Connect with us

Društvo

PROSVJETARI: Ugroženo funkcionisanje školstva u Crnoj Gori

Published

on

Glavni odbor Sindikata prosvjete početkom iduće sedmice organizovaće konferenciju za novinare na kojoj će izraziti protest zbog niza poteza i rješenja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koja, kako navode, ugrožavaju funkcionisanje sistema školstva u zemlji.

Konferencija će biti organizovana u utorak, najkasnije u srijedu ispred Ministarstva prosvjete, a sindikalci će resoru Vesne Bratić saopštiti javno svoje stavove i zahtjeve, potvrdilo je Pobjedi više članova sidnikalne organizacije prosvjetara.

To je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora sazvanoj povodom nekoliko ključnih problema koji se odnose na najavljene smjene direktora škola, pitanje raspodjele časova za narednu školsku godinu, kao i ugovora na određeno i činjenicu da bi veliki broj nastvanika, kojima po sili zakona 30. juna ističe ugovor, mogao ostati bez angažmana zbog neusvajanja budžeta.

Kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno, povod za nezadovoljstvo Sindikata prosvjete uzrokovano je činjenicom da je Ministarstvo prosvjete uporno izbjegavalo vođenje socijalnog dijaloga o nizu pitanja koji se tiču radnih prava i pozicije prosvjetara.

To se dogodilo sa usvajanjem izmjena Zakona o opštem obrzovanju koji predeviđa smjenu rukovodnog kadra u školama, odnosno faktički opoziv, pod izgovorom da se želi rasksrtiti sa angažmanom političkih kadrova u školstvu.

Kako je Pobjedi potvrdio sagovornik iz Sindikata, poseban problem je situacija u kojoj država zbog neusvajanja budžeta neće moći da angažuje kadar čiji ugovori na određeno ističu 30. juna.

“To će značiti da dolazimo u situaciju da naredne godine neće imati ko da predaje djeci”, kazao je sagovornik.

Stvari su kulminirale prethodnih dana kada je Ministarstvo prosvjete napomenulo uprave škola da prilikom transformisanja ugovora na određeno u stalni radni angažman moraju, poimenice za svaki ugovor sa nastavnicima imati saglasnost resora prosvjete, iako zakonska procedura ne prepoznaje takvu ingerenciju.

Pored toga, iz resora Vesne Bratić u dopisu su napomenuli da će pod posebnom pažnjom biti već zaključeni ugovori o radu na neodređeno koji su realizovani u prethodnom periodu bez dobijene saglasnosti Ministarstva.

Oštra osuda na ovakav zahtjev stigla je iz Udruženja nastavnika grupe društvenih predmeta koji su rekli da Ministarstvo nema zakonit osnov za takvu kontrolu.

Namjeru da se pita pojedinačno za svaki ugovor, kao i da će pod lupom biti raniji ugovori zaključeni bez saglasnosti Ministarstva prosvjete, resor Vesne Bratić najavio je putem mejla poslatog školama u kojem se napominje da je za transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme potrebna saglasnost Ministarstva „shodno pozitivnim zakonskim propisima“.

Iz Udruženja su, međutim, podsjetili da prema propisima, zaposleni stiče pravo na transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme ako je radno mjesto sistematizovano, raspisan konkurs za takvo radno mjesto i zaposleni ima tri godine radnog staža sa dozvoljenim prekidom do 70 dana.

“Dakle, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nema pravo da od vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno od direktora škola, traži saglasnost za transformaciju ugovora. Ministarstvo daje samo saglasnost na pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta vaspitno-obrazovne ustanove, a ne na ime i prezime zaposlenog”, kategorični su iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Predsjednik Gradskog sindiktata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je prije dva dana da zakon ne predviđa da resor prosvjete to čini za pojedinačne konkurse ili transformacije ugovora, jer za to postoji jasna procedura i uslovi.

“Sindikat će stati iza jasnih rješenja koja su zakonita”, kazao je on.

Dodao je da ne vidi nikakvu potrebu niti opravdanje za nekakvim paralelnim postupcima, niti ko bi uopšte mogao ovim da se bavi u Ministarstvu, kad je, kako kaže, „dovoljno držati se zakona i dobre prakse“.

“Ne smijemo doći u situaciju ‘lova na vještice’ i sumnje u sve i svakoga. Ohrabrujem i Ministarstvo i sve naše kolege da se, gdje god postoji sumnja da je bilo nezakonitosti, ispita preko institucija sistema, a zna se ko je nadležan za to, u prvom redu Prosvjetna i Inspekcija rada. Sve drugo je van zakonskih okvira i to Sindikat neće podržati”, kategoričan je bio tada Savović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije