Connect with us

Društvo

PAVLOVIĆ: Rekonstrukcija Vlade treba DF-u da dovrši dekonstrukciju države

Published

on

Crnogorski istoričar, profesor na kanadskom univerzitetu Alberta dr Srđa Pavlović u emisiji Drugačija radio veza konstatovao je da je na djelu politika dekonstrukcije države kroz razaranje institucija, uništavanje sistema vrijednosti i svetosavsko podjarmljivanje važnih identitetskih adresa, poput Javnog servisa, Narodnog muzeja, UCG… Analizirajući političku krizu u Crnoj Gori, Pavlović ističe da je priča o rekonstrukciji Vlade, zapravo, naknadna pamet Demokratskog fronta.

-Oni su shvatili da je (za njih loš) kompromis koji je urađen nakon izbora prošle godine pod presijom crkve i snažne figure pokojnog mitropolita Radovića, pa su se sad pokajali, a došli su u situaciju kad mogu da ucjenjuju. Priča o rekonstrukciji Vlade je, u stvari, napor DF-a da preuzme poluge vlasti koje su željeli, ali su iz taktičkih razloga od njih odustali na početku. Bilo kakva priča o rekonstrukciji vlade o ovom formatu koji se nudi ne može da znači promjenu- navodi Pavlović uz ocjenu da je Demokratski front skup dobro istreniranih i agilnih vojnika SPC i jednog ideološkog hegemonog diskursa velikosrpskog nacionalizma.

Dodaje i da oni Crnu Goru ne vide ni u kom drugom svijetlu osim kao treći element njihovog svetog trojstva bez kojeg Velika Srbija ne može da postoji: Kosovo, tzv. RS i Crna Gora.

-Tako da oni sve rade u tom cilju i njihov ulazak u vlast bi samo zacementiralo naše strahove o potpunom rastakanju ideje o Crnoj Gori kao suverenoj državi. SPC sa birokratskog i teorijskog terena okupacije, prelazi i na fizičku okupaciju lokacija-, zaključuje sagovornik Antene M, uz opasku da “na polju kulture vidimo fokusirani napor na uništavanju čitave strukture obrazovnog sistema”.

CANU pala na ispitu

Govoreći o odsustvu reakcija CANU povodom trenutne političke situacije u Crnoj Gori, Pavlović kaže da ga ćutanje te adrese nije iznenadilo. Naglašava da se pogrešno vjeruje da su obrazovani ljudi automatski i intelektualci, te da moraju biti progresivni hrabri i da imaju osjećaj socijalne odgovornosti. CANU je, navodi, pala na ispitu.

-Postoji određeni proces kako se postaje akademik, koji podrazumijeva da ste spremni da slušate i da se povinujete volji onih koji imaju moć da vas postave, a to su uglavnom političke strukture. To je komforna pozicija gdje ste zaštićeni kao polarni medvjed. Za svaku odgovornost koja po logici stvari treba da bude pripisana akademiji, oni bježe da se sklone u tu akademiju u tu kulu od slonovače i kažu: mi se bavimo teorijom i nas praksa ne zanima i da su iznad političih podjela. To je bezobrazno i laž, jer ako su iznad političkih podjela kako su došli u poziciju u kojoj su- ističe Pavlović.

Popis jedan od tri temeljna cilja srpskog nacionalizma u Crnoj Gori

Pavlović ističe da je popis jedan od tri temeljna cilja srpskog naionalizma u Crnoj Gori.

-DF se nada da će na ovom popisu legitimizovati statistički brojčanu nadmoć Srba u Crnoj Gori u odnosu na druge. Ako bi se pokazalo na popisu da je procenat Srba u Crnoj Gori veći nego što je bio 2003. onda DF ima legitimitet da traži da se još jednom volja i želja većinskog naroda u Crnoj Gori preispita, da idu na novi referendum i da se poništi odluka iz 2006. To je grozomorni scenario kojeg se bojim-, dodaje on.

Govoreći o današnjem predstavljanju izvještaja EU o napretku i sastanku Abazovića i Radulovića sa Eskobarom i o činjenici da je fokus javnosti više na sastanku sa Eskobarom, nego na izvještaju EK, Pavlović ističe da je jasno da se EU skoro deceniju postepeno deaktivira na Zapadnom Balkanu te da smo ostavljeni sami sebi i zbog toga mu nadu daje američki impuls za angažman na Balkanu.

-Amerika je konačno počela da analizira pitanja na Balkanu i Crnoj Gori mnogo više sa aspekta sopstvene nacionalne bezbijednosti, zbog uticaja Rusije. Za nas koji se plašimo da će država biti dekonstruisana, ovaj angažman bezbjednosni Amerike za nas je pozitivan-, istakao je.

Ne vidi prepreke za Dodika da krene u rat

Komentarišući zapaljiva dešavanja i retoriku u regionu, Pavlović naročito upozorava na skorašnje opasne izjave člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

-Ne vidim nikakvih opstrukcija za Dodika da krene u rat. On je poslao vrlo jasnu poruku međunarodnoj zajednici i Evropi time što je Željka Cvijanović potpisala zakon kojim se stavlja van snage krivično kažnjavanje za negiranje genocida. To je šamar EU od kojeg im još zvone uši. To je element koji pokazuje da se EU lagano povlači sa Balkana-, ocijenio je Pavlović.

Govoreći o navodima magazina “Politico” da Oliver Varhelji švercuje izvještaje sa terena kako bi Srbija bolje izgledala u Izvještaju o napretku, Pavlović kaže da “niko nije imun na dukate”.

-Velike sile su na naše prostore uvijek slale trećerazredne političare, koji su podložni svim strastima-, zaključio je Pavlović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije