Connect with us

Crna Hronika

KOLJENŠIĆ NEGIRAO UMIJEŠANOST U UBISTVO BOJOVIĆA: Tvrdi da mu je sve montirano

Published

on

U Višem sudu u Podgorici juče je počelo suđenje Nikšićaninu Ratku Koljenšiću, optuženom za kriminalno udruživanje i pomaganje u ubistvu Nikole Bojovića u Beogradu 29. aprila 2013. godine u Beogradu, pišu Dnevne novine.

Koljenšić je pred sudom negirao djela za koje se tereti i krivicu za ista, ističući da je sve montirano.

U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se da je Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013. do 16. jula 2013. godine na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije sa umišljajem postao član organizovane kriminalne grupe, a koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, i čiji su članovi postali Miloš Vojnović, Slaviša Novaković i Goran Maletić (rođen Bojanić).

Prema optužnici, Koljenšić je bio sa Sašom Cvetanovićem kada je on, prema tvrdnjama istražitelja, pucao u Bojovića.

“Sa Delibašićem sam u rodbinskoj vezi, Cvetanovića znam preko nekih prijatelja, a sa Šaranovićem sam se zbližio poslije ubistva njegovog brata”, naveo je Koljenšić.

Pojasnio je da je u Beogradu iznajmio stan za njega, ali i za potrebe Šaranovića, međutim, kako je istakao, stan nije iznajmljen za neke kriminalne radnje.

“Kada sam ga iznajmio stanodavcu sam rekao da će tu dolaziti stariji čovjek sa mlađom ženskom osobom. Šaranović je radi njegove sigurnosti boravio u tom stanu” ispričao je Koljenšić u odbrani pred sudom.

Kako je dodao, Delibašića je vidio 2013. godine u Budvi, poslije dužeg vremena. Naime, našli su se u jednom hotelu u Budvi gdje je Delibašić bio smješten i tu su se ispričali.

“Nije tačno da sam se sa Delibašićem i Vojinovićem vidio u Srbiji”, istakao je Koljenšić.

Branilac okrivljenog Koljenšića, advokat Boris Marinović, zatražio je prekid saslušanja njegovog branjenika, navodeći da “nije upoznat sa iskazima ostalih optuženih”.

“Postoje zapisnici sa saslušanja koja su bila zamolnim putem, ali ja te zapisnike nijesam dobio, niti me ko obavijestio o tome, pa zbog toga tražim da se pretres odloži”, kazao je Marinović.

Zbog toga je ročište prekinuto, a nastavak je zakazan za 22. februar.

U optužnici se navodi da su članovi ove kriminalne organizacije planirali da liše života Jovanović Vladimira iz Beograda, Đurović Luku iz Bara, pripadnike njegovog obezbjeđenja i Korać Filipa iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke organizovane kriminalne grupe Bojović Luke, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Šaranović Branislava koje je izvršeno 8.10.2009. u Beogradu.

Dalje se navodi da je Koljenšić sa umišljajem pomogao drugima u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo.

Dodaje se da je sada pokojni Šaranović S. podstrekao Cvetanović Sašu i okrivljenog Koljenšića, tako što im je obećao novčanu naknadu u iznosu od po 30.000 eura da zajedno liše života Nikolu Bojovića iz Beograda, rođenog brata Luke Bojovića.

“Kolješić je u izvršenju navedenog krivičnog djela pomogao Cvetanović Saši na način što je 11. aprila 2013. iznajmio stan u Ulici Vojvode Milenka u Beogradu, iznajmio automobil kako bi zajedno više dana prije izvršenja krivičnog djela pratili kretanje i ustaljene navike oštećenog.. nakon čega su 29. aprila 2013. u ranim jutarnjim časovima zajedno došli u Ulicu carice Milice, pa je okrivljeni Koljenšić pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mjesto na kome je najpogodnije da se sakrije i sačeka oštećenog i liši ga života… gdje je Cvetanović sačekao dolazak oštećenog oko 7.00 sati, krenuo mu u susret i iz automatskog pištolja rafalno ispalio 15 projektila u glavu i tijelo oštećenog, sada pokojnog Bojović Nikole”, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da su Delibašić i sada pokojni Šaranović stvorili plan, preduzimali radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali im lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja poslije izvršenih krivičnih djela, obezbjedili novac za pripremu i izvršenje krivičnih djela, oružje i municiju (automatske pištolje i 500 komada municije), organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja u mjestu Lijeva Rijeka, a sve to radi vršenja krivičnog djela ubistvo.

Ostali članovi grupe su, kako stoji u optužnici, nabavljali prevozna sredstva namijenjena za vršenje krivičnih djela, zapaljiva sredstava za uništavanje vozila, organizovali smještaj i iznajmljivali stanove u Beogradu, Budvi i Baru za boravak i skrivanje pripadnika grupe, obezbjedili 150.000 eura za ostavarenje plana i isplatu naknade pripadnicima grupe, te pratili kretanje lica koja su planirali da liše života.

Ratko Koljenšić pred srpskim organima osuđen je na 30 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi. Tamo mu se sudilo u odsustvu.

Foto: Dan

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije