Povežite se sa nama

Društvo

NE ČEKA IM SE “EVROPA SAD”: Čak 92 odsto mladih za odlazak iz Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Čak 92 procenta mladih koji su učestvovali u istraživanju Centra za građanske slobode navelo je da bi trajno ili privremeno napustilo Crnu Goru radi boljih poslovnih prilika. Njih 46 odsto je istaklo da je glavni izazov mladih zapošljavanje

Kako ističu U CEGAS-u, 49 odsto ispitanika bi privremeno napustilo državu zbog boljih poslovnih prilika, a 43 trajno. Sedamdeset procenata ispitanika/ca navelo je da bi voljelo da vidi otvaranje novih radnih mjesta, pomoć pri usmjeravanju u karijeri, prilike za uključivanje u zajednicu i ulaganja u obrazovni sistem kako bi se poboljšao položaj mladih ljudi u našoj zemlji.

Centar za građanske slobode sproveo je kvantitativno i kvalitativno istraživanje među mladima u Porgorici u obliku pilot studije i fokus grupe tokom novembra i decembra u Podgorici. Cilj ovih aktivnosti bio je istraživanje percepcije položaja mladih, kao i inkluzivnosti i komunikacije donosilaca odluka sa mladima u Crnoj Gori. U pilot studiji je učestvovalo 280 ispitanika/ca između 18 i 29 godina.

“U fokus grupi su učestvovali predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i političkih partija. Prosječna ocjena inkluzivnosti mladih u društvu prema fokus grupi bila je 2.33, dok je inkluzivnost u njihovim organizacijama ocijenjena prosječnom ocjenom 3.83, na skali od 1 do 5. Nasuprot tome, u pilot studiji 63,5% uzorka ocijenilo je da su mladi rijetko ili veoma rijetko uključeni u donošenje odluka u svojoj zajednici. Učesnici fokus grupe takođe su identifikovali nedostatak prilika za poslovni i društveni angažman mladih, a kao uzroke toga navode brojne kulturološke, administrativne i sistemske faktore. Rješenje učesnici vide u tome da organizacije i institucije u Crnoj Gori prilagode svoju komunikaciju mladoj populaciji, te da na taj način bolje razumiju njihove potrebe i otvore prostor za veću inkluziju mladih u zajednici”, navodi se u saopoštenju CEGAS-a.

Podsjećaju da su rezultati ovog istraživanja nastali u okviru projekta Centra za građanske slobode (CEGAS) “Diskriminisani zajedno bez obzira na pol, naciju i religiju” koji finansira Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije