Connect with us

Društvo

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 29 GODINA: Crna Gora ugurana u zajednicu sa Srbijom

Published

on

Na današnji dan 1992.godine, nakon sedmodnevne javne rasprave, održan je u Crnoj Gori referendum o državno-pravnom statusu republike. Pitanje je bilo: «Da li ste za to da Crna Gora kao suverena republika nastavi da živi u zajedničkoj državi Jugoslaviji , potpuno ravnopravno s drugim republikama koje to budu željele», a pravo da se izjasni imalo je 480.000 građana. Uz izjašnjavanje o državno-pravnom statusu republike, građani Titograda odlučivali su da li će glavni grad Crne Gore zadržati dotadašnje ime, ili će mu biti vraćeno staro – Podgorica.

Referendum u Crnoj Gori održan je uz bojkot kojeg je zagovarao najveći dio opozicije. Uprkos brojnim neregularnostima, u uslovima kad je još bila na snazi odluka nelegitimnog i nelegalnog “krnjeg” Predsjedništva SFRJ o neposrednoj ratnoj opasnosti, te bez adekvatne kontrole referendumskog procesa i načina glasanja, referendum je proglašen uspjelim i na njemu je pobijedila opcija zajedničke države sa Srbijom u novoj, trećoj surogat, lažnoj „Jugoslaviji”.

Istoga dana, Titogradu je vraćeno staro ime – Podgorica.

Referendumski dan pratile su komične scene, poput glasanja jedne osobe na sedam-osam glasačkih listića, rasutim po haubama automobila. U nedostatku posmatrača, bilo domaćih ili inostranih, nije bilo prepreka da se odluke sa referenduma proglase važećim, iako su pouzdane informacije govorile da se nije odazvao ni dovoljan broj glasača – naime, glasalo je manje od 50% upisanih birača.

Zanimljivo je da u Srbiji nije održan referendum, već je odluka dijela građana Crne Gore bila dovoljna da se uspostavi zajednica Srbije i Crne Gore, nazvana Savezna Republika Jugoslavija. Naime, uprkos referendumskom pitanju koje je impliciralo da će nastati zajednica “onih koji to žele”, ispostavilo se da niko nije želio.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije