Povežite se sa nama

Društvo

NOVE PRIJAVE: Martinović uvjeren da je pogođen gumenim metkom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Savjetu za građansku kontrolu rada policije obratio se Cetinjanin Branko Martinović (1986), ukazujući na brutalnost i nezakonitost policijske akcije u Prijestonici 5. septembra, čija je žrtva bio, kada ga je policajac, kako je naveo u prijavi, gađao, on sumnja gumenim metkom, u trenutku dok je na Dvorskom trgu pomagao starici koja je pala pošto je pogođena čim je krenula akcija razbijanja protesta.

U prijavi koju je dostavio uz podršku Crnogorskog helsinškog komiteta i građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića on je napisao da je 5. septembra sa drugom vozio motor „i pratio dešavanja po Cetinju“.

Namjerno ciljan

– Svratili smo na glavni gradski trg, ispred pošte, kada smo čuli aplauze upućene policajcima koji su htjeli da pređu na stranu crnogorskog naroda. Istog tog trenutka počinje napad policije sa suzavcima i šok bombama. U jednom trenutku ugledao sam stariju gospođu da je pogođena nečim usljed čega je i pala. Potrčao sam ka njoj da joj pomognem da se podigne – napisao je on u prijavi ističući da je baš tada, „jedan od policajaca sa distance od najviše desetak metara okrenuo pušku direktno prema“ njemu i gađao ga „nečim“.

Na osnovu izgleda kuglice koja ga je pogodila on je uvjeren „da je u pitanju gumeni metak“.

On je dostavio medicinsku dokumentaciju i fotografije povreda, napominjući da je povredu značajno ublažila jakna koju je imao na sebi, a posebno mobilni telefon koji je, napisao je, „potpuno uništen udarom gumenog metka“.

– Molim da ustanovite čime sam pogođen, a posebno da li je bilo profesionalno i zakonito da me policijski službenik namjerno cilja i pogodi samo zato što sam prišao da pomognem starijoj ženi. Nijesam učestvovao u remećenju javnog reda i mira, sa strane sam pratio šta se dešava. Smatrao sam građanskom i ljudskom obavezom da pomognem toj ženi. Da nijesam to uradio ne bih bio ni pogođen – napisao je Martinović.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je za ovaj predmet zadužio članicu ovog tijela Milenu Popović-Samardžić, a prijavu je dostavio i Vrhovnom državnom tužiocu na izjašnjenje.

Maltretiranje

Zbog zabrane kretanja, kako je naveo, bez objašnjenja i osnova, Savjetu za građansku kontrolu rada policije obratio se Podgoričanin G. V.

– Dana 4. septembra 2021. godine, brojni građani, među kojima sam i ja, ostali su zaglavljeni u koloni vozila u Donjoj Gorici u Podgorici, jer nam službenici Uprave policije nijesu dozvolili dalje kretanje u pravcu Cetinja i Primorja. Radi se o opštepoznatoj činjenici, jer su o nevedenom pisali svi mediji i objavljeno je na desetine fotografija i snimaka koji potvrđuju takvo postupanje policije – naveo je on u pritužbi.

Objasnio je da ga je policija zaustavila u neposrednoj blizini marketa „Voli“ i saopštili mu da ne može dalje.

– Zbog navedenog postupanja pripadnika Uprave policije nijesam mogao da prođem, a zbog velikog broja automobila u saobraćajnoj traci u pravcu Cetinja, nije bilo moguće da se sa svojim vozilom vratim nazad. Ta blokada je, tog dana, trajala od 14 do 17 sati – istakao je on.

Objasnio je i da je od policajaca pokušao da dobije informaciju koliko će trajati blokada i koji je pravni osnov za nju, te da su mu odgovorili da postupaju po naređenju.

– Veliki broj građana je pokušao da dobije slične informacije, mogu navesti gospodina Damira Šehovića koji je javna ličnost, koji je u mom prisustvu, takođe, tražio da nam se da dokument na osnovu kojeg se to radi i da mu se omogući kontakt sa ovlašćenim licem. Svi naši pokušaji ostali su bezuspješni – naglasio je G. V.

Veliki broj građana, napisao je on, tražio je da im se omogući prolaz jer žive u neposrednoj blizini i da im se dozvoli prolaz kući, a svjedočio je i da su u blokadi bile čitave porodice sa malom djecom koja su plakala i čiji su roditelji zahtijevali da ih propušte, ali im nije dozvoljeno.

– Oko 15:30 sati, kao u akcionim filmovima, došlo je par službenih džipova u kojima su bili pripadnici Uprave policije sa oklopima, tzv. kornjače, a vidio sam i opremu za ispaljivanje hemijskih sredstava kako bi pojačali blokadu, iako do tog perioda nije bilo nikakvog incidenta ili nezakonitog i neprimjerenog ponašanja građana prema pripadnicima Uprave policije. Bila su prisutna i lica u civilnoj garderobi i automobilima sa civilnim tablicama koji su se na naše interesovanje izjasnili kao inspektori kriminalističke policije. Na naš zahtjev da se legitimišu oni su izvadili velike policijske značke koje su objesili oko vrata. Za mene je ovo bilo jako začuđujuće, jer jedan od dvojice je bio u kratkim rukavima i vidjelo se da je njegovo tijelo čitavo istetovirano (ruke i predio ispod vrata) i više je ličio na nekog kriminalca nego na pripadnika policije – naveo je u pritužbi G. V.

Uzalud je, kako piše, pokušavao da objasni da je težak srčani bolesnik, da je imao tešku operaciju na srcu i da je dva dana ranije završio liječenje od posljedica korona virusa.

Smatra i da je policija trebalo da angažuje medicinsku službu za eventualno pružanje pomoći građanima, „ako se već odlučila na blokadu saobraćaja i ograničavanje slobode kretanja“.

Kategoričan je da je policija povrijedila njegovo ustavno pravo na slobodu kretanja i insistira na odgovoru da li je zakonito „da službenici Uprave policije prisutnim građanima nijesu pružili nikakvo usmeno obrazloženje, niti predočili pisanu odluku o ograničavanju kretanja“.

– Smatram da su mi, zbog mog zdravstvenog stanja, pripadnici Uprave policije svojim postupanjem ugrozili život, ne pokazujući nikakvu želju da mi pruže bilo kakvu pomoć, pa makar i informaciju – zaključio je G. V.

Ovaj predmet zadužio je, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, prof. dr Dražen Cerović.

Građanke i građani Cetinja 5. septembra organizovali su protest zbog odluke Crkve Srbije, koju je podržala crnogorska vlast, da njihov mitropolit Joanikije Mićović bude ustoličen u Prijestonici. Građanski protest podržali su mnogi i iz drugih crnogorskih gradova, a kako bi spriječili masovan skup, policija je 4. septembra popodne blokirala sve prilaze ka Prijestonici.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije