Povežite se sa nama

Društvo

PISMO VLADIMIRA DEDIJERA: Sa Lovćena nije uklonjena Njegoševa, već kapela Karađorđevića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Čuveno pismo Vladimira Dedijera od 20. avgusta 1970. godine, objavljeno je u dnevnom listu Borba, a upućeno je odboru za izgradnju Njegoševog mauzoleja na Lovćenu.

Vladimir Dedijer u pismu tvrdi da sa vrha Lovćena nije uklonjena Njegoševa već kapela kralja Aleksandra Karađorđevića i da je ta “Aleksandrova kapela” oličenje uništenja državnosti Crne Gore 1918. godine.

Dedijer je za kapelu na Lovćenu, onu iz 1925., napisao da predstavlja “višestruki simbol” vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića u Kraljevini Jugoslaviji, i to u ova tri vida: prvo, kapelica je “oličenje uništenja državnosti Crne Gore posle 1918. godine”; drugo, ona je “oličenje prevage dinastije Karađorđevića nad dinastijom Petrovića”; i treće, ona je također i “simbol uništenja nezavisnosti Crnogorsko-primorske mitropolije”. Drugim riječima, kapelica i ne zaslužuje drugo nego da bude srušena.

Pismo Vladimira Dedijera

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
mali crnogorac
mali crnogorac
12.10.2021. 10:34

Ovo pismo V.Dedijera , svima poznato ali za njega nece da čuju /priznaju /srbijanci i SPC –što se tiče Mauzoleja neće ga ni tać –neka ruše što su oni ogradili i što je u državi Srbiji , neka ruse “pobjednika ”
na Kalimegdanu od TAMO njima mrskog
Hrvata vajara /sjajnog /I.Meštrovića…

Sponzor

Najčitanije