Connect with us

Društvo

PICULA: Zloupotreba vjerskih manifestacija ne priliči EU kandidatima

Published

on

Aktualna srpska garnitura na vlasti svoje unutrašnje političke dubioze i nerealizovane velikodržavne projekte pokušava prenijeti izvan vlastitih granica, odnosno u one dijelove svog susjedstva gdje već postoji adekvatna politička infrastruktura, kazao je u intervjuu Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula

“Smatram da su ovi događaji zaista zaslužili oštru osudu u punom smislu. Ovakav tip političke instrumentalizacije ili, bolje reći, zloupotrebe vjerskih manifestacija koje se pretvore u nasilje nikako ne priliči zemlji koja je već ostvarila neke važne i relevantne ambicije na dosadašnjim etapama puta prema članstvu u EU. Ustoličenje mitropolita Joanikija nadraslo je vjerski karakter tog događaja. No, nije riječ samo o izoliranom slučaju, neredi koji su pratili procesiju zapravo su dio procesa za koje možemo reći da traju više od godinu dana”, kazao je Picula.

Ocijenio je da je i bez dubljeg poznavanja prilika jasno da je politika Beograda prema Podgorici jedno od matičnih mjesta kojima se generiše nestabilnost u Crnoj Gori.

Picula je nakon ustoličenja mitropolita Joanikija oštro osudio nasilje koje se desilo. Nakon sedam dana od tih dešavanja kaže da je to zasluživalo oštru osudu navodeći da takav tip političke instrumentalizacije ili,, bolje reći zloupotrebe vjerskih manifestacija koje se pretvore u nasilje nikako ne priliči zemlji koja je već ostvarila neke važne i relevantne ambicije na dosadašnjim etapama puta prema članstvu u EU.

Dodaje i da sve što se dešavalo na Cetinju otežava dokazivanje kapaciteta Crne Gore u procesu pristupanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije