Connect with us

Društvo

PROTEST STUDENATA I PROFESORA FCKJ: Nakon provokacija Koprivice, spriječen veći incident

Published

on

Studenti i profesori Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju okupili su se ispred Ministarstva kulture u tom gradu. Podršku im je dala i grupa građana Prijestonice.

Oni su nosili nose transparente sa napisima “Što ste na nas digli Rajku”, “Dritane sloboda misli se ne može uhapsiti”, “Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke, sporta i etničkog čišćenja”, “Pucajte, mi i dalje držimo čas”, “Ne može se i uz gusle i uz diple”, “Živjela Latinka Perović”…

Foto: Cetinjski list

Koordinator u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica je provocirao okupljene i slao im poljupce, što je izazvalo burno reakcije i negodovanje.

Dio okupljenih građana je nakon toga pokušao da uđe u zgradu bivšeg ministarstva kulture.

Organizatori okupljanja su spriječili da dođe do većeg incidenta.

Prof. dr Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, kazao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan UCG.

“Da nije tako, ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji UCG čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskoh kadra na njegovo čelo”, kazao je Čirgić.

On je naveo da  su danas više nego ikada ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta bude na Cetinju.

“Slobodarskoj institucije je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode”, kazao je Čirgić.

Fakutet za crnogorski jezik ranije je saopštio da već oko dva i po mjeseca od resornoga ministarstva nijesu dobili ni jedan euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad te visokoškolske ustanove.

1 Comment

1 Komentar

  1. Nermina

    10.03.2021. at 08:21

    Krenuli su na krucijalne vrijednosti Crne Gore,sto prava crnogorska vlada ne bi nikada.Zapravo,Fakultet za crnogorski jezik bi im bio od prvorazrednog znacaja i samo bi ga unaprijedili.Jos sa takvim ljudima koji su se istakli u svom radu.Sramota i jad od nove vlade i njenog Dritana,koji cuti i ne smije ni da pisne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije