Connect with us

Društvo

PISMO NA 200 ADRESA: Upozorenje na tenzije koje dovode Crnu Goru na ivicu rata

Published

on

Foto: montenegrointernational.org

Nezakonita odluka parlamentarne većine da usvoji izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijsti ne proizvodi nikakve pravne posljedice, podgrijava već povišene političke tenzije i dovodi Crnu Goru na ivicu građanskog rata, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Montenegro International.

Iz te NVO su kazali da su u utorak obavijestili zvaničnike Evropske unije i NATO o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori i, kako su naveli, ustavnom puču koji se dešava od trenutka formiranja nove Vlade.

Pismo je poslato na preko 200 adresa u Evropskom parlamentu, Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji i NATO, uključujući i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga i sve ambasade u Crnoj Gori, dok će danas, kako su kazali iz MI, biti upućeno na sve adrese administracije u Vašingtonu.

U pismu se navodi da je nova parlamentarna većina u Crnoj Gori u ponedjeljak uveče donijela novi značajno izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je jasno dao prevlast Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Organizaciji koja nije ništa drugo do produžena ruka države Srbije i njene tajne službe, kao i najznačajniji promoter malignog ruskog uticaja u regionu“, dodaje se u pismu.

Prema njihovim riječima, Zakon je usvojen na apsolutno nezakonit način, jer je poslanička grupa URA zamijenila poslanika Filipa Adžića Suadom Zoronjić čiji mandat poslanika ovlašteno tijelo, odnosno Državna izborna komisija, nije potvrdila.

Pritom, kako su kazali iz MI, osoba koja nije formalno poslanica glasala je u parlamentu za usvajanje zakona, iako parlamentarna većina prethodno nije imala kvorum za organizaciju sjednice parlamenta u skladu sa procedurama.

Iz te NVO su podsjetili da vladajuća većina ima 41 poslanika od 81, „što je jako tanka većina i bez ovog bezakonja zakon ne bi bio usvojen“.

„Ova apsolutno nezakonita odluka ne proizvodi nikakve pravne posljedice, podgrijava već povišene političke tenzije i dovodi Crnu Goru na ivicu građanskog rata, jer većina stanovništva neće prihvatiti odluku da im se SPC, kao entitet strane države, nametne kao vrhovna vjerska institucija i službena religija u Crnoj Gori“, naglasili su iz MI.

Oni su podsjetili da je, u isto vrijeme, Crnogorska pravoslavna crkva bila je lišena svih pregovora o Zakonu.

Izmjene Zakona, kako su naveli, nijesu prošle nijednu demokratsku proceduru, organizovane su bez javnih i konsultacija s Venecijanskom komisijom Savjeta, „a u parlamentarnu proceduru je Zakon unesen preko noći, od strane “eksperta” SPC koji je izabran za ministra, iako se nalazi u poziciji konflikta interesa“.

Iz MI su kazali da je u utorak, opet suprotno Ustavu, predsjednik Skupštine ilegalno organizovao sastanak Savjeta za bezbjednost i odbranu, bez predsjednika Crne Gore koji je jedina osoba po Ustavu koja saziva, predsjedava i potpisuje odluke.

„A oni su nezakonito donijeli odluku o smjeni načelnika Generalštaba vojske, na isti način kao što su doveli osobu koja ima bliske veze sa Rusijom da upravlja Agencijom za nacionalnu bezbjednost“, dodaje se u pismu.

Dodaje da je nova parlamentarna većina odbila da raspravlja o predloženoj Deklaraciji o genocidu u Srebrenici i Zakonu o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola, što, kako su naveli iz MI, jasno ukazuje na njihove namjere i principe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije