Connect with us

Društvo

NVO Montenegro International: Traže od opštine Cetinje da sveštenstvo SPC napusti Cetinjski manastir

Published

on

NVO Montenegro International zatražila je danas od opštine Cetinje da sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve napušti Cetinjski Manastir, koji je u vlasništvu Prijestonice Cetinje, kako bi Crnogorska Pravoslavna Crkva mogla obavljati bogosluženje, a njeni vjernici i poštovaoci opet ulazili da se poklone moštima Svetoga Petra Cetinjskog.

“Svjedoci ste da aktuelna vlada Crne Gore, kroz niz neustavnih i zavjereničkih akcija, zbog kojih je NVO Montenegro International podnijela nekolike Ustavne žalbe kao i krivične prijave SDT-u, radi sve na asimilaciji Crnogoraca u srpski nacionalni korpus. Ta razbojnička agenda je svoju katarzu doživjela protivzakonitim usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u gluvo doba noći, od strane trenutne vladajuće većine. Po priznanju srpskog vladike Joanikija njihovi pravni stručnjaci, pravni savjetnici crkve su pisali te izmjene pod pažljivim svešteničkim nadzorom. Crna Gora je postala teokratska država u kojoj sveštenici, a uz to još sveštenici druge države, pišu zakone.”, navode u toj NVO.

Kako dodaju, bez obzira na takav sunovrat, sigurni su da ste svjesni koliko je nepravedno i kako je sramno da decenijama unazad sveštenstvo i vjernici CPC obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik po smrzlim cetinjskim ulicama i trgovima, improvizovanim kapelicama, kao prognanici i beskućnici – dok sveštenstvo SPC uživa raskoš i komociju toliko okupiranih hramova, a koji su izgrađeni na žrtvi i odricanju naših predaka i branjeni su njihovim životima.

“Naime, budući da Cetinjski manastir nije upisan na Srpsku Pravoslavnu Crkvu koja bespravno koristi taj objekat, već je u vlasništvu opštine Cetinje tražimo da učinite SVE kako bi omogućili sveštenstvu Crnogorske Pravoslavne Crkve da vrši službe u manastiru koji je naša najveća svetinja, simbol crnogorske samobitnosti i identiteta, a koji je usljed tragičnih istorijskih dešavanja postao leglo srpske asimilatorske politike koja se sada sprovodi sa državnog nivoa. Protiv takve državne politike borićemo se lokalno! Simbol trajanja i opstanka Crne Gore mora biti oslobođen od militantnog svetosavlja i sveštenstva tuđinske i neprijateljske crkve, čiji se spisak zločinstava dopisuje svakog dana”, kaže se u reagovanju.

Inocijativa je danas upućena gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Kašćelanu i predsjednici Skupštine Prijestonice Maji Ćetković inicijativu za hitnim donošenje odluke u Skupštini Prijestonice.

 

Advertisement

Najčitanije