Connect with us

Društvo

ODT: Tužillaštvo naložilo policiji da ,,operativnim provjerama“ utvrde ima li naoružanih ljudi u Manastiru?!

Published

on

Stav ODT je drugačiji od stava državnog sekretara u MUP-u zaduženog za rad policije Zorana Miljanića koji je 10. septembra decidno ustvrdio da, mimo obezbjeđenja štićene ličnosti patrijarha Porfirija u Cetinjskom manastiru 5. septembra nije bilo naoružanih ljudi, niti jedne osobe koja je mogla imati veze sa bilo kakvom stranom državom. Kako je to Miljanić utvrdio, ostalo je misterija

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju nije zahtijevalo pretres Manastira Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju jer nijesu postojali zakonski osnovi da se izvrši ta zakonska radnja ali je naloženo urgentno Upravi policije da operativnim provjerama utvrde da li u Manastiru ima naoružanih ljudi, saopštio je u izjavi za Pobjedu Duško Milanović rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva.

U odgovoru ODT ne precizira se da li je Uprava policije – Odeljenje bezbjednosti Cetinje postupila po nalogu Tužilaštva i kakve su ,,operativne mjere” preduzete.

Iz ODT je saopšteno da je povodom novinarskih članaka o naoružanim osobama u Manastiru od 4. septembra formiran predmet.

 

NALOG UPRAVI POLICIJE

 

– Istog dana je naloženo Upravi polcije – Odeljenju bezbjednosti Cetinje da operativnim provjerama na terenu utvrde da li u Cetinjskom manastiru ima lica koja posjeduju vatreno oružje ili druga sredstva podobna za izvršenje teških krivičnih djela i urgirano je za hitno postupanje po tom zahtjevu, navodi se u odgovoru Milanovića na upit Pobjede.

 

Našem listu iz Uprave policije juče nije odgovoreno da li su izvršili taj nalog Osnovnog državnog tužilaštva.

 

Iz ODT je saopšteno i da je formiran predmet u vezi video snimka objavljenog na društvenim mrežama na kojem se vide lica u civilnoj odjeći sa automatskim oružjem ali i da je iz Uprave policije saopšteno da se radi o pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su bili angažovani radi obezbjeđenja štićene ličnosti patrijarha Porfirija i obezbjeđenja ustoličenja mitropolita Joanikija.

 

Stav ODT je drugačiji od stava državnog sekretara u MUP-u zaduženog za rad policije Zorana Miljanića koji je 10. septembra decidno ustvrdio da mimo obezbjeđenja štićene ličnosti patrijarha Porfirija u Cetinjskom manastiru 5. septembra nije bilo naoružanih ljudi, niti jedne osobe koja je mogla imati veze sa bilo kakvom stranom državom.

 

Kako je to Miljanić utvrdio, ostalo je misterija

 

ZID ĆUTANJA

Pobjeda ni tada nije dobila konkretan odgovor od MUP-a da li su pretresli Manastir, imajući u vidu tvrdnje Miljanića – već su lopticu prebacili na Upravu policije navodeći da ,,MUP nema ingerenciju da pretresa Manastir“, iako je Miljanić dao takvu izjavu kao državni sekretar MUP-a!

Pobjeda je uputila tada isto pitanje i Upravi policije, ali je odgovor izostao.

Miljanića demantuju fotografije i video zapisi koji su se pojavili nakon ,,desantnog ustoličenja“ mitropolita Crkve Srbije Joanikija i koji dokazuju da je iza zidina Cetinjskog manastira bilo stacionirano više desetina civila, koji su na poziv sveštenstva, uz prećutnu saglasnost crnogorske policije, došli da organizuju sopstvenu ,,odbranu objekta“ iako nije bilo ni prikrivenih najava da se bilo ko sprema da napadne mjesto gdje je tron Svetog Petra Cetinjskog.

Pobjeda je izvještavala da je u petak, 3. septembra, i u subotu ujutro, 4. septembra, u prijestonicu doputovalo više grupa momaka iz raznih krajeva Crne Gore, ali i Srbije i entiteta BiH Republike Srpske koji su, nalik vojnim formacijama, ulazili u Cetinjski manastir.

Uvijek bi ih u dvorištu sačekalo svešteno lice, koje bi sve srdačno pozdravilo i sprovelo iza zidina, naočigled pojačanih policijskih patrola koje ih nijesu kontrolisale, za razliku od građana Cetinja kojima nije bilo dozvoljeno da prođu policijske punktove ispred Manastira.

DOČECI

Korisnici društvenih mreža su među tim licima prepoznali bezbjednosno interesantne osobe – vođe navijača Zvezde i Rada, koji su u bliskim vezama sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i vrhom Crkve Srbije. Imajući u vidu kriminalni begraund tih lica, realno je očekivati da su bili naoružani.

Jedan od vođa navijača Zvezde Marko Vučković je, međutim, rekao da on nije boravio u Manastiru.

Izvori Pobjede tvrde da su u Manastiru boravili i bezbjednosno interesantne osobe iz entiteta BiH Republike Srpske, koji su prije toga bili u društvu narodnog poslanika RS Nikole Vukanovića iz SDS-a, koji je tvrdio da je napadnut na Cetinju.

Rusko propagandističko glasilo Sputnjik objavilo je da su u Manastiru boravili javnosti do sada nepoznati ,,čuvari trona Svetog Petra Cetinjskog”, kao i njihove fotografije.

– Radi se o Zećanima, koji su čuvari trona Svetog Petra Cetinjskog. Oni su, po blagoslovu počivšeg mitropolita Amfilohija Radovića, prije 15 godina postali Vitezovi Svetog Petra Cetinjskog i čuvari trona mitropolita zetskih Srpske pravoslavne crkve – objavio je Sputnjik.

Video snimak kao dokaz

Video koji kruži društvenim mrežama, sniman očigledno iz Cetinjskog manastira, govori kako su ,,branitelji“ Crkve Srbije dočekali ispaljivanje suzavca u centru grada.

Nepoznati momak, izvjesno sa osmatračnice, glasno govori dok snima telefonom, vidno uznemiren: ,,Počelo je. Aj Bože pomozi i Sveti Petar Cetinjski“, dok se čuju detonacije suzavca. Redakciji Pobjede je poznat identitet osobe, ali očekujemo da policija i tužilaštvo daju zvaničnu informaciju, ako već sprovode provjere.

– Evo se već osjeća, kaže on drugu pored sebe, da bi onda sa oduševljenjem rekao:

– Nema više ,,E viva!“ Ugasi se ,,E viva!“ – konstatuje zadovoljno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije