Connect with us

Društvo

PROTIVNO NARODU: Hirotonija silom na sramotu

Published

on

Epilog cetinjske slike je više uhapšenih i povrijeđenih građana tokom intervencije policije, koja je razbila protivnike ustoličenja juče rano ujutro oko šest sati na Dvorskom trgu i drugim lokacijama u gradu, a potom i na prilazu Cetinju iz pravca Budve, uz prekomjernu upotrebu hemije i sredstava prinude, i to nakon direktne naredbe premijera Zdravka Krivokapića koji je kao izgovor plasirao nepostojeći napad molotovljevim koktelima na snage reda

Vojno-policijskim desantom nakon dvodnevne opsade crnogorske prijestonice, koja je prijetila da zapali grad i državu, omogućeno je juče patrijarhu srpskom Porfiriju da u Cetinjskom manastiru, na tron Svetog Petra, ustoliči mitropolita Joanikija protivno većinskoj građanskoj i političkoj volji Cetinjana.

Epilog cetinjske slike je više uhapšenih i povrijeđenih građana tokom intervencije policije, koja je razbila protivnike ustoličenja juče rano ujutro oko šest sati na Dvorskom trgu i drugim lokacijama u gradu, a potom i na prilazu Cetinju iz pravca Budve, uz prekomjernu upotrebu hemije i sredstava prinude, i to nakon direktne naredbe premijera Zdravka Krivokapića koji je kao izgovor plasirao u tom momentu nepostojeći napad molotovljevim koktelima na snage reda.

Policija se približava Belvederu

Ispostavilo se da je zapaljiva premijerova dezinformacija poslužila kao izgovor da se, po cijenu građanskog mira na Cetinju i Crnoj Gori, održi hirotonija Joanikijeva, za koju je čak i srpski predsjednik Aleksandar Vučić juče posvjedočio da je u jednom trenutku bila otkazana, da bi njenu realizaciju i komandu za sprovođenje u djelo preuzeo premijer Krivokapić, što je otvoreno priznao svojim tvitovima, izdavanjem naređenja za dejstvovanje snaga reda, hapšenja, privođenja…

Hirotonijom silom na sramotu i manifestacijom koja je dan ranije organizovana u Podgorici, tokom dočeka patrijarha Porfirija u Hramu Hristovog vaskrsenja, i to mimo svih epidemioloških protokola (uz učešće premijera i pola crnogorske Vlade koja je samo prije dvadesetak dana zbog pogoršanja zdravstvenih prilika u zemlji propisala da se na javnom mjestu može okupiti maksimum 50 osoba), crnogorska vlast je vjerske obrede, uz izgovor da je riječ o Ustavom garantovanim pravima, ne prvi put, pretpostavila pravima građana na protest, okupljanje i drugačija vjerska ubjeđenja. Dvostruki aršini pod kapom politike omeđene crkvom i religijom.

Jučerašnji haos na Dvorskom trgu

Vladajuća većina je to krstila kao podvig i potvrdu snage države koja je omogućila da se ostvare garantovana vjerska prava, dok je za opoziciju i dobar dio kritičke javnosti i, posebno Cetinjana, to poraz demokratije i besprizoran način da se građanski mir u zemlji pretpostavi crkveno-vjerskom kao simboličkoj demonstraciji velikosrpske politike.

Kao u „najbolja“ vremena državne zajednice, kada su crkve, voljom božjom, slijetale sa nebesa uz pomoć ruskih MI-8 helikoptera, s tom razlikom što su ovoga puta, nakon silne drame i umalo prolivene krvi na cetinjskim ulicama i magistrali, helikopterom Bell 412 Vojske Crne Gore u predvorje Cetinjskog manastira doletjeli patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije i pod pancir plaštom sprovedeni do ćivota Svetog Petra Cetinjskog na krnju hirotoniju bez zvanica koje su, zbog barikada na Belvederu, ostale u Podgorici.

Rani start

Dramatična je bila noć između subote i nedjelje na Cetinju. Nakon uzavrele atmosfere od subote, protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija su utvrdili barikade na prilazima gradu, kako bi fizički spriječili da povorka sveštenstva na čelu sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem drumom stigne do Cetinjskog manastira.

Nakon ustoličenje u Cetinjskom manastiru

Ustoličenje je bilo zakazano za osam ujutro. Ali u podgorički hotel gdje su čekale crkvene zvanice, arhijereji Srpske crkve i gosti uz niz novinarskih ekipa, nije stizalo odobrenje da se krene ka Cetinju.

U međuvremenu, oko 5.45 sati na Dvorskom trgu na Cetinju ponovo su se okupili protivnici ustoličenja. Tu je krenula sinhronizovana akcija razbijanja bunta: prvo je premijer objavio da je molotovljev koktel bačen na policiju što je, navodno, bio izgovor za razbijanje demonstranata.

Prvi suzavci usmjereni su na građane oko 6.11 sati. Deset minuta kasnije, iz Podgorice ka prijestonici kreću vozila policije i marice u pratnji – bagera i vozila vatrogasne.

Cilj je bio da se eliminiše barikada na Belvederu i put napravi prohodnim za vozila sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem, kao i sveštenicima i zvanicama koje je trebalo da doputuju na hirotoniju u Cetinjski manastir.

Dvadesetak minuta nakon prvog okršaja sa demonstrantima na Dvorskom trgu, oko 6.30 kreće mnogo žešća upotreba suzavca, šok bombi i razbijanje protivnika ustoličenja na manje grupe po centru grada.

Uzalud Digitalno-forenzički centar, vlasti prijestonice i predstavnici Demokratske partije socijalista demantuju da je u zoru na Cetinju policija napadnuta molotovljevim koktelima. Takvu informaciju nije potvrdio niko od medija na terenu, uključujući brojne ekipe domaćih i regionalnih televizija…

Barikada na Belvederu

Ali, ko se više sjećao Krivokapićevog koktela. Akcija policije se nastavila.

Učesnici protesta istovremeno prijavljuju da je na njih pucano gumenim mecima. Fotografije sa povredama objavljuju se na društvenim mrežama, svjedoci zvanično govore u kamere televizijskih ekipa koje prate događaj… Policija, međutim, kasnije negira korišćenje gumene municije za razbijanje demonstracija.

Kruševo ždrijelo

Kako niko iz pravca Podgorice nije mogao proći, barikada koju su napravili Cetinjani i protivnici ustoličenja – živi štit sastavljen od žena u prvom redu koje je trebalo da pruže nenasilni otpor policiji, gomila kamenja, guma i desetine parkiranih automobila i jednog popriječenog šlepera – vlasti se odlučuju da demonstriraju silu: na Belveder je poslata jedinica policije potpomognuta bagerima za razbijanje prepreka i dva vatrogasna vozila.

Nakon paljenja guma na Belvederu

Policija je stigla na Kruševo ždrijelo oko 7.35 sati. U isto vrijeme kreću dva autobusa i nekoliko vozila sa zvanicama na hirotoniju, dok uporedo dva helikoptera Vojske Crne Gore uzlijeću sa crkvenim poglavarima SPC – patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem.

Policijske snage prethodno su razbile blokadu na Adžićima, na ulasku u Cetinje iz pravca Budve, i u tom trenutku jedino Belveder, odnosno mjesto Kruševo ždrijelo stoji između policijskih snaga iz Podgorice i Cetinja. Policija daje ultimatum građanima da se raziđu, inače će silom razbiti blokadu kako bi tuda prošla dva autobusa sa zvanicama koje je trebalo da prisustvuju horotoniji na Cetinju.

Barikada na izlazu iz Podgorice

Na pregovore sa policijom ispred barikada ide bivši poslanik SDP Borislav Banović, ali policija ne odustaje od cilja – da oslobodi put.

U tom momentu, događa se obrt – čuje se detonacija u blizini, zatim pucnji iz oružja, a neko od okupljenih pali gume na magistrali.

Organizatorima to nije bio cilj, već su htjeli da pokažu nenasilan otor policiji. Vidjevši da ne mogu da iskontrolišu potencijalno opasnu situaciju, naređuju okupljenima da se povuku i napuste položaj.

Tako da barikada na Kruševom ždrijelu nije pala, već je napuštena zbog toga što je, očito, među protivnicima ustoličenja bilo i grupa koje su na svoju ruku djelovale.

U isto vrijeme, negdje oko 7.45 sati, sveštenici i zvanice koji su se zaputili ka Cetinju vraćeni su sa kružnog toka u Donjoj Gorici u Podgorici gdje je izbio manji incident protivnika ustoličenja i policije.

Kako su zatekli blokadu i komešanje na cesti, povorka se okrenula i vratila ka Podgorici, a potom produžila na službu u Hram Hristovog vaskrsenja.

Ustoličenje

Nadrealna slika vidjela se oko 8.25 sati na polju ispred Cetinjskog manastira – jedan od dva helikoptera VCG koji su sa crkvenim poglavarima i obezbjeđenjem krenuli iz Podgorice sletio je.

U špaliru članova PTJ (Protivterorističke jedinice) i inspektora iz sektora za zaštitu ličnosti, pod specijalnim plaštom za zaštitu od vatrenog oružja patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije sprovedeni su u Cetinjski manastir.

Ustoličenje je počelo u 8.50 sati sa 50 minuta zakašnjenja.

Patrijarh SPC Porfirije kazao je, tokom čina ustoličenja mitropolita MCP Joanikija, da nijesu došli u Cetinjski manastir da bilo koga ugroze ili bilo što ukradu.

– Došli smo da izvršimo sveti čin i vi ste ovdje voljom Božijom postavljeni da služite svetu liturgiju, a sveta liturgija nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama – rekao je Porfirije.

Mitropolit MCP Joanikije kazao je nakon što je ustoličen da se na Cetinju u prethodna dva dana moglo vidjeti dosta podjela i neprijatnosti koje su, kako kaže, vještački izazvane.

Tokom ustoličenja u Cetinjskom manastiru

– Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena – naveo je on.

On je u obraćanju patrijarhu Porfiriju kazao da je ,,njegova svetost dolaskom pokazala veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore“.

Dok je trajala ceremonija ustoličenja, sa brda iznad Cetinjskog manastira kao i iz centra grada policija je zasipala ulice suzavcima. Dolazilo je do konfrontacije sa demonstrantima koji su se vratili sa Belvedera. Među njima je bilo i pojedinaca koji nijesu ostajali dužni policiji… Letjele su flaše, kamenice, iskidane reklame, pirotehnička sredstva, šok bombe, suzavci… Mogle su se vidjeti i bizarne scene: da policija baca šok bombu i na samo jednog građanina.

Ustoličenje je završeno, uz pratnju policije crkveni poglavari su prebačeni helikopterom u Podgoricu, a glavnina policijskih snaga koja je dejstvovala po gradu, se sa gradskih ulica povukla ka Dvorskom trgu.

Dok su na Cetinju počela privođenja i hapšenja učesnika protesta, SPC je u Podgorici nastavila proslavu cetinjske epizode – mitropolit Joanikije dočekan je ispred Hrama u Podgorici. Sa njim su bili patrijarh srpski Porfirije, kao i premijer Krivokapić, a dočekao ih je veliki broj okupljenih pristalica.

Okupljanje je završeno nešto ispred 14 sati. Sa druge strane, Cetinje je ostalo u dimu. Situacija se smirila, ali su događaji od juče i prekjuče, uprkos apelima za spuštanje tenzija, otvorili novu liniju fronta u podijeljenom crnogorskom društvu.

RADUNOVIĆ: Na terorizam jedino ličili panciri i dolazak helikopterom

Način na koji je mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru je nezapamćen do sada i ne znam kako se čovjek koji na to pristaje može osjećati, ali svako neka nosi svoje breme, kazao je pjevač grupe ,,Perper“ Nikola Radunović.

On je juče kazao da je nakon okončanja protesta situacija na Cetinju mirna, ali da se i dalje osjeća suzavac. Radostan je što se protest na Cetinju završio bez težih posljedica, ističući da ljudima nije dozvoljeno da normalno iskažu bunt. Apelovao je na nadležne da puste uhapšene ljude, jer to, kako je rekao, nema nikakvog smisla.

– Očigledno nije shvaćeno da ljudi hoće mirno da protestuju, naravno da su u pojedinim momentima reagovali, ali mislim da je to bio jedan izraz bunta. Naređuje se ljudima da idu kući. Neka se niko ne plaši da će neko od Cetinjana išta uraditi. Popovi SPC su decenijama tu i nikada im nije bila ugrožena bezbjednost – naveo je Radunović u izjavi za TVCG.

Prema njegovim riječima, okupljeni građani su samo htjeli da ih neko čuje i u tom smislu reagovanje policije nije bilo dobro.

Nikola Radunović

– Nije trebalo da otjeraju ljude toliko daleko od mjesta događaja, oni su htjeli da ih neko čuje. Oni su bili mirni, da nije bilo guranja policije ne bi bilo ni reakcija – smatra Radunović.

On je pozvao nadležne da ne predstavljaju dešavanja na Cetinju kao da su se desili teroristički činovi. Jedino što je ličilo na terorizam je, kako je naglasio, panciri i dolazak helikopterima na Cetinje mitropolita Joanikija i patrijarha SPC Porfirija.

– Žao mi je što je tako, ali mi ćemo da nastavimo da živimo jedni sa drugima. Važno je da se shvati da ovdje žive Crnogorci, patriote koji imaju osjećanja, nemojmo da negiramo jedni druge. Moraju svi da se naviknu da mi postojimo. Ja nijesam vjernik, ali postoje moji drugovi, kumovi koji hoće da idu u Crnogorsku crkvu. Kažu – Cetinjski manastir je otvoren za sve? Neka onda dozvole da uđe sveštenik CPC i ima službu za svoje vjernike – naglasio je Radunović.

Nažalost, kako kaže, propuštena je prilika od strane srpskih zvaničnika i naše vlasti da se desi pomirenje ,,i da neko za njih izgovori tu nesrećnu riječ – Crnogorac“.

Smatra da je ceremonija ustoličenja mitropolita MCP trebalo da se održi na mjestu na kojem bi to stvarno bila svečanost.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije