Povežite se sa nama

Društvo

KABINET KRIVOKAPIĆA: Nijedan majbah i zastava ne mogu sakriti nepočinstva Markovićeve vlade

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nijedan majbah, i nijedna zastava na patriotskim skupovima, ne mogu sakriti štetočinstva i nepočinstva Vlade Duška Markovića. Kao ni činjenicu da su on i njegov šef (Milo Đukanović) uveliko postali političko juče ove predivne zemlje, kazali su u Vladi Crne Gore.

Iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića reagovali su na nastup poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

– Nedavni izliv političke „hrabrosti” bivšeg potpredsjednika DPS-a Duška Markovića, nekad zatečenog u formalnom obnašanju funkcije premijera, a danas zaglavljenog u ropotarnici istorije (i partije), bilo je mučno i teško pratiti. Poslanik Marković je mnogo toga želio da kaže, a nije smio. Podosta toga da prećuti, i mnogo toga da zaboravi. Međutim, građani Crne Gore nisu zaboravili – navedeno je na početku saopštenja.

U Krivokapićevom kabinetu navode da je Markovićeva vlada društvu i djeci, u decembru prošle godine, ostavila praznu kasu i razvaljenu ekonomiju, “uprkos tome što nas je, za svog mandata, zadužila preko milijardu eura”.

– Nova vlada je, doduše, bila primorana da se zaduži kako bi krenula u oporavak ekonomije, i najveći dio novog zaduženja je preusmjerila na vraćanje dugova nesposobnih prethodnika. Do kraja ove godine, javni dug će biti sveden na 78 odsto BDP-a, što znači da će štetočinstvo „Markovićeve” vlade, koje nas je primoralo na zaduženje, biti popravljeno – navodi se u saopštenju.

Ističu i da je Markovićeva vlada obrukala projekat prve dionice autoputa, ne vodeći računa, kako kažu u Vladi, o ekološkoj etici, proizvevši 100 miliona eura nepredviđenih troškova, iznova pomjerajući rokove za završetak radova.

– „Markovićeva” vlada je zadala konačan udarac i Montenegro Erlajnzu, ostavivši ga u dugovima od 160 miliona eura. Devastirala je „Plantaže”, donosila „interne” odluke, dok je iz kase Elektroprivrede prenijela Kombinatu aluminijuma (privatnoj kompaniji!) – 17 miliona eura – dodaje se u saopštenju.

U Kabinetu navode da je zanimljiva i metodologija kojom je prethodna vlast smanjivala nezaposlenost, mijenjajući, kako kažu, pravila i brišući hiljade građanki i građana, koji su se nalazili na programima stručnog osposobljavanja ili na usavršavanjima, iz evidencije Zavoda za zapošljavanje.

– Za to vrijeme su dodjeljivane koncesije za male hidroelektrane privilegovanim članovima kaste i stanovi partijskim funkcionerima, sa mjesečnim ratama od 30 ili 40 eura. Još je zanimljivije prikrivanje podataka u slučaju „Možura”, koji se našao u centru međunarodne korupcionaške afere na Malti, zbog koje je život izgubila i jedna novinarka – tvrdi se u saopštenju.

Do trenutka eskaliranja pandemije kovid-19, rad Markovićeve vlade obilježio je, kažu u premijerovom kabinetu, pad životnog standarda građana, jer su, tvrde, stope inflacije bile veće od rasta prosječnih plata i penzija.

– Realna vrijednost prosječne plate je smanjena za 3,4 odsto, a prosječne penzije za 4,5 odsto. U prvoj godini pandemije kovid-19 „Markovićeva” vlada, osim što je kršila ljudska prava i protivustavno objavljivala imena oboljelih građana, pokazala se kao nesposobna da ostvari barem dio prihoda od turizma – ostvareno je svega 13 odsto prihoda u odnosu na 2019. godinu, dok su naše susjedne zemlje Hrvatska i Albanija ostvarile preko 50 odsto prihoda – naglašeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je organizacija „Fridom haus” proglasila Crnu Goru za tranzicioni hibridni režim.

– Crna Gora je, u međuvremenu, postala rekorder u dužini pregovora sa EU, a tokom 2019. godine nam je prijetilo aktiviranje klauzule balansa – navedeno je u saopštenju.

Dok, kako kažu u Kabinetu, Marković optužuje premijera Krivokapića da je otvaranjem pitanja ustoličenja produbio podjele, “zaboravlja da je njegova vlada predložila diskriminatorski i neustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uperen protiv najveće vjerske zajednice u zemlji, koji je izazvao najdublje podjele u crnogorskom društvu u posljednjih 30 godina, i desetine hiljada ljudi na protestnim litijama širom Crne Gore”.

– Sa gumna na Ivanovim koritima, u avgustu prošle godine, prijetio je otvaranjem granica i protjerivanjem ljudi. U tom smislu preporučujemo da se poslanik Marković i njegov šef Đukanović dogovore oko elementarnih stvari. Da li poslanički klub DPS-a i dalje bojkotuje TV Vijesti? Da li se DPS kolektivno kaje zbog diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili poslanik Marković improvizuje? Poslaniku Markoviću želimo više hrabrosti, a njegovom šefu što više dobrih advokata. Ali ne panamskih ili londonskih, već crnogorskih. Tako se valjda pokazuje patriotizam – zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije