Connect with us

Društvo

PROSVJETNI INSPEKTOR: Bojanić Lalović i ostali direktori nisu mogli biti smijenjeni zbog neformiranja školskih odbora

Published

on

Činjenica da školski odbor u Gimnaziji “Slobodan Škerović” nije konstituisan u predviđenom roku nije mogao biti razlog za razrješenje direktorice Zoje Bojanić Lalović ili bilo kojeg direktora bilo koje javne ustanove iz oblasti obrazovanja, jer Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić nije odredilo svoje predstavnike za školske odbore – navodi se u nalazu prosvjetnog inspektora Veska Joksimovića u koji je portal Cafe del Montenegro (CdM) imao uvid.

Tom portalu se, kako pišu, javilo više prosvjetnih radnika koji su smatrali da su smjene direktora u vaspitno obrazovnim ustanovama nezakonite zbog tog što su skoro svi direktori smijenjeni navodno zbog povrede radne obaveze, te neformiranja školskih odbora. Napominju da je pri formiranju školskih odbora neophodno da i Ministarstvo delegira svoje predstavnike što nije uradilo.

Shodno tome, iniciran je nadzor u Gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici pri čemu je prosvjetna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove utvrdila: “Činjenica da skolski odbor u pomenutoj ustanovi nije konstituisan u predviđenom roku nije mogao biti razlog za razrješenje direktora ili bilo kojeg direktora bilo koje javne ustanove iz oblasti obrazovanja”.

Prosvjetni inspektor između ostalog u izvještaju konstatuje da uvidom u zapisnik sa sjednice Nastavničkog vijeća izbor predstavnika zaposlenih ustanove u školski odbor nije izvršen.

– Takođe, Savjet roditelja nije izvršio izbor predstvnika roditelja u školski odbor ustanove, saglasno zakonu. Nadalje, što je veoma važno napomenuti, a u kontekstu predstavke, jeste da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije izvršilo izbor predstavnika u školski odbor pomenute ustanove, kako je to zakonom propisano. Naime, članom 73 stav 7 Opšeg zakona o obrazovanju i vaspitanju je propisano da predstavnike Ministarstva bira i razrješava ministar. Članom 73 stav 8 istog zakona je propisano da predstavnike zaposlenih bira nastavničko, odnosno stručno vijeće tajnim glasanjem. Članom 73 stav 9 istog zakona je propisano da predstavnike roditelja bira savjet roditelja tajnim glasanjem – navodi Joksimović.

Izvor: CdM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije