Connect with us

Društvo

KRIVOKAPIĆ: Svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način snosiće odgovornost

Published

on

U narednih sedam dana analiziraće se situacija oko dešavanja na Cetinju, kazao je premijer Zdravko Krivokapić i poručio da će “svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način” snositi odgovornost, te da niko neće biti pošteđen.

U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti – poručio je Krivokapić ne demantujući pritom da će tražiti smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprava policije Zorana Brđanina.

Prema njegovim riječima, prelomni trenutak se desio u 4.30 sati ujutro kada je rekao da ide i da ga ne interesuje ko će da ga štiti.

Moj život ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ja idem u helikopter, idem na Cetinje i biću sa patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je dio Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo djelovanje komandnog sistema, krenuo komandni proces koji je trajao negdje do 11 časova ujutro. Tada je komandni sistem prepušten profesionalcima. Ko treba da bude komandant – onaj ko je profesionalac. Do tada nije postojao nijedan scenario koji je obećavao bilo kakvu nadu da se može nešto promijeniti. Da li je bilo ideja, bilo je ideja, ali mi živimo u periodu kada treba da pokažemo da nasilje ne treba da dominira nad mudrošću. Svi su željenli da vide silu i da se na sliu odgovori adekvatno. To se nije desilo i propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje – kazao je Krivokapić.

On je naglasio da je ustoličenje mitropolita SPC Joanikija bio povod da određene strukture, koje pripadaju određenom dijelu politike koja pokušava da od 30. avgusta prekroji rezultate izborne volje građana, te da je cilj bio destabilizacija Crne Gore, uvođenje nereda i haosa i nepoštovanje Ustava i zakona.

Zahvaljujući odlučnoj akciji Uprave policije sa dijelom angažovanja vojske Crne Gore sve je proteklo bez bilo kakvih povreda, a u jednom trenutku je događaj tretiran kao rizičan sa nesagledivim posljedicama – istakao je Krivokapić.

Država je, prema njegovim riječima, pokazala stabilnost i pokazalo se da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira, te da nema ni pobjednika ni poraženih.

Dobili su svi građani jer su pokazali da su dostojanstveni – kazao je Krivokapić i dodao da je napravljen iskorak ka pomirenju i da nema podjela po vjerskoj, nacionalnoj i ideološkoj pripadnosti.

Još jednom zahvalnost policiji koja je štitila i građane i slobodu vjeroispovijesti.To je zagarantovano pravo. Znam da su Cetinjani najkulturniji dio Crne Gore, bez obzira što u mnogim situacijama, oni što iskaču iz okrilja Cetinja, pokušavaju Cetinje da predstave na jedan drugačili način. Znam da tako ne misli najveći dio Cetinjana. U svakom gradu imate odrežena odstupanja. Ta odstupanja i ti bukači ne mogu da budu niti mjera jednog grada niti Crne Gore – kazao je Krivokapić.

On je dodao da su imali fotografiju koja svjedoči o bačenom Molotovljevom koktelu na policiju u nedjelju na Cetinju.

Imamo fotografiju, da li je stara, lažna ili ne ja u tom trenutku nisam provjerio. To ćemo provjeriti i mislim da će biti tačno ono što sam ja rekao, ali da ne ulazimo u pretpostavke koje me mogu optužiti da govorim nešto što nije tačno – kazao je Krivokapić.

On je istakao da se Crna Gora okreće isključivo ekonomskim reformama i da Vladu od njenog konstituisanja prate rušenja.

Istrajaćemo ne zbog politike već zato što znamo šta je najbolje za Crnu Goru. Očekujemo da broj dezinformacija napokon splasne – kazao je premijer.

Krivokapić je kazao da nije upoznat sa time da su na Cetinju upotrebljeni gumeni meci i dodao da su to sve nagađanja određenih ljudi.

On je, komentarišući odluku Osnovnog suda na Cetinju da pusti savjetnika predsjednika države Veselina Veljovića da se brani sa slobode, kazao da se “ne može čudu načuditi šta se dešava u pravosuđu”.

Pravosuđe je ostalo, ponavljam pedeseti put, jedina zarobljena instituacija. Ne mogu sve da otkrivam šta se dešavalo ovih dana. Tužilaštvo nije doživjelo smjene, u okviru sudstva se ne radi punim kapacitetom. Ovdje se govori o selektivnosti i pokušaju da se demonstrira nečija moć. Vrijeme će pokazati zašto neko nije uradio svoj posao. Nije policija kriva da na nju nasrću i da radi ono što je u njenoj nadležnosti – kazao je Krivokapić, naglasivši da ga raduje što niko iz policije nije izašao iz svoje nadležnosti, te da je od početka smatrao da se mora ispoštavati zahtjev određene vjerske zajednice.

Zalagao sam se da ustoličenje bude tamo gdje je vjekovima bilo. Ko ima neke informacije ne znam, ovo je moj stav i Vijeća za bezbjednost koji su ga podržali. Svakom neka bude na čast kako se ponašao – poručio je Krivokapić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije