Connect with us

Društvo

PRIVREMENO FINANSIRANJE: Policija nakon vozila ostaje i bez goriva?

Published

on

Nakon 130 patrolnih vozila Uprava policije izgleda ostaje i bez goriva za preostale službene automobile jer, prema informaciji koju su dostavili Vladi, zalihe im ističu krajem maja, pišu Dnevne novine.

Naime, zbog neusvajanja budžeta za 2021. godinu nijesu obezbijeđena sredstva za nabavku goriva za ovu godinu za potrebe Uprave policije, a zalihe koje su imali ističu za koji dan, tako da im je hitno potrebno čak 462.000 eura za podmirenje potreba za svega par mjeseci.

Da bi nekako riješili ovaj problem, Vlada je odlučila da opet, mimo procedura, putem privremenog finansiranja obezbijedi novac za gorivo, koje će biti naručeno bez javnog nadmetanja, odnosno sve će biti završeno u takozvanom “pregovaračkom postupku” .

Policija je prethodno ostala bez 130 patrolnih automobila koja su morali da vrate, jer je istekao rok od tri godine lizinga sa firmom “Osmanagić”, a službenici policije sada su prinuđeni da koriste privatna vozila u koja sipaju službe no gorivo.

Zbog mogućnosti da ostanu bez goriva za vozila Uprava policije se još početkom aprila obratila Upravi za katastar i državnu imovinu sa zahtjevom za preduzimanje radnji u cilju blagovremenog sprovodenja postupka nabavke i isporuke goriva za službena vozila Uprave.

Nakon toga su iz Uprave za katastar i državnu imovinu od Uprave policije tražili dostavljanje tehničke specifikacije i tačan iznos novčanih sredstava za predmetnu nabavku.

“Kako su iz Uprave policije naveli, potrebno je u što kraćem roku obezbijediti sredstva u iznosu 462.000 eura, u cilju pokretanja postupka nabavke energenata za potrebe Uprave policije. Napominjemo da je navedeni iznos 462.000 eura dobijen na način što je ukupan iznos predviđen Predlogom budžeta Crne Gore za 2021. godinu od 1.422.720 eura, umanjen za iznos koji je utrošen u tekućoj godini 440.922,76 eura, za iznos za koji se očekuje da će pristići ugovorne obaveze i to za mart, april i maj u iznosu 450.000 eura i za iznos koji je odobren Zaključkom Vlade Crne Gore od 25. marta 2021. godine 70.000 eura”, navodi se u informaciji.

Takođe, ističu da predloženi iznos od 462.000 eura nije u skladu sa njihovim potrebama i da se isti odnosi na potrebe za period od nekoliko mjeseci, ali da je predložen u skladu sa dopisom Ministarstva finansija i socijalnog staranja od 22.04.2021.godine.

“Imajući u obzir da je Uprava policije zahtjevom navela da će zbog uvećanja kvota goriva za predstojeću ljetnju turističku sezonu doći do povećanja potreba za gorivom, jedini način za realizaciju predmetne nabavke u roku iz zahtjeva Uprava policije je primjena člana 59, stava 1, tačka 3 Zakona o javnim nabavkama kroz pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje iz razloga nepredvidne hitnosti”, navodi se u Izvještaju i nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da “primijeni što veće poštovanje konkurentnosti prilikom sprovođenja postupka” koji neće biti javan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije