Connect with us

Društvo

POPIS MORA BITI U SKLADU SA MEĐUNRODNIM STANDARDIMA: EK nije informisana ni o nacrtu zakona ni o pripremi popisa

Published

on

Nijesmo u kontaktu sa crnogorskim vlastima u vezi sa zakonom o popisu. Nama, u ovoj fazi, nije dostavljen nijedan nacrt zakona, ali bez obzira na to, pratimo razvoj situacije i očekujemo pavovremene konsultacije o zakonu kao i o vremenu potrebnom za pripremu popisa – upozorava Margarida Domingez de Karvaljo iz medijskog tima Eurostata

Vlasti Crne Gore, u vezi sa donošenjem zakona o popisu stanovništva, još nijesu kontaktirale Evropsku komisiju i evropsku agenciju za statistiku Eurostat, potvrđeno je Pobjedi iz Eurostata.

– Evropska komisija, uključujući i Eurostat, nije bila u kontaktu sa crnogorskim vlastima u vezi sa zakonom o popisu. Nama, u ovoj fazi, nije dostavljen nijedan nacrt zakona – navela je u odgovoru na upit našeg lista Margarida Domingez de Karvaljo iz medijskog tima Eurostata.

Ona, međutim, ističe da Komisija i Eurostat, bez obzira na to, prate razvoj situacije i poručuje kako očekuju da će se popis u Crnoj Gori realizovati u skladu sa međunarodnim i standardima Evropske unije.

– To podrazumijeva i pravovremene konsultacije o zakonu kao i o vremenu potrebnom za pripremu popisa – upozoravaju iz Eurostata.

Monstat je obavijestio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da je način na koji se trenutno pokušavaju uraditi pripreme za popis stanovništva u ovoj godini u suprotnosti ne samo sa domaćim zakonodavstvom već i važećim evropskim standardima. To se navodi u zvaničnom dopisu koji je direktorica Monstata Gordana Radojević uputila Spajiću 6. septembra, a u koji je portal Pobjede imao uvid.

Pobjedi je iz Vlade nezvanično saopšteno da je nacrt zakona još uvijek kod Statističkog savjeta, koji o njemu treba da se izjasni prije nego što ga dostavi Vladi.

Pobjedin izvor je, takođe, naveo da je konačno usvajanje prijedloga zakona na Vladi predviđeno u četvrtom kvartalu.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica, koji je u poneđeljak podnio ostavku na mjesto člana Savjeta statističkog sistema zbog hitnog sazivanja elektronske sjednice tog tijela sa zahtjevom da se članovi u roku od 24 sata izjasne prihvataju li nacrt zakona o popisu stanovništva, upozorio je kako bi eventualno usvajanje prijedloga zakona bez javne rasprave bilo „nezakonito, opasno i suprotno procesu EU integracija“.

– Vlada bi na taj način prekršila Zakon o državnoj upravi i uredbu koja reguliše sprovođenje javnih rasprava u pripremi zakona i strategija – rekao je Koprivica u izjavi za Pobjedu.

On naglašava i da je, prema tom zakonu, sprovođenje postupka javne rasprave obavezno.

– Ministarstvo finansija i socijalnog staranja mora da organizuje javnu raspravu u trajanju od najmanje 20 dana, kako je to propisano podzakonskim aktom. Takođe, Vlada bi grubo prekršila princip transparentnosti u radu koji je više puta proklamovala kao jedan od važnih prioriteta. Osim toga, bio bi narušen i princip inkluzivnosti važnih aktera na javnoj sceni, u ovom slučaju korisnika statističkih podataka – upozorava Koprivica.

Ukoliko bi Vlada zaobišla sve te procedure, Koprivica ističe da bi na taj način javnosti jasno demonstrirala da joj je politička trgovina bitnija od poštovanja principa dobre uprave i stabilnosti u zemlji.

– Takva odluka, nakon tenzija koje smo imali na Cetinju, mogla bi imati nesagledive posljedice na stabilnost društva i prouzrokovala bi novi krug nestabilnosti koje bi se, ovaj put, mogle završiti na tragičan način. Nadamo se da će donosioci odluka shvatiti gdje bi nas ovaj način ponašanja Vlade mogao odvesti i da će se vratiti poštovanju zakona i demokratskih procedura – zaključio je Koprivica.

Vuković: Premijer zadovoljava nacionalističke apetite svojih mentora

Insistiranjem na sprovođenju popisa bez prethodne pripreme i društvenog konsenzusa, Vlada otvoreno zauzima antievropsku poziciju i sunovraćuje Crnu Goru u kal 90-ih godina prošloga vijeka, smatra poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.

– Ovaj potez pokazuje potpuno odsustvo političke autonomije predśednika Vlade i izvršne vlasti. Podśećamo da je premijer rekao da ne postoje uslovi da se održi ovaj statistički postupak. Uostalom, i Srbija je odgodila popis zbog epidemije i zaštite zdravlja svojih građana. Umjesto da se argumentovano suprotstavi pritiscima i zaštiti građane države čiji je premijer, Krivokapić sve dublje tone u sluganski odnos u kome je najvažnije zadovoljiti nacionalističke apetite svojih mentora – navela je Vuković u izjavi za Pobjedu.

Ona ističe i da je Vlada kao prioritet svog rada obećala zakon o porijeklu imovine, a kako sada umjesto toga pokušava da sprovede „istragu o porijeklu Crnogoraca i drugih građana Crne Gore“.

– Da nas popiše kad za to zeman nije, kako bi stvorila još veći jaz među građanima nakon helikopterskog desanta na Cetinje. Hoće podanička Vlada da u Crnoj Gori zavladaju nacionalizam i šovinizam, da nemamo druge teme do te ko je veći Srbin ili Crnogorac, kako se ne bi viđele posljedice katastrofalne zdravstvene, ekonomske i prosvjetne politike koju vodi. Rusko-srpska vlada Crne Gore nije zadala nijednu evropsku temu crnogorskoj javnosti – istakla je Vuković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije