Povežite se sa nama

Društvo

NARODNI MUZEJ CRNE GORE: Radović redovan na poslu u Podgorici, Cetinje mu još daleko

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslovi direktora i njegova ovlašćenja predviđena Statutom, a koja se odnose na predstavljanje ustanove, finansijsko poslovanje i ovjeravanje zvaničnih akata, ne mogu biti realizovani, dok Radović ne stupi na dužnost – navodi se u pismu koje je nadležnom Ministarstvu upućeno 28. septembra

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Živko Radović još se nije pojavio na novom radnom mjestu, ni nakon skoro mjesec dana od kada ga je Vlada imenovala na prijedlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. To je dovelo do blokade rada ustanove, plate još nijesu isplaćene, a čekaju i brojni drugi poslovi, pa je dio nezadovoljnih radnika uputio pismo nadležnom Ministarstvu i Direktoratu za kulturnu baštinu kojim rukovodi Anita Lagator.

U prvom pismu, koje su zaposleni uputili Ministarstvu 28. septembra, traži se da resor Vesne Bratić obezbijedi nesmetan i zakonit rad JU Narodni muzej Crne Gore.

– Naime, nakon što je Vlada na svojoj sjednici od 9. septembra 2021. godine za direktora Narodnog muzeja imenovala Živka Radovića, slikara i konzervatora, proces rada u svim organizacionim jedinicama raspoređenim u dva sektora nastavljen je prema programu rada i predviđenom dinamikom. Sa druge strane, poslovi direktora i njegova ovlašćenja predviđena Statutom, a koja se odnose na predstavljanje ustanove, finansijsko poslovanje i ovjeravanje zvaničnih akata, ne mogu biti realizovani, dok Radović ne stupi na dužnost. Kako se pored ostalih obaveza koje su na čekanju i neke koje se odnose na ostvarivanje prava zaposlenih na lični dohodak, rješavanje ovog pitanja nametnulo se kao prioritet koji jedino može riješiti Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta – navodi se u pismu koje su uputili radnici Muzeja, a u koji je Pobjeda ima uvid.

HITNI POSLOVI

U drugom pismu radnika Narodnog muzeja, koje je 4. oktobra upućeno Direktoratu za kulturnu baštinu, navodi se da su zbog nedolaska Živka Radovića na novo radno mjesto u blokadi pravni i finansijski poslovi.

– Dakle, radi se o najhitnijim poslovima, za čiju je realizaciju, odluku ili saglasnost potreban potpis direktora, jer kao što vam je poznato, u NMCG nijedno lice nije, niti je bilo ovlašteno da potpiše bilo šta, već je to bilo i još uvijek je autonomno pravo direktora – navodi se u pismu.

Pored toga što još nijesu primili platu, iz Narodnog muzeja su se požalili da ne mogu ni da otvaraju službenu poštu adresiranu na direktora, zatim da radnici ne mogu da odu na godišnje odmore, u blokadi su i veliki broj potvrda koje izdaju zaposlenima po raznim osnovama, ali i trećim licima. Ne mogu da izdaju ni putne naloge, pa mole zaposlene da se organizuju u sopstvenoj režiji i završe poslove za potrebe Muzeja.

– Veliki broj računa čeka na plaćanje od kojih su neki urgentni, kao npr. Upravi carina kojoj dugujemo usluge carine, koji su na svoju ruku pustili kamion da ne stoji na terminalu sad već 10 dana, misleći da ćemo odmah regulisati obaveze. Telekom nam je isključio telefone i internet zbog jednog računa koji nije plaćen do 20. u mjesecu i samo zahvaljujući ličnim vezama dali su nam 10 dana rok da uplatimo dug. Ne možemo da objavljujemo na poreski portal loppd obrasce, izvještaje prema statistici / mjesečni i troškovi rada za 2020. godinu. Ne možemo da objavimo izmjenu plana javnih nabavki na koju smo dobili saglasnost poslije smjene direktora, a vrlo je urgentno jer nam nabavka lož ulja, goriva i tekuće održavanje objekata od toga zavise. (…) Nabavka lož ulja nije toliko urgentna samo zbog radnika već prvenstveno zbog održavanja temperature u zgradama koje su kulturna dobra i čuvanja muzejskog materijala, među kojim su takođe mnogobrojna kulturna dobra – navodi se, između ostalog, u pismu Direktoratu.

Na ova dva pisma Narodnog muzeja, kako saznaje Pobjeda, nijesu odgovorili iz Ministarstva i Direktorata.

KOČNICA – ZAKON

Pobjeda je, podsjetimo, ranije objavila da je Radović, nakon što ga je Vlada imenovala za direktora NM, u JU Muzeji i galerije Podgorice, gdje je zapošljen kao konzervator, podnio zahtjev za mirovanje radnog odnosa. Iz ove ustanove Pobjedi je tada nezvanično potvrđeno da je taj zahtjev odbijen jer aktuelni pravni propisi ne dozvoljavaju mogućnost mirovanja radnog odnosa u slučaju kada se na novo radno mjesto prelazi iz jedne javne ustanove u drugu. Tačnije, Zakon o radu uređuje mirovanje radnog odnosa i ne predviđa mogućnost mirovanja prava i obaveza direktoru javne ustanove. To je upravo dovelo u nezgodnu poziciju Živka Radovića, jer je Narodni muzej, sa svim svojim organizacionim jedinicama i dugogodišnjim problemima, krupan „zalogaj“ za svakog radnika iz oblasti muzeologije i zaštite kulturne baštine. Radović, po svemu sudeći, želi sebi da osigura svoje staro radno mjesto u Muzejima i galerijama u slučaju da se tokom prvog mandata na čelu NM predomisli ili ga Vlada iz nekog razloga razriješi prije isteka mandata.

Živko Radović ranije nije želio da za Pobjedu komentariše zašto već nije preuzeo dužnost direktora Narodnog muzeja. Juče nije odgovorio na poziv i poruku novinara Pobjede. Iz Muzeja i galerije Podgorice nezvanično saznajemo da Radović redovno dolazi na posao u ovu ustanovu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije