Povežite se sa nama

Društvo

NASTAVLJEN SUKOB: Krivokapić opstruirao posjetu Sekulovića i Brđanina Briselu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sekulović i Brđanin su već dva dana u Briselu gdje su primljeni na visokom nivou. Osim što su se sastali sa specijalnim izaslanikom EU za Balkan Miroslavom Lajčakom, najavljen je i susret sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem

Premijer Zdravko Krivokapić bio je izričito protiv službenog puta direktora Uprave policije Zorana Brđanina u Brisel, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz samog vrha Vlade je saopštilo da je premijer na svaki način pokušao da opstruira zajednički odlazak ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i Brđanina u sjedište Evropske unije.

– Krivokapić je najprije, u četvrtak, na elektronskoj sjednici Vlade na kojoj je smijenjen Aleksandar Damjanović, odbio da na dnevni red stavi platformu o službenom putovanju Sekulovića i Brđanina u Brisel. Prije sjednice Vlade, šefica Krivokapićevog kabineta Ivana Malović je čak pozvala Sekulovićev kabinet kako bi se Zoran Brđanin uklonio sa spiska delegacije, što je Sekulović izričito odbio – tvrde izvori Pobjede.

Kada je izgledalo da od puta Brđanina i Sekulovića nema ništa, Krivokapić je na iznenadnoj sjednici Vlade održanoj sjutradan, u petak, ipak pristao na usvajanje platforme.

– Uslijedio je veliki pritisak stranih partnera, pa premijer nije htio da rizikuje novo zamjeranje zapadnim ambasdama i Briselu. Još se nije desilo da Vlada nije usvojila platformu o službenom putovanju svojih ministara – tvrde izvori Pobjede iz Vlade, ukazujući na sukob premijera sa svojim ministrima.

Sekulović i Brđanin su već dva dana u Briselu gdje su primljeni na visokom nivou. Osim što su se sastali sa specijalnim izaslanikom EU za Balkan Miroslavom Lajčakom, najavljen je i susret sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije su sa Krivokapićem u lošim odnosima još od 5. septembra kada je premijer tražio njihovu smjenu. U noći između 4. i 5. septembra Sekulović je odbio obavezujuće uputstvo premijera, nakon čega je Krivokapić zatražio njegovu ostavku, pa i smjenu. Tačku na sukob stavio je Dritan Abazović koji je rekao da će smjena Sekulovića izazvati pad Vlade, a kasnije je svoj stav zacementirao tvrdnjom da su smjene u bezbjednosnom sektoru crvena linija.

Krivokapić se, ipak, nije zaustavio, pa je na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost tražio odgovornost i smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ali taj njegov zahtjev nije imao većinu na Vijeću.

Zahtjev Krivokapića, kako je pisala Pobjeda, podržao je direktor ANB-a Dejan Vukšić i ministri Milojko Spajić i Olivera Injac, ali to je samo četiri od devet, jer sjednici nijesu prisustvovali Dritan Abazović i Đorđe Radulović, dok su Knežević i Sekulović bili protiv.

Po Zakonu o unutrašnjim poslovima, smjenu direktora Uprave policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Čišćenje Sekulovićevog kadra,  iz „Vajrles Montenegra“ razriješena Jelena Maraš

Paralelno sa sukobom Krivokapića sa Sekulovićem i Brđaninom, počela je čistka kadra bliskog ministru unutrašnjih poslova u državnim preduzećima koje kontroliše Vlada.

Tako je Vlada Crne Gore opozvala na vanrednoj telefonskoj sjednici, održanoj 11. oktobra, Jelenu Maraš sa dužnosti članice Odbora direktora društva sa ograničenom odgovornošću „Vajrles Montenegro“. Maraš je aktuelna šefica kabineta ministra Sekulovića.

U obrazloženju rješenja koje je potpisao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da je Maraš opozvana na prijedlog premijera, jer je u svom radu navodno pokazala neprofesionalno ponašanje prema Vladi.

– Imajući u vidu da je Vlada Crne Gore kao jedan od osnivača ovog društva na sjednici od 21. januara 2021. godine za članicu Odbora direktora društva sa ograničenom odgovornošću „Vajrles Montenegro“ Podgorica izabrala Jelenu Maraš, diplomiranog politikologa i spec. sc. diplomatije i međunarodnih odnosa, a da je u svom radu pokazala neprofesionalno ponašanje prema Vladi, smatram opravdanim prijedlog da se Jelena Maraš opozove sa dužnosti članice Odbora direktora društva sa ograničenom odgovornošću „Vajrles Montenegro“ d.o.o Podgorica, prije isteka mandata – navedeno je u obrazloženju rješenja koje je potpisao Krivokapić.

Izvori Pobjede iz Generalnog sekretarijata Vlade tvrde da je razrješenje Maraš uslijedilo na osnovu sugestije ministarke odbrane Olivere Injac i državnog sekretara u MUP-u Zorana Miljanića.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
BMX
BMX
27.10.2021. 09:26

Ovaj crkvenjak, vjerski fanatik, ljubitelj dobre kapljice , pomjerac planina i paralelnih svjetova, politicki analfabeta, obozavaoc terorista i kidnapera aviona Nikole Kavaje, kleronacionalista, covjek koji je totalno zalutao na mjesto premijera treba sto hitnije da ode sa ovog mjesta jer je napravio i pravi haos od drzave.

Roki
Roki
27.10.2021. 10:13

Maraska najvise zlo u MUP, satire sve sto je Crnogorsko. A ovaj Batistuta je prekrsio poslovnik vlade , treba da bude smijenjen.

Sponzor

Najčitanije