Povežite se sa nama

Društvo

POSJETA OSUĐENIKU: Može li osuđenik Bigović da riješi ubistvo Duška Jovanovića?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Abazović nije razjasnio zbog čega sastanku sa osuđenikom iz Spuža nije prisustvovao nadležni tužilac, ali je zato optužio koalicione partnere iz Demokrata i lidera PzP-a Nebojšu Medojevića da ,,ne žele da se razriješi slučaj ubistva Duška Jovanovića“

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na jučerašnjoj pres konferenciji da je on posjetio u UIKS-u visokopozicioniranog kriminalca, ne navodeći o kojoj osobi je riječ. Tokom dana je otkriveno da je Ljubo Bigović, osuđeni za ubistvo policijskog inspektora Šćekića, pismeno tražio sastanak sa Abazovićem.

Na pres konferenciji Abazović je – odgovarajući na pitanje novinarke Pobjede povodom javne prozivke Demokrata da se izjasni ko je u zatvoru u Spužu posjetio jedno visoko kotirano lice u kriminalnom miljeu – potvrdio da je upravo on dolazio u UIKS.

PISMO IZ SPUŽA

– Ja sam posjetio visokopozicioniranog kriminalca u Spužu povodom jako važnog slučaja, kojeg izgleda neko želi da opstruira. Primio sam pismo i obavijestio sam nadležnog tužioca koji je preduzeo sve aktivnosti. Obavijestio sam Viši sud koji je morao da mi da odobrenje, a zatim posjetio i obavio razgovor sa jednim stanovnikom UIKS-a – kazao je Abazović.

On je kazao da je posjeta bila u cilju ,,jednog velikog predmeta“, o kome nije htio da priča – „jer bi ga tako upropastili“.

– A pošto se ta priča sad aktivira, onda je to vjerovatno i nečija želja. Ako se bude upropastio, onda ću reći sve detalje, pa neka javnost sudi o mojim postupcima i postupcima Demokrata – kazao je on.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Abazović je prije nekoliko mjeseci, za vrijeme pandemije, posjetio Ljuba Bigovića, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Kako saznajemo iz više izvora, Abazović sa Bigovićem nije razgovarao u Istražnom zatvoru, već u prostorijama Upravne zgrade.

Bigović je, zajedno sa Sašom Boretom, Ljubom Vujadinovićem i Milanom Šćekićem, osuđen na ukupno 120 godina robije zbog ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Vrhovni sud je po nalogu Ustavnog suda ukinuo tu presudu i vratio na ponovno odlučivanje.

Bigoviću je prije godinu odbijeno jemstvo u iznosu od 848.000 eura koji je ovaj pritvorenik ponudio za ukidanje pritvora.

RAZOTKRIVANJE

Kada su, odmah nakon Abazovićevog istupa, počele žestoke reakcije lidera stranaka parlamentarne većine koji su počeli da ismijavaju tajnovitost potpredsjednika Vlade i da pitaju kako je to on preuzeo ulogu istražitelja i tužioca, postalo je jasno da će detalji ,,tajnog susreta“ biti poznati.

Upravo je lider GP Ura objavom na svom Tviter nalogu obznanio da je tema razgovora sa Bigovićem bila – slučaj ubistva Duška Jovanovića.

– Kome je i zašto u interesu da ne bude riješen slučaj ubistva Duška Jovanovića­­ – upitao je na Tviteru Abazović.

Podršku Abazoviću pružio je detektiv Vladan Pavićević koji je na svom Tviter nalogu optužio Demokrate i Nebojšu Medojevića za opstrukciju rasvjetljavanja atentata na njegovog pokojnog zeta Duška Jovanovića.

– I to morate upropastiti. Sram vas bilo!!! – bijesnio je Pavićević.

Sa druge strane, izjava Abazovića na pres konferenciji izazvala je burne reakcije u redovima opozicionog DPS-a, ali i koalicionih partnera Demokrata i PzP-a.

ŽESTOKE REAKCIJE

Slobodan Filipović, član Izvršnog odbora DPS-a Crne Gore, smatra da je Abazović kompromitovao instituciju koju predstavlja posjetom kriminalcu u Spužu.

– Nezabilježeno je da u državi vladavine prava potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, ide na noge osuđenom pripadniku mafije, bez obzira na razloge koji su mu stavljeni na sto. Potpredsjednik je navodno famozno pismo trebalo da preda nadležnom tužiocu na dalje postupanje kako bi poštovao međusobne nadležnosti i podjelu vlasti. To bi bio doprinos vladavini prava, snaženju institucija, a time i države Crne Gore. Ovako, postignuta je samo još jedna bezbjednosna lakrdija i kompromitacija države u izvođenju Abazovića – zaključuje Filipović.

U prvom saopštenju medijima Demokrate zaključuju ,,da smo jedina država u Evropi u kojoj se sa najvišeg nivoa štite kriminalci i posjećuju u zatvorima“, dok su iz Pokreta za promjene ocijenili ,,da je kod nas sjedište mafije u policiji i tužilaštvu“.

Iz URE su odgovorili da je riječ o koordinisanoj akciji Demokrata, Nebojše Medojevića i pojedinih medija bliskih kriminalnim strukturama i zaključili da su otkriveni ,,oni kojima nije do rasvjetljavanja ubistva glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića.

Navode da bi Demokrate i Nebojša Medojevića trebalo da odgovore po čijem nalogu su koordinisano uradili sve da se upropasti i zataška dvadesetogodišnji neriješeni slučaj ubistva Duška Jovanovića.

– Koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović od početka mandata preduzima aktivnosti na konačnom rješavanju ubistva Jovanovića. O tim aktivnostima Abazović je prethodno obavijestio Tužilaštvo, Sud, Biro za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti, Komisiju za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija i porodicu ubijenog. Neka javnost prosudi za čiji interes Bečićeve Demokrate i Nebojša Medojević žele da upropaste rješavanje ovog slučaja – zaključili su iz URE.

Na najnovije optužbe URE odgovorio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović navodeći da su ,,bestidni napadi Abazovića na poslanicu Demokrata Zdenku Popović, koja je prije dva dana pitala ko je posjetio visokorangiranog kriminalca u Spužu i na osnovu čije odluke, a o čemu bruji mala Crna Gora već mjesecima i što je poznato velikom broju ljudi“.

Za njega je Abazovićev pokušaj da optuži kolegnicu Popović za navodno uništavanje slučaja ubistva Duška Jovanovića dokaz da ,,licemjerstvo nekih nema granica“.

– Ovo nažalost odveć podsjeća na ,,legendarno“ ponašanje Čedomira Jovanovića koji je takođe išao po zatvorima i nezakonski i neustavno preuzimao ulogu tužioca. Šta je to antiinstitucionalno divljanje donijelo Srbiji, poznato je svakom – dodaje Šaranović pozivajući Abazovića da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kog funkcionera Demokrata ako je učinio bilo koje krivično djelo u bilo čemu.

Šaranović smatra da je zbog ovakvih stvari i praksi ovom društvu neophodno nezavisno tužilaštvo, a ne, kako kaže, partijski tužioci koji će iz zatvora da pusti jedne, a druge shodno interesima da ,,uvale u zatvor kao što je to decenijama radio bivši režim“.

On je poručio da je neophodno formirati autonomne institucije koje neće zavisiti od bilo koje partije ili neformalnog centra moći.

Sa druge strane, iz Ure navode da je ,,jasno kao dan, zbog čega Demokrate uporno opstruiraju izbor novog Tužilačkog savjeta i smjenu Katnića, Burića i ostalih čelnika zarobljenog Tužilaštva, sakrivajući se iza jednog imena od 11 članova Tužilačkog savjeta“.

Iz Ure naglašavaju da je degutantno da Boris Bogdanović i Aleksa Bečić ,,svoja nedjela i opstrukciju izbora članova TS i rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića kriju iza svojih koleginica, pokušavajući da na njihov račun pripišu nešto što ne stoji“.

Prepucavanje URE i Demokrata zaključila je poslanica Zdenka Popović, pozivajući predstavnike Ure da za javne tvrdnje koje su izrekli podnesu krivične prijave protiv Demokrata, a ako to ne učine ,,ostaće upamćeni kao veće kukavice od onih koji su pucali u Duška Jovanovića“.

MEDOJEVIĆ: Jedina smo zemlja gdje mafijaš iz zatvora naruči posjetu potpredsjednika Vlade

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević na svom Tviter nalogu objavio je da je Crna Gora ,,jedina država na svijetu gdje je sjedište mafije u policiji i tužilaštvu“.

Kako je dodao – jedina smo država na svijetu gdje mafijaš iz zatvora naruči posjetu potpredsjednika Vlade, i ovaj dođe.

– Budite relaksirani. Države nema. Vlasti nema. Sve je u haosu. Anarhija i bezvlašće – zaključio je Medojević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije