Connect with us

Društvo

MO: Eskobar istakao da ne može govoriti u ime NATO, ali da realna prijetnja postoji

Published

on

Jučerašnja izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara na „2BS Forumu“, koju su prenijeli pojedini mediji, ali i Atlantski savez Crne Gore, zbog medijske interpretacije komentara moderatora, stavljena je u sasvim drugačiji kontekst. Naglašavanjem tog konteksta, a posebno dio moderatorovog komentara koji se odnosi da je na zadnjem Samitu NATO neformalno izražen bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, mediji su interpretirali kao stav gospodina Eskobara vezan za to pitanje, kazali su u Ministarstvu odbrane.

Podsjećamo, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar kazao je da je na poslednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, dodajući da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svjesni da NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka Vlada treba da bude sjvesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

U Ministarstvu odbrane kažu da je on zapravo istakao da ne može govoriti u ime NATO, ali da realna prijetnja postoji i da građani moraju biti toga svjesni.

– Medijski fokus interpretacije ove izjave, međutim, nije bio na glavnoj poruci Gabrijela Eskobara, koji je istakao da će sadašnja crnogorska Vlada, uživati podršku SAD sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost zemlje – kazali su u Ministarstvu odbrane.

U Ministarstvu podsjećaju da je na posljednjem Samitu NATO prisustvovala crnogorska delegacija u sastavu: premijer Zdravko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac, te da je, kako kažu, dočekana sa posebnim uvažavanjem i povjerenjem.

– Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, posvećeno pružaju svoj maksimalan doprinos odgovornom ispunjavanju obaveza iz NATO agende i ostvarivanju svih zadataka na planu dostizanja NATO ciljeva sposobnosti, te na jačanju demokratskih standarda neophodnih za dostizanje evropske budućnosti Crne Gore – ističu u resoru Olivere Injac.

Dodaju da je činjenica da Crna Gora odlučno pokazuje kredibilnost NATO članice, kroz brojne konkretne aktivnosti koje pripadnice i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, realizuje u okviru zajedničkih NATO aktivnosti, misija i zadataka, ali i pojedinačno sa državama saveznicima.

– Siguran dokaz toga je prisustvo naših pripadnica i pripadnika, na svim aktivnostima i zadacima Alijanse, od čega sa ponosom izdvajamo učešće u misijama NMI – Irak, KFOR-Kosovo i eFP- Letonija, kao i više odgovornih pozicija koje pokrivaju naši oficiri u NATO komandnim strukturama – navedeno je u saopštenju,

U Ministarstvu odbrane poručuju da taj resor i Vojska Crne Gore nastavljaju još sigurnije i odlučnije da pružaju doprinos evroatlantskoj agendi, implementaciji NATO strateških i osnivačkih dokumenata, kao i ciljevima Alijanse iz Agende 2030.

– Povodom toga ističemo da će na sastanku ministara odbrane u sjedištu Alijanse naredne sedmice, prisustvovati crnogorska ministarka odbrane prof.dr Olivera Injac – zaključeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije