Connect with us

Društvo

KUSLEVOVA KUĆA: Jedna od najljepših građevina Podgorice u novom sjaju

Published

on

Foto: Ivan Vuković / Facebook

U Podgorici je večeras otvaren rekonstruisani objekat Kuslevove kuće.

“Nakon decenija tokom kojih se nalazio u nezadovoljavajućem stanju, ovaj arhitektnoski biser na obali Ribnice zasijaće novim sjajem, na ponos svih nas”, objavio je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

Dr Hristo (Risto) Kuslev počeo je svoju zuboljekarsku praksu na Cetinju 1908.godine, ali je istovremeno pružao pomoć ljudima i van Cetinja. Ukazom kralja Nikole 1911. godine dobija i Zlatnu medalju za revnost.

Od 1913. godine ordinirao je iz abmulante koja se nalazila u Staroj Varoši, a potom odlučuje da kupi plac na obali Ribnice i napravi kuću u kojoj bi smjestio svoju ordinaciju. On se u Podgorici osjećao kao Podgoričanin, te s ponosom isticao da je građanin varoši Podgorice. Dr Hristo Kuslev bio je poznat kao dobrotvor i humanista.

Otvaranje Kuslevove kuće dio je programa obilježavanja Dana nezavisnosti, koji obuhvata i polaganje kamena-temeljca za izgradnju nove škole u Tološima, svečanost povodom završetka radova na izgradnji Jugozapadne obilaznice i novog mosta na rijeci Morači, i otkrivanje spomenika Jeleni Petrović Savoja.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije