Connect with us

Društvo

JURILI “EKSTREMISTE”: Rizikovali živote građana i policajaca da bi zaštitili interese Crkve Srbije

Published

on

Brđaninov Operativni štab je izričit u izvještaju da je na osnovu raspoloživih podataka i procjena „prije, tokom i nakon završetka navedenih javnih okupljanja postojala mogućnost usložnjavanja bezbjednosne situacije koja se mogla reflektovati i u drugim gradovima Crne Gore“ i da su bezbjednosne procjene izrađene od strane Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost bile izrazito negativne. Ali, u analizi se ne nudi odgovor – ko je onda zaista naredio da se akcija izvede – Podgorica ili Beograd

Crnogorska policija ustanovila je da demonstranti, protivnici ustoličenja mitropolita Crkve Srbije, nijesu pucali na pripadnike policije već je došlo do upotrebe vatrenog oružja i ,,pucanja u vazduh“ – piše, između ostalog, u dokumentu nazvanom ,,Poseban izvještaj sa analizom postupanja policijskih službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju 04-05. 09. 2021. godine“.

Izvještaj je juče dostavljen članovima Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore i biće predmet rasprave na prvoj narednoj sjednici i nesumnjivo će izazvati brojne reakcije, prvenstveno zbog niza kontradiktornosti.

Prije svega, jer brutalnu akciju razbijanja građanskog protesta na Cetinju 5. septembra, kada je policija ogromnim količinama suzavca, šok bombama, gumenim mecima ,,počistila“ Dvorski trg i nekoliko okolnih ulica, kako bi izašla u susret zahtjevu Crkve Srbije da u Cetinjskom manastiru ,,u miru“ ustoliči mitropolita Joanikija Mićovića, crnogorske vlasti pokušavaju da opravdaju još jednim dokumentom – ovog puta ,,iz pera“ Operativnog štaba policije, koji je koordinirao i rukovodio akcijom.

Kao i brojne druge informacije koje su o događajima na Cetinju stigle sa zvaničnih adresa od 5. septembra ujutro i policijski izvještaj, nažalost, obiluje nepreciznostima, ali i neistinitim navodima.

Autori izvještaja su – rukovodilac Operativnog štaba, formiranog zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija, načelnik Centra bezbjednosti – Podgorica Goran Jokić i pet pomoćnika direktora UP – Dragan Gorović, Dejan Knežević, Miloš Rakonjac, Dragan Klikovac i Saša Mašković.

PUCNJI U VAZDUH

– Oko 08:20 časova došlo je do upotrebe vatrenog oružja, pucnjima u vazduh na poziciji Belveder – piše u Posebnom izvještaju Uprave policije u kojem nema ni riječi o „pucanju na policiju“ kako je to ujutro 5. septembra javila Televizija Crne Gore na osnovu zvanične potvrde nekog iz UP u „usmenoj komunikaciji“.

Citirani dio izvještaja Operativnog štaba, koji je formirao direktor UP Zoran Brđanin 24. avgusta, dodatno povećava značaj da javnost dobije odgovore od njega i resora kojim rukovodi, da odgovore na pitanja na kojima Pobjeda danima insistira povodom lažne informacije o „pucnjima na policiju“.

I otvara brojna pitanja. Ako u izvještaju decidirano piše da je pucano u vazduh, a ne na policiju, kako je to izvijestio jedino RTCG, onda se mora znati: ko je službenik ili zvaničnik UP koji je nacionalnom Javnom servisu dao lažnu vijest; po čijem nalogu i uz čije ovlašćenje je to uradio?

Vijest je mogla da prouzrokuje strah, paniku i da potencijalno dovede do nesagledivih posljedica, zato je izuzetno važno da se otkrije identitet policajca ili rukovodioca iz Uprave policije koji je ,,usmeno“ dojavio generalnom direktoru Javnog servisa Borisu Raoniću o navodnom napadu na policiju.

Takođe, Brđanin je obavezan da odgovori zato što u jednom segmentu u izvještaju piše da se procjena Štaba – koja je podrazumijevala uzdržavanje od intervencije 4. septembra na deblokadi putnih pravaca Podgorica – Cetinje – Budva, pokazala kao ispravna, jer bi ne samo „doprinijela omasovljavanju protesta, uz mogućnost ugrožavanja života i tijela posebno ranjivih kategorija (žene, djeca, stari)“, već bi „pojedinim medijima dala povoda za plasiranje dezinformacija i manipulativno djelovanje“.

TAKTIKA

U dijelu izvještaja posvećenom taktici postupanja policije u odnosu na barikade postavljene u subotu 4. septembra, nakon probijanja tri kordona na izlazu iz Cetinja, piše da je Štab, na čelu sa rukovodiocem Jokićem, još tada razmatrao mogućnost upotrebe sredstava prinude kako bi deblokirali saobraćajnice i potisnuli građane sa magistralnog puta, ali je donijeta odluka da bi to „predstavljalo preuranjenu intervenciju“.

– To bi okupljenim građanima omogućilo da zauzmu nove pozicije i blokiraju putne pravce, dodatno ih okupilo i omasovilo, a ujedno bi dodatno oslabilo raspoložive snage UP na ključnim pozicijama. Takođe, eventualni sukobi sa policijskim službenicima dodatno bi iscrpili policijske snage, istrošili materijalno- tehnička sredstva (suzavac, biber sprej, šok bombe – prim. aut), a potencijalnom intervencijom skoro 24 časa prije planiranog skupa (ustoličenje – prim. aut), doveli u pitanje uspješnost izvršenja službenog zadatka zbog kojeg se sve i planira. Imajući u vidu sve segmente bezbjednosne procjene, nijesmo isključivali ni mogućnost da bi eventualna reakcija policije u navedenom trenutku, i upotreba sredstava prinude, uzrokovala reakciju i narušavanje javnog reda i mira u drugim gradovima u Crnoj Gori – navode u svom izvještaju šestorica policijskih funkcionera.

Odlučili su da sa tih pozicija povuku policiju i ojačaju štićeni prostor – zonu oko Cetinjskog manastira i sami manastir. Navode da su „napravili sistem obezbjeđenja koji okupljeni građani nijesu mogli ugroziti“.

SUVIŠNI IZVJEŠTAJ

Zanimljivo je, kako piše kasnije u izvještaju, da je taj sistem sljedećeg jutra ipak uspio ugroziti samo jedan čovjek – savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović – i to neuspjelim „pokušajem destabilizacije službenika policije“.

A tim čovjekom „poslužili“ su se i nakon raskrinkavanja lažne vijesti koju je plasirao premijer Zdravko Krivokapić kako je napad suzavcem na građane uslijedio pošto je bačen „molotovljev koktel“ na policiju u zoru 5. septembra.

Pošto je već tokom dana premijerova laž razotkrivena, uveče su promijenili narativ o razlozima početka policijske intervencije i upotrebe enormnih količina hemijskih sredstava, navodeći kako je, u stvari, za sve kriv čovjek koji je „pokušao da destabilizuje policajce“.

Zanimljivo je i da se u ovom dokumentu ne pominje ni da je nekolicina policajaca iz kordona na Trgu skinula zaštitnu opremu, nekoliko sekundi prije nego je bačen prvi suzavac na okupljene građane, što je zabilježeno i na jednom od video snimaka tog jutra, a o tome su svjedočili i građani koji su se u tom trenutku nalazili na trgu.

,,NEPRECIZNOSTI“

Dalje, u opisu dešavanja uoči postavljanja barikada na Belvederu, prema Podgorici i Adžića krivini prema Budvi, piše da je oko hiljadu građana oko 12:45 sati, krećući se prema kružnom toku na izlazu iz Cetinja, probilo policijski kordon sa zaštitnim ogradama i produžilo dalje.

Istina je da su građani probili kordon sa zaštitnim ogradama u blizini vatrogasne stanice, ali u izvještaju nema informacije da je probijen i kordon postavljen nekoliko stotina metara dalje, kod benzinske pumpe, a posebno je znakovito da nema ni slova o trećem kordonu policajaca koji su spuštili štitove i sklonili se u stranu da propušte protestante, što su okupljeni građani pozdravili aplauzima, zagrljajima i rukovanjima sa policajcima. Fotografije sa tog događaja objavila je – Pobjeda.

U izvještaju nema slova ni o dvojici policijskih pilota koji su odbili da pilotiraju helikopterom, a koji su potom suspendovani. Ni riječju se ne navodi da je transport policijskim helikopterom uopšte i bio opcija.

Nema ni snajpera i snajperista o kojima je pričao patrijarh srpski Porfirije Perić tvrdeći kako je on bio meta.

BLOKADA SAOBRAĆAJA

U izvještaju se opisuju i razlozi totalne blokade saobraćaja u subotu 4. septembra na teritoriji Crne Gore.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja koja su, kako piše u izvještaju, ukazivala da će značajan broj pristalica koji ne podržavaju ustoličenje krenuti na Cetinje – u strahu od omasovljavanja skupa u prijestonici – Štab donosi naređenje da ograniči jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu kretanja – potpunom obustavom saobraćaja iz svih putnih pravaca prema Cetinju.

– Navedene aktivnosti sprovedene su uspješno, što je uslovilo onemogućavanje dolaska većeg broja lica i omasovljavanje već okupljenih grupa građana na Cetinju – navodi se u izvještaju.

Oko 18:30 iz pravca Budve, kako tvrdi šestorka iz UP, bez prethodne najave na Cetinje je došao eskort (pratnja) sa štićenom ličnošću – predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je bez problema prošao barikade.

– Po ulasku u Cetinje, predsjednik je ušao u zgradu rezidencije, a zatim u pratnji obezbjeđenja – pripadnika Uprave policije došao u ugostiteljski objekat „Gradska kafana“ gdje se pridružio okupljenim građanima – piše u dokumentu i dodaje da se oko 23:00 povukao u predsjedničku rezidenciju na Cetinju.

BELVEDER I ADŽIĆI

Nakon ove informacije, izvještaj „skače“ na jutarnja dešavanja od 5. septembra i, osim događanja u gradu, opisuje događaje na barikadama prema Budvi i Podgorici. Prema izvještaju, oko 07:40 na lokaciji „Adžića krivina“ okupljeni građani odbijaju da postupe po izdatim upozorenjima i naređenjima i počinju napad na službenike policije koristeći različite predmete.

– Takođe se u navedenom trenutku registruju i pucnji iz vatrenog oružja. Obzirom na predmetnu situaciju izdato je naređenje da se upotrijebe sredstva prinude – hemijska sredstva, sredstva posebne namjene i specijalna vozila kojima su

uklonjene prepreke sa puta i putni pravac Cetinje – Budva je deblokiran – piše u izvještaju.

Potom se opisuje da negdje u isto vrijeme iz Podgorice i na Belveder dolaze službenici policije gdje zatiču „nekoliko stotina građana, koji su zauzeli pozicije kako na magistralnom putu, tako i na usjecima iznad magistralnog puta gdje su se nalazile barikade.

– Ove organizovane grupe su bile spremne za napad – piše u izvještaju i dodaje da je značajan broj građana imao zaštitne hemijske maske, uređaje za komunikaciju…

Oko 08:20 časova, navodi se u dokumentu, „došlo je do upotrebe vatrenog oružja, pucnjima u vazduh na poziciji Belveder, kako rafalnom tako i pojedinačnom paljbom od strane više NN lica, a isti se nijesu mogli uočiti jer su bili zaklonjeni iza stijena i pozicionirani na nepristupačnom terenu“.

Šestorica policijskih zvaničnika dalje opisuju da je rukovodilac obezbjeđenja zbog visokog rizika donio odluku da se ne preduzimaju aktivnosti uklanjanja barikade, već da policijski službenici zauzmu poziciju i čekaju dalja naređenja.

U izvještaju potom naprasno slijedi rečenica u kojoj piše da najjači napadi na policiju počinju oko 8:30 kada se dio građana povukao sa lokacije Belveder „jer su shvatili da je ne mogu odbraniti i uputili se na Trg kralja Nikole“.

Ni ovo nije tačna informacija, jer se sa Belvedera nije povukao dio građana kada su shvatili da ga ne mogu odbraniti, već su se povukli svi građani kada su shvatili da držanje barikade na toj lokaciji nema smisla jer su Joanikije i Porfirije u tom trenutku vojnim helikopterom isporučeni u Cetinjski manastir.

Brđaninov Operativni štab je izričit u izvještaju da je na osnovu raspoloživih podataka i procjena „prije, tokom i nakon završetka navedenih javnih okupljanja postojala mogućnost usložnjavanja bezbjednosne situacije koja se mogla reflektovati i u drugim gradovima Crne Gore“ i da su bezbjednosne procjene izrađene od strane Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost bile izrazito negativne.

Uprkos svemu, u izvještaju se zaključuje da su – ,,rukovodeći se principima zakonitosti, predanog izvještavanja povjerenih poslova, tačnom i profesionalnom odgovornošću, angažovani službenici sproveli postavljene zadatke na kvalitetan, efikasan i zakonit način, uz najmanje štetnih posljedica po sve prisutne građane i stanovnike prijestonice Cetinje“.

Izvještaj će uskoro biti poznat široj javnosti, pa će se vidjeti koliko ovako samohvalisava ocjena može da izdrži provjeru na osnovu svih podataka koji se otkrivaju. Valjalo bi i da se zna, ako je sve proteklo uz maksimalnu moguću zaštitu građana, kako to da je izbrojano više od 20 povrijeđenih građana?

Ili je to možda bila cijena zaštite interesa Crkve Srbije u Crnoj Gori?

U 4.30 rukovodioci akcije dobili informaciju da će Perić i Mićović biti isporučeni helikopterom

U izvještaju piše da su rukovodioci akcije obezbjeđenja ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića na Cetinju obaviješteni u 4.30 sati da će on i patrijarh srpski Porfirije Perić u Prijestonicu biti prevezeni helikopterom.

– U ranim jutarnjim časovima – 4.30 časova, dana 05. 09. 2021. godine, nakon što smo upoznati da će štićene ličnosti ići na Cetinje vojnim helikopterom, direktor Uprave policije je izdao odgovarajuće naređenje, odnosno, dao je usmenu saglasnost za upotrebu specijalnih jedinica radi obezbjeđivanja određenih ličnosti objekata i prostora, a istovremeno za uspostavljanje narušenog javnog reda nakon čega su pomoćnici direktora, shodno prethodno izvršenoj podjeli zadataka, zajedno sa rukovodiocem obezbjeđenja, pristupili izvršenju zadataka – navodi se u dokumentu.

Ističu da je „osnovni zadatak policijskih službenika bio da se obezbijedi štićeni prostor i lica, odnosno štićena ličnost, a da se neposredno prije pristupi uspostavljanju narušenog javnog reda i mira uključujući započinjanje potiskivanja okupljenih lica i uklanjanje prepreka na magistralnom putu Podgorica – Cetinje na lokaciji Belveder i Cetinje – Budva ispod Auto moto društva omogućavajući nesmetano odvijanje saobraćaja“.

Na osnovu ove informacije jasno proizilazi da je policija već tada dobila nalog da krene u napad na građane i da razbije protest suzavcem, šok bombama, gumenim mecima, kako dvojac iz Crkve Srbije ne bi ni u vidokrugu imao nijednog građanina koji ih ne podržava.

Potpisnici izvještaja tvrde kako su u 4.30, kada su oni saznali za helikopterski transport koji treba da obezbijede, baš tada počeli da se grupišu i građani ispred Gradske kafane na Cetinju?! Nijesu naveli da protest nije prekidan i da su se građani tokom noći smjenjivali ispred policijskog kordona na Dvorskom trgu, iskazujući miran bunt zbog odluke o ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru.

„Istovremeno, oko 4.30 časova“, piše u izvještaju, „ispred ugostiteljskog objekta Gradska kafana uočeno je grupisanje više desetina uglavnom maskiranih mlađih lica, koji su pristizali iz svih pravaca kako bi bili spremni za napad na policijski kordon koji je bio postavljen na Trgu kralja Nikole“. Ne pojašnjavaju na osnovu kojih dokaza je policija ustanovila da se priprema navodni napad na policijski kordon.

– Shodno novonastaloj situaciji, rukovodilac obezbjeđenja (Jokić) izdao je naređenje svim angažovanim službenicima da budu u stanju stroge pripravnosti, da zaštitnu opremu stave u zaštitni položaj i da pojačaju sve pozicije na svojim sektorima zbog očekivanja napada i nasilnog probijanja radi ulaska u štićeni prostor – naglašava se u dokumentu.

Objasnili su i mjere zaštite dvojice nezvanih gostiju na Cetinju – Perića i Mićovića, ukazujući da su „prilikom planiranja i realizacije“ uzeli „u obzir i operativni podatak da postoji mogućnost ugrožavanja helikoptera nakon slijetanja, te su planirane i realizovane aktivnosti prvenstveno specijalnih jedinica, ali i ostalih službenika policije sprovedene na način da se u datim okolnostima, koliko je to bilo objektivno moguće, pomenuti rizik umanji, odnosno eliminiše“.

Perić i Mićović od helikoptera do Cetinjskog manastira sprovedeni su prekriveni „pancir ćebadima“, okruženi specijalcima pod punom ratnom opremom.

POLICIJSKI VREMEPLOV: Tvrde da  su gume na Belvederu zapaljene u 5 sati, a demonstranti bili na barikadama do 8 i 30?!

Policija se do ranih jutarnjih sati nije ni primicala barikadama na Belvederu, gdje je čitave noći probdjelo nekoliko hiljada građana, ali su – vjerovatno kako bi „pojačali“ opravdanje za brutalni napad u gradu – u izvještaju naveli lažnu informaciju da su gume, koje su bile jedna od prepreka za ulazak automobilom na Cetinje dvojca iz Crkve Srbije, zapaljene – u pet časova?!

– U pet sati od strane više NN lica došlo je do paljenja guma koje su bile postavljene na blokadi magistralnih puteva u mjestu Belveder i ispod AMD – piše u dokumentu.

Koju stranicu kasnije policija demantuje – sebe. Tvrde da su specijalci u 7:40 na Belvederu pozvali okupljene ,,koji su zauzeli pozicije kako na magistralnom putu, tako i na usjecima iznad magistralnog puta“ da se raziđu, ali su, kako tvrde, ,,ove organizovane grupe bile spremne na napad“ pa su se policajci povukli. Nešto kasnije, oko 8:20 začuli su se rafalni pucnji u vazduh, pa policija ,,nije preduzimala nikakve akcije“.

Nelogičan vremenski slijed: ako su gume zapaljene u 5 sati, a građani se suočili sa policijom dva i po sata kasnije – jasno je da je izvještaj ,,vremenski friziran“.

Laž da su gume na Belvederu zapaljene u pet sati izrađivačima izvještaja bila je, očigledno, potrebna zbog sljedeće rečenice u dokumentu, kako bi povezali događaje u gradu i na ovoj lokaciji, odnosno predstavili da je sve bilo koordinirano i organizovano, te da su gume bile postavljene ne kao barikada, već je trebalo da budu signal u određenom trenutku.

„Nakon navedenog događaja“, pišu oni, „na Trgu kralja Nikole okupljena grupa od više stotina građana, na čelu sa savjetnikom predsjednika Crne Gore Veselinom Veljovićem dolazi do kordona“?!

Sada su prekršeni i zakoni fizike: građani koji su bili na Belvederu, istovremeno su pomagali Veljoviću da – probija kordon na Dvorskom trgu?!

Veljovićevo probijanje kordona

Prema izvještaju policije grupa od ,,više stotina građana“, predvođena Veselinom Veljovićem u 6:00 pokušava da probije policijski kordon na Dvorskom trgu. Veljović je u glavnoj ulozi.

– Isti oko šest sati pokušava svojim govorom i obraćanjem da destabilizuje službenike policije – u čemu ne uspijeva, da bi isti u jednom momentu nasilno krenuo u probijanje policijskog kordona sa okupljenim građanima, pokušavajući prvo guranjem da probije policijski kordon, u čemu mu se pridružuju i ostali okupljeni građani, koji takođe pokušavaju da probiju kordon na više mjesta – prepričava se u izvještaju slijed dešavanja na Trgu.

Tvrde kako je tada policija napadnuta, odnosno da „dio okupljenih počinje da baca razne predmete u pravcu policijskih službenika koji su obezbjeđivali i blokirali ovaj štićeni prostor“.

Iako svjedoci događaja na Dvorskom trgu, u pritužbama na intervenciju policije tog jutra, kategorično, svi do jednog, ističu da nije bilo nikakvog napada na policiju, te da policajci prije akcije nijesu izdali naredbu da se raziđu, u izvještaju šestorice čelnika Uprave policije piše drugačije.

– Nakon napada izdato je upozorenje i naređenje od strane starješine policije koji se nalazio u kordonu, da isti prestanu sa nasiljem i napadom na policijske službenike, a kako su isti nastavili sa daljim intenzivnijim napadom manifestovanim kroz guranje, udaranje rukama i nogama u zaštitnu opremu policijskih službenika, kao i bacanjem raznih predmeta u njihovom pravcu, izdato je naređenje da se upotrijebe sredstva prinude, najprije ručni sprej sa nadražujućim sredstvom, kao najblaže sredstvo prinude – navodi se u izvještaju.

Predstavlja se da su policajci „trpjeli“ napade građana neko vrijeme i da se „upotrebom navedenog sredstva prinude nije mogao odbiti napad“ oni su se tek tada latili suzavca i ostale hemije.

Zaboravili su ranije tvrdnje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koordinatora službi bezbjednosti, kako je suzavac bačen na građane onog trenutka kada je „Veljović pokušao da probije kordon“. On je 5. septembra izjavio kako je vlast učinila sve da policija bude suzdržana „a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu… U tom momentu je bačen suzavac“…

Šestorica policijskih funkcionera koji su potpisali izvještaj, međutim, tvrde kako je policija trpjela mnogo duže nego što to je tvrdio vicepremijer Abazović, ali „imajući u vidu intenzitet napada, broj napadača i opasnost koja je prijetila, kao i činjenicu da je veći broj lica nosio zaštitne hemijske gas maske, na osnovu dobijenih usmenih naređenja, odobrenja i saglasnosti od strane direktora Uprave policije“ počeli su napad na građane hemijskim i sredstvima posebne namjene.

U dokumentu piše i da je Goran Jokić dozvolu tražio i dobio od Zorana Brđanina, kojeg je telefonom pozvao oko šest sati.

Dalje pišu da se „grupa građana“ tada „povukla sa pozicije Trg kralja Nikole, nakon čega počinje napad na ostalim sektorima obezbjeđnja, koji sa visokim stepenom intenziteta, agresije i nasilja traju u kontinuitetu do poslije 10.15 časova“.

U izvještaju ne pišu da je policija u potrazi za građanima upadala u svaku uličicu u centru Cetinja i sve koje zateknu, pa čak i starije, zasipala suzavcem i ostalom hemijom, zbog čega je nadležnim institucijama već stiglo više prijava.

Iz izvještaja proizilazi i da je premijer Zdravko Krivokapić slagao javnost kada je na vanrednoj konferenciji za novinare ustvrdio da komandni lanac rukovođenja akcijom na Cetinju nije funkcionisao sve do 4.30 sati 5. septembra ujutro, kada je on „uzeo stvar u svoje ruke“ i našao ljude koji će da sprovedu Perića i Mićovića na Cetinje.

Priznali da su ciljano zatvorili Hotel „Grand“

Hotel „Grand“ na Cetinju zatvoren je po nalogu policije, jasno su priznali autori izvještaja.

– Analizirajući sve aktivnosti koje su prethodile događajima na Cetinju, pravovremenim preventivnim djelovanjem, usmjerenim na smanjenje manevarskog prostora onih grupacija koje su planirale da objekat Hotela „Grand“ upotrijebe za smještaj učesnika protesta i operativno interesantnih lica – oko 300 lica, sa koje pozicije bi mogli da se suprotstave policijskim službenicima, angažovanjem i koordinacijom mjera i radnji koje su sprovedene od strane službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, urtvrđene su brojne nepravilnosti u poslovanju navedenog hotela, što je uslovilo njegovo zatvaranje i ujedno onemogućavanje aktivnosti gore navedenih grupa i pojedinaca – piše u analizi.

Zanimljivo je i da se u dokumentu ukazuje na činjenicu da u prijestonici nijesu mogli da obezbijede smještaj za sve angažovane policajce.

– Svakako da je planirane aktivnosti dodatno otežala činjenica nedostatka smještajnih kapaciteta, pa je samo jedna interventna jedinica bila smještena na Cetinju – piše u dokumentu.

Kako smo ranije objavili, iz „Granda“ je policiji saopšteno, dan-dva prije nego je stigao nalog da se hotel zatvori, da oni nemaju gdje da smjeste policiju, jer su im sve sobe zauzete.

Očito, ni ostali izdavaoci smještaja u prijestonici nijesu imali gdje sa policijom.

Pozajmljena oprema – od ,,braće“?!

U akciji obezbjeđivanja ustoličenja mitropolita Crkve Srbije u Cetinjskom manastiru bili su angažovani, kako se navodi u dokumentu, svi kapaciteti Uprave policije.

Bilo je uključeno toliko policajaca da za sve nijesu imali opremu, pa su morali da je pozajmljuju. Vjerovatno iz Srbije ili entiteta Bosne i Hercegovine – Republike Srpske, s obzirom na to da su specijalci nosili štitove na kojima je ćirilicom napisano policija.

– Značajan segment za kvalitetno izvršavanje zadataka bilo je i blagovremeno obezbjeđivanje 500 kompleta zaštitne optreme (putem privremenog ustupanja) namijenjene za upotrebu u intervencijama, što je dodatno uticalo na samopouzdanje i motivaciju policijskih službenika, a ujedno spriječilo nastupanje povreda kod većeg broja službenika – piše u izvještaju, ali se ne saopštava od koga su pozajmili opremu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije