Povežite se sa nama

Društvo

NA PREPORUKU IZ OPOZICIJE: Stijović dobio počasno državljanstvo Crne Gore 2016. godine po upitnoj zakonskoj proceduri

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da lice može steći crnogorsko državljanstvo ukoliko je njegov prijem „od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore“. Nije poznato koji je poseban značaj za Crnu Goru imao Stijovićev profesionalni angažman da bi dobio državljanstvo, jer prema podacima iz njegove biografije u to vrijeme je radio u Institutu za šumarstvo Crne Gore

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović dobio je počasno državljanstvo Crne Gore 8. novembra 2016. godine u vrijeme Vlade izbornog povjerenja u upitnoj zakonskoj proceduri, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede iz vrha Vlade saopštio je da je Stijović dobio državljanstvo na preporuku jednog od opozicionih ministara u Vladi izbornog povjerenja, a da mu je rješenje izdalo Ministarstvo kojim je tada rukovodio Goran Danilović.

– U pitanju je rješenje Uprave policije 03-UP1-211/16/2403 iz 8. novembra 2016. godine – rekao je izvor Pobjede.

Ta informacija se poklapa i sa istraživanjima NVO Centra za građansko obrazovanje koji su 2020. godine objavili spisak lica koja posjeduju počasna državljanstva Crne Gore, a među kojima je i ime, široj javnosti tada nepoznatog, Aleksandra Stijovića.

Iz Stijovićevog kabineta još nijesu odgovorili na pitanje kada je sadašnji ministar dobio državljanstvo.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da lice može steći crnogorsko državljanstvo ukoliko je njegov prijem „od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore“. U tom slučaju stranac ne mora da ispuni ostale obaveze iz Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje se odnose na otpust iz drugog državljanstva, neprekidni boravak u Crnoj Gori od deset godina i drugo.

Nije poznato koji je poseban značaj za Crnu Goru imao Stijovićev profesionalni angažman da bi dobio državljanstvo, jer prema podacima iz njegove biografije u to vrijeme je radio u Institutu za šumarstvo Crne Gore.

Počasno državljanstvo strancu se dodjeljuje isključivo na osnovu preporuke najviših funkcionera državne vlasti, precizno predsjednika Skupštine, Vlade ili države što u slučaju Stijovića nije ispoštovano pa je stoga ta zakonska procedura upitna.

Stijović je u prošli četvrtak u Skupštini priznao da, osim crnogorskog, ima i državljanstvo Srbije.

– Imam srpsko državljanstvo. Rođen sam u Srbiji i to mi nikada nije bio problem. Otac mi je Crnogorac, majka mi je Srpkinja, imam oba državljanstva – rekao je on u parlamentu.

Poslanica Demokratske partije socijalista Jovanka Laličić upitala je tada kako neko ko ima dvojno državljanstvo može da obavlja tako važnu državnu funkciju, odnosno da bude ministar u Vladi Crne Gore, navodeći da je ,,to nezapamćeno“.

Zakon o crnogorskom državljanstvu isključuje mogućnost dvojnog državljanstva, izuzev za one koji su ga imali prije osamostaljenja Crne Gore 2006. godine. Državljanstvo Srbije, prema istraživanju Pobjede, imao je i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
14.12.2021. 09:50

Tako su ovi “pocasni” srbalji dobijali drzavljanstvo ,evo kako vraćaju državi..
/tako je to uradio DPS i gđici “Bilećanki ”
-svaka čast /
Ništa nijesu vidjeli ni za100 hilada i kusur izbjeglica što će snaći kasnije , našu malu državu…vazni su im bili neki drugi interesi…pusti drzavnici ,nijesu znali da nauce i vide kako su to uradile druge male i naprednije drzave…

Sponzor

Najčitanije