Connect with us

Društvo

MATICA CRNOGORSKA: “Cetinjski manastir ustupiti svim vjernicima, pa i CPC”

Published

on

Matica crnogorska pozvala je Vladu Crne Gore, nosioce najodgovornijih državnih i društvenih funkcija, kao i sve aktere na političkoj sceni, da pokažu odgovornost i razumijevanje za, kako su saopštili, posebnu osjetljivost Crnogoraca kada je u pitanju Cetinjski manastir “kao prvorazredni nacionalni i identitetski simbol”

Reagujući na informacije u vezi sa prenosom vlasništva nad Cetinjskim manastirom na Mitropoliju crnogorsko-promorsku (MCP), iz Matice podsjećaju kako nije uspio pokušaj Vlade Crne Gore iz septembra da zaključcima na vanrednoj sjednici vlasništvo nad tim vjerskim objektom, kako navode, “protivpravno oduzme Prijestonici Cetinje”.

“Svjedoci smo sprovođenja u djelo ovog nauma po drugi put. Preko Uprave za katastar i državnu imovinu se u nedostatku pravno validnih argumenata uz izrugivanje pravnoj struci, jednom dosjetkom, želi samostalno odlučiti o vlasništvu nad Cetinjskim manastirom i prepisati ga u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Namjera aktuelne vlasti da od Crne Gore i Crnogoraca otmu Cetinjski manastir i predaju ga u vlasništvo pomjesne pravoslavne crkve Srbije je obrazložena nečuvenim i grotesknim tumačenjem osnove upisa vlasništva na Opštinu Cetinje”, kazao je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

On kaže da Uprava za katastar i imovinu pokušava sve da objasni greškom, nastalom prilikom kompjuterskog unosa podataka o vlasništvu 1996. godine.

“Tako je navodno igrom slučaja i činovničkom omaškom Cetinjski manastir upisan na Prijestonicu Cetinje. Teško je zamisliti veće potcjenjivanje i ponižavanje sveukupne crnogorske javnosti, da iza svega ne stoji namjera da se definitivno sruši projekat pune obnove Crnogorske pravoslavne crkve, kao jednog od temelja crnogorskog identiteta. Ako je nasilnim ukidanjem autokefalne Cetinjske mitropolije 1920. godine započet proces nestanka samostalne pomjesne pravoslavne crkve crnogorskog naroda, sada se nakon jednog vijeka, u obnovljenoj državi Crnoj Gori ovaj posao hoće dovesti do kraja. Matica crnogorska želi da vjeruje da će nadležne državne institucije Crne Gore umjeti i moći da profesionalno, stručno i pravedno riješe ovaj delikatan i važan spor”, rekao je Radulović.

To bi, kako je rekao, doprinijelo građanskom miru i razumijevanju, te preduprijedilo nezadovoljstvo, otpor i proteste koji bi mogli eskalirati.

“Nadležne državne instance bi prilikom rješavanja ovog svojinskog pitanja morale voditi računa da Cetinjski manastir, na osnovu istorijskog prava, uz poštovanje elementarnih ljudskih i prava o slobodi vjeroispovijesti, treba ravnopravno ustupiti svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, pa time i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve”, zaključio je Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije