Connect with us

Društvo

PODRŽAVAOCU IDEOLOGIJE KOJA JE SVRGNULA PETROVIĆE: Princ Nikola čestitao Raduloviću ministarsku fotelju

Published

on

Princ Nikola Petrović (FOTO: Pobjeda)

Princ Nikola Petrović Njegoš uputio je šefu crnogorske diplomatije Đorđu Raduloviću čestitku povodom stupanja na dužnost ministra vanjskih poslova Crne Gore, saopšteno je iz MVP-a.

“Stalo mi je da poželim sve najbolje u radu Vama i Vašem timu u ministarstvu koje je veoma važno, ne samo za Crnu Goru i njen razvoj, već i za regionalnu saradnju i evropsku izgradnju”, navodi se u čestitki kojuje medijima dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Princ Nikola Petrović Njegoš je u pismu ocijenio da su to vrijednosti koje je dinastija Petrović oduvijek podržavala i izrazio spremnost da doprinese njihovom razvoju.

“U iščekivanju susreta kada ću imati priliku da Vas lično upoznam, želim Vam srećne novogodišnje i božićne praznike i molim Vas, gospodine ministre, da primite izraze mog dubokog poštovanja”, zaključuje se u čestitki princa Nikole Petrovića Njegoša.

Inače, Raduloviću je ujak pokojni dr Ranko Kadić (preminuo 2014), koji je bio predsjednik Demokratske srpske stranke.

Njegov predak, Todor Kadić, izvršio je atentat na Nikolinog pretka, knjaza Danila Petrovića, 1860. godine, u Kotoru. O tom događaju postoje razne kontroverzne varijante, među kojima je najpoznatija o navodnom silovanju Kadićeve sestre od strane knjaza Danila i osvetu kao motiv za ubistvo. Ovaj vladar svakako je bio među najprosvećenijim crnogorskim vladarima. Između ostalog, odvojio je crkvenu od svjetovne vlasti, čime je Crna Gora izašla iz teokratije.

Čuven je njegov Zakonik kojim su nastavljene reforme u cilju izgradnje savremenog državno-pravnog poretka. Taj je Zakonik preveden u Francuskoj, Italiji i Poljskoj. Najznačajnije odredbe su one koje se odnose na ustavnopravna pitanja, kao što su položaj čovjeka i građanina, položaj knjaza kao vrhovnog gospodara, prava i položaj sudova i obaveze građana u odbrani otadžbine. Ovim zakonom je dovršeno rušenje patrijahalnog načina života, ukinuta samostalnost plemena, učvršćena državna vlast, što nije prošlo bez otpora. Zakonik je imao 95 članova, a njegovo donošenje je naišlo na značajan odjek u široj javnosti.

Neki istoričari smatraju da u tome leže istinski razlozi za njegovo ubistvo.

Ova čestitka naišla je na podijeljene stavove u komentarima na crnogorskim portalima.

Uglavnom, smatraju je neumjesnom, jer je upućena podržaocu ideologije koja je smakla sa crnogorskog trona dinastiju Petrovića.

Inače, princ Nikola Petrović čestitao je ranije i Aleksi Bečiću imenovanje za predsjednika Skupštine Crne Gore, uz riječi:

„Nakon demokratskih izbora koji su se održali u Crnoj Gori, želio bih da Vam čestitam na izboru za predsjednika Skupštine Crne Gore. Dozvolite mi da Vam poželim sve najbolje u vršenju funkcije koja je od ključnog značaja za dobro funkcionisanje naše demokratije“.

1 Comment

1 Komentar

  1. Joveta

    06.01.2021. at 21:41

    Mislim da princ ovo radi protokolarno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije