Connect with us

Društvo

MONTENEGRO INTERNATIONAL: Ovaj čvor je EU svezala, neka ga ona i driješi!

Published

on

Ako se sjećamo VDT i posljedično SDT je institut koji je ustavnim izmjenama pod pritiskom EU unešen u Ustav Crne Gore. Tada je Crna Gora dobila, osim zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i četvrtu granu a to je tužilačka. Praksa nepoznata u demokratskim državama sa kojima težimo da smo u društvu ali eto, Crna Gora je lijep teren za eksperimentisanje.

Jeste li znali da je za pad vlade dovoljan glas četrdesetijednog poslanika? A jeste li znali da je za imenovanje VDT/SDT potrebna dvotrećinska odnosno tropetinska većina poslanika? Dakle vlada pada sa 41, VDT/SDT sa 54 a kao „deblokirajući mehanizam“ potrebno je 49 poslanika da bi se razriješio ili imenovao VDT/SDT.

HRONOLOGIJA:

Oktobar 2014. – „Sudija Vrhovnog suda, Ivica Stanković izabran je na sjednici parlamenta za novog vrhovnog državnog tužioca (VDT). Stankovića je na tajnom glasanju podržalo 49 poslanika, odnosno njih tri petine što je bilo dovoljno da se konstatuje njegov izbor.”

10. jun 2021. – “Burić izabran za novog v.d. VDT-a, Stanković otišao u penziju”.

Danas imamo “vedea vedetea” (vršilac dužnosti), što će reći nerješivu situaciju jer se u ovakvom rasporedu političkih snaga može očekivati sve i svašta, osim da nedostajućih osam poslanika “preleti” i glasa za prijedlog vlasti ili opozicije i tim činom da VDT-u prijeko potreban a nedostajući legitimitet.

SDT-a, koji je danas Katnić (imenovan 2015. godine), u solomonskom zakonskom rješenju bira tužilački savjet a na prijedlog VDT. Obratite pažnju – “na prijedlog VDT” a ne “vedea VDT”. I dok guslamo ko je u pravu, ko je legitiman a ko nije, da li je zakon jači od Ustava i je li pozitivna praksa jedno, a rješenja na domaćem terenu drugo, četvrta grana vlasti se nalazi pod blokadom i radi u nedefinisanom statusu. Kad se jedna grana vlasti nalazi u blokadi onda je čitav ustavni sistem pod znakom pitanja.

Ako ne vjerujete, pitajte pravnike.  Vic kaže da ako jedan problem tumače dva pravnika dobićete tri mišljenja. Nije nam namjera da zbog ove šale izazovemo ljutnju pravnika, ali se laički pitamo đe su bili kad je ovakvo solomonsko-idiotsko rješenje uglavljivano u Ustav Crne Gore.

Podsjetimo se, 2013. godine, Crna Gora je amandmanskim rješenjem u Ustav, a pod pritiskom EU (a koga bi drugo), ušarafila VDT sa kojim danas imamo problem.

“Reformom Ustava iz 2013. godine, način izbora VDT-a, za koji su potrebni dvotrećinska ili tropetinska većina u parlamentu, otežao je posao oko izbora, ali je uslovio da se i opozicija uključi u izbor osobe, koja ima najveću odgovornost za uspostavljanje vladavine prava”, lament je jedne aktivistkinje iz NVO sektora koja danas na sva dešavanja u državi ćuti.

A O ČEMU SE U SUŠTINI RADI?

14. maja 2021. godine, mediji su prenijeli da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

Dakle, pred očima emisara EU, Ambasadora i čitave javnosti, u polici kod Milivoja Katnića čuči predmet koji je SDT pokrenuo na osnovu prijave MI. I dok Joanikije helikopterski slijeće na Cetinje u oblacima suzavaca, sa pratiocem Porfirijem, EU emisari i ne samo oni, pozdravljaju profesionalnu akciju policije. Pri tome ignorišući činjenicu da helikopterom dolijeće čovjek, pardon pop, protiv kojeg je započet proces u SDT zbog optužbi kojih se grozi čitav civilizovani svijet?

Milivoje mudro ćuti, vidimo da se počinje lickati sa jednim i jedinim prvim pendrekom Crne Gore, poznatijim kao “Mašala pendrek Dritan Efendija.” Milivoje je u poziciji da trguje, Milivoje je i u poziciji da RADI SVOJ POSAO. Ali, Milivoje neće da radi svoj posao. On ćuti, ne poziva svjedoke nepočinstava popa Joanikija helikoptersko-suzavačkog. Ne, Milivoje mudro ćuti, sa njim ćute i EU emisari, Ambasadori i ne samo oni.

Dokle ovaj cinizam može da ide reći će nam dani koji slijede. Ipak sveti Milivoje mučioc, da dobro ste pročitali, ne mučenik nego MUČILAC (od glagola “mučati”, sinonim “ćutati”), svoj vrhunac deluzija doživljava kako to “Vijesti” prenose na sljedećem linku: https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/566768/katnic-ivanovic-i-perovic-nisu-nikad-bili-u-barjamovici (od srca preporučujemo da pročitate).

“Milivoje, Milivoje, dežurni si sve je tvoje,

Na uzbunu zvoni zvono, ti si DSZ i ONO…”

Kaže jedna rok pjesma od poodavno. A vi Ekselencije, okle gođ dolazile, sa dužnim poštovanjem imamo vam poručiti: Ovaj čvor ste vi svezali sad ga vi i driješite!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije