dati antifašističku i građansku Crnu Goru.

Nakon toga građani su se uputili prema Adžića krivini gdje je pročitan Belvederski proglas. Na toj lokaciji, policija je 5. septembra napala demonstrante na barikadi.

Proglas

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović, koja je pročitala proglas, navela je da su se slobodni crnogorski građani, na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili da iskažu da neće pristati na dalja ponižavanja, obespravljanja, progon, brutalnu represiju i kršenja Ustavom zagarantovanih prava.

– Braneći dostojanstvo svoje zemlje i ne dozvoljavajući dominaciju ,,srpskog sveta“ nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima. Naočigled međunarodne zajednice, pred očima NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starice, žene i djecu, u mladiće i djevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom prijestonicom. Aktuelna vlast je 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore upravlja Srbija i njena crkva, posredstvom premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, koji nijesu prezali od krvoprolića da pokažu pokornost Aleksandru Vučiću – poručuje se u proglasu.

Oni su u proglasu pozvali i rukovodstvo RTCG da podnese ostavku, zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašilo javnost.

– Pozivamo funkcionere cetinjske Ure, čiji je predsjednik partije odobrio brutalni obračun s njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske partije, te partiju i državu stavio u službu velikodržavne politike Srbije i Crkve Srbije – da podnesu ostavke i

pokažu da nijesu pioni anticivilizacijske politike koju njihov šef sprovodi – naveli su oni.

Građani su pozvali i međunarodnu zajednicu da se nepristrasno uključi u odbranu građanskih prava Crne Gore.

– Mirno i civilizovano ukazivali smo na probleme ovog društva, na politički revanšizam vlasti, na obespravljenost. Naše poruke jasno su se čule 5. septembra, kao i danas. Nećemo stati dok od Crne Gore ne napravimo zemlju kojom će vladati mir, demokratija, tolerancija i suživot – poručuje se u proglasu.

Crnogorski intelektualci

Na Dvorskom trgu juče su se okupljenim građanima obratili crnogorski intelektualci – Boban Batrićević, Andrej Nikolaidis, Anđa Kapičić…

Istoričar Boban Batrićević kazao je da je prošlo sedam dana od pokušaja veleizdajničke vlade da pokori Cetinje i agresije na prijestonicu. Okupljeni su to ispratili skandiranjem: ,,Izdaja“.

– Grad su nam, po nalozima tuđe države, zasuli šok bombama. Suzavac i teror govorili su jezik sile i jezik mržnje. Za razliku od njih, mi smo, i 5. septembra i danas, odlučni da govorimo jezikom mira i tolerancije – kazao je Batrićević.

Istoričarka umjetnosti Anđa Kapičić poručuje da druge države nemamo, a da iz ove nećemo.

– Heroine i heroji, građani i građanke, okupili smo se da kažemo odlučno NE. Pitam se čija je to policija koja je sa toliko mržnje i strasti bacala suzavac i gumene metke na goloruki narod. Da na takav način ustoliče mitropolita Crkve Srbije. Nas niko nikada nije vodio, mi smo koračali za svojom svjetlošću. Mi se samo borimo za pravo, čast i slobodu Crne Gore, za vječnu slobodu. Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo. Nema niko pravo, ni SPC ni niko, da uzurpira ono što je naše. Srce naše je na Cetinju – poručila je ona. Dodala je da je negiranje crnogorskog identiteta, crkve i jezika primjer netolerancije.

– Pričaju da smo pokušali rušiti ustavni poredak zbog nečijih miliona i kokaina, što s gnušanjem odbacujemo: da smo teroristi, branitelji kriminogenih struktura, što, takođe, nije istina. Jer nas niko nikada nije vodio za ular, mi smo za svojom svjetlošću vazda koračali. Nedopustivo je da su naš dostojanstveni otpor asimilaciji predstavili svijetu kao vid ekstremizma i pećinskog nacionalizma… Ne, mi smo, naglašavam, PATRIOTE, potomci crnogorskih antifašista, ali i komita, koji su se prkoseći smrti borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, ne mareći za velike žrtve i svoje živote. Belveder je eho njihove besmrtnosti i slave, koja čuva i naš grad i Crnu Goru,

dajući nam krila da istrajemo u našoj pravičnoj borbi za istinu, vjersku slobodu i slobodu mišljenja. Mi druge države nemamo, iz ove niđe nećemo. Neka konačno vlast i SPC prihvate da su Crnogorci realnost, da su svoji na svome i da je negiranje crnogorske nacije, crkve, identiteta, jezika i kulture znak mržnje i netolerancije. Utapanje u „srpski svet“ ne prihvatamo. Tim prije što nije samo Cetinje Crne Gore – da se ne zavaravaju – i da znaju: nama naša domovina nikad nije bila mala! Demokratskim sredstvima izborićemo se da živimo u građanskoj, sekularnoj, multietničkoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj Crnoj Gori, gdje će uticaji kvaziistoričara, potkupljenih političara, falsifikatora i otimača naše veličanstvene istorije biti na marginama. Luča slobode koja vjekovima gori na Cetinju te belvederske noći obasjala je cijelu Crnu Goru, sa jedinstvenom porukom: dok i jedno srce kuca za Crnu Goru, ona će biti vječna! Srcem za Cetinje i Crnu Goru – poručila je Kapičić.

Pjesnik Balša Vulević poručio je da Cetinje i Crna Gora nikad neće pokleknuti.

– Neka to znaju svi koji kidišu na naše svetinje – istakao je Vulević.

Nikolaidis: Da je spriječen helikopterski desant na Rumiju, ne bi bilo ni helikopterskog desanta na Cetinje

Pisac Andrej Nikolaidis je, obraćajući se građanima, istakao da pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici.

– Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo – poručio je Nikolaidis.

On je pozvao građane da „pozdrave“ Demokratsku partiju socijalista jer, kako je kazao, sve „ovo što nam se dešava bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće“.

– Ima li ikoga u Crnoj Gori kome nije jasno: da je spriječen helikopterski desant na Rumiju, ne bi bilo ni helikopterskog desanta na Cetinje – istakao je Nikolaidis. Podsjetio je i na snimak objavljen na RTCG, u kojem se, navodno, čuje ,,dokaz“ da su građani pucali na policiju.

– Molim vas za topli pozdrav RTCG-u, koja je lagala o pucanju na policiju… Pozdravimo i Gojka Perovića, na televizijskom snimku smo vidjeli kako skače od sreće što je uspio desant na grad koji ga je primio raširenih ruku – dodao je Nikolaidis.

Pulević: Najljepše građansko okupljanje

Komentarišući masovnost skupa, akademik dr Vukić Pulević za Pobjedu je rekao da ne zna da li se radi o najvećem skupu, ali je sigurno najljepše građansko okupljanje.

– Pokazalo se sad, kad nema žandara i suzavaca, da je ovo čista građanska energija Crne Gore. One koja ne mrzi, koja ne dijeli, koja objedinjuje – poručio je dr Pulević.

Zenka: Albanci su uz Crnu Goru i Crnogorce

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka poručio je juče na Cetinju da su Albanci uz Crnu Goru i uz Crnogorce.

– Nemojte misliti, ni u zlim mislima, da nemate Albance sa sobom – poručio je juče na Cetinju. Albanci još jednom zbore jedno veliko DA ovoj našoj kući. Mnogi se pitaju, ima li nas umrijeti za ovu našu kuću? Ima li nas – pitao je Zenka.

– Ima! Ima! – uzviknuli su okupljeni uz gromoglasan aplauz.

– Da ne griješim dušu, moram da pozdravim ove hrabre žene – neka znaju oni koji su ih gađali šok bombama – te žene su naše sestre, majke – poručio je Zenka.

Policija obezbjeđivala Cetinjski manastir

Policija je i juče obezbjeđivala Cetinjski manastir, a i oko Biljarde je bila postavljena ograda nakon prošloneđeljnih protesta zbog ustoličenja mitropolita Joanikija.

Građani koji su došli do Cetinjskog manastira, negodovali su što ga policija čuva od njih, ,,čiji su đedovi tu kosti ostavili“.

a Cetinja pozvala je ranije sve kojima je na srcu građanska, demokratska, slobodna, antifašistička i sekularna Crna Gora da pokažu protest ,,onima koji su nas prošle neđelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije