Connect with us

Društvo

MESIĆ UPOREDIO SRBIJU I HITLERA: “Nisu doživjeli katarzu”

Published

on

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da Srbija nastavlja da drži glavu visoko uprkos neuspjehu u naporima “da region drži pod kontrolom kroz rat”

Prema njegovim riječima: “Ova država mora da shvati da više ne može sa svojom vojskom da okupira Kosovo, niti može Kosovu nametnuti rješenje“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako navodi: “Teškoća našeg regiona je u tome što Srbija kao društvo nije uspjela u onome što su Njemci razumjeli poslije Drugog svetskog rata”.

“Poteškoća našeg regiona je da Srbija, kao društvo, nije uspjela ono što su Nemci shvatili poslije Drugog svetskog rata. Nisu shvatili da su krenuli za idejama koje su neostvarive. Njemci su doživeli katarzu. Išli su za Hitlerom, najveći dio njih je podržavao Hitler,a iza kojeg su ostale milionske žrtve. Srbija, nažalost, nije doživela katarzu. Ona optužuje Miloševića, ne zato što je išao u rat već zato što nije u ratu pobijedio i sad se neki ne mogu složiti sa tim da shvate da su išli pogrešnim putem i da treba da otvaraju saradnju sa susjedima”, rekao je Mesić.

Kako ističe Mesić: “Iluzije su da neka politika u Srbiji može bilo šta prema Kosovu”.

“U Srbiji se niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju. Niti Srbija vojskom može okupirati Kosovo niti na bilo koji način može nametnuti svoje rješenje Kosovu. Priče o tome kako je to ‘srce Srbije’ ili njena duša može stvarati neke reminiscencije, ali treba stvari gledati u sadašnjem kontekstu”, naveo je on.

Mesić ukazuje da je Srbija mogla imati drugu politiku prema Kosovu.

“Na kraju, osamostaljenjem Srbija je mogla možda da prihvati federativnu saradnju sa Kosovom, konfederalan odnos, mnogo toga se moglo napraviti. Ali poslije rata, koji je Kosovu nametnut, to su sada iluzije. Nema više mogućnosti da se bilo šta promijeni u odnosu Srbije i Kosova”, kaže Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik navodi da je “Kosovo uglavnom priznato”.

“Drugi koji ga nisu priznali to će učiniti. To ide svojim tokom. Dobro bi bilo kada bi bilo više informacija u Srbiji koje bi društvo moglo da orijentiše da se shvati da je politika Slobodana Miloševića bila pogrešna i da je pogrešno bilo ići za njom, i sada treba prihvatiti stvarnost. A stvarnost je samostalnost Crne Gore, samostalnost drugih republika koje su se osamostalile nakon nestanka Jugoslavije ali i realnost je i postojanje Kosova. Ako Srbija ne može, zbog svojih unutrašnjih razloga, da prizna Kosovo može nešto drugo. Može da dozvoli da na granici Srbije i Kosova prolazi kapital, da prolaze građani, firme, da se ekonomski sarađuje, da ljudi nemaju problema kod prelaska granice, da se stabilizuje, onda će i rješenja biti bolja”, završio je Mesić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije