Connect with us

Društvo

RADOJEVIĆ: Razlozi za smjenu izmišljeni, žele da realizujem popis po njihovim instrukcijama

Published

on

Direkotrka Monstata Gordana Radojević saopštila je portalu Pobjeda da su razlozi za njenu smjenu izmišljeni, o čemu, kako tvrdi, postoje i materijalni dokazi.

– Izvještaj o radu nije ni sadržao element oko kojeg sada žele pokrenuti smjenu. Izvještaji o radu MONSTAT-u su transprentni i nalaze se na zvaničnoj stranici. Iza njih stoji želja MFFS-a da izvrši politički pritisak na mene kao rukovodioca da realizujem Popis shodno njihovim instrukcijama, a koje su u suprotnosti sa zakonom i statističkom praksom – kazala je Radojević.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je proceduru za smjenu Radojević zbog navodnih “nezakonitosti u radu”.

Radojević ističe je nije protiv popisa stanovništva te da on čini sastavni dio Godišnjeg plana zvanične statistike za 2021. godinu i preduzete su sve radnje u MONSTAT-u za njegovu pripremu koji predviđa tradicionalni metod „od vrata do vrata“, korišćenjem papirne verzije upitnika.

– Kao odgovoro lice institucije, ja sam PROTIV, načina na koji se počeo pripremati i sprovoditi Popis stanovništva od 03.09.2021.godine, na šta sam upozorila ministra finansija zvaničnim dopisom, jer sastanku fizički nijesam mogla prisustvovati zbog COVID infekcije. Javnost je upoznata, tražilo se od MONSTAT-a da kršenjem nacionalnih zakona, međunarodnih standrada kvaliteta i korišćenjem nepoznatih metoda u realizaciji Popisa u Crnoj Gori, izvrši realizaciju Popisa stanovništva do kraja 2021. godine – kazala je Radojević.

– Nakon svega, pokrenuli su proceduru za moju smjenu, na bazi izmišljenih razloga o čemu svjedoči dokumentacija koju posjedujem i dio se nalazi u prilogu saopštenja. Da li će zbog realizacija probnog istraživanja odnosno neobjavljivanja podataka o spoljnim migracijama, potom pilot projekta u oblasti šumarstva i drugim, nastati “šteta državi, domaćim i međunarodnim povjeriocima ili ko zna kome i čemu”, znaćemo onog trenutka kada se oni koji su prihvatili protivzakonitu, “ubrzanu” i po do sada nekorišćenim metodama, organizaciju popisa u Crnoj Gori, znaćemo kada prvi put neko od njih kažu NE nezakonitim radnjama i postupanju koje je suprotno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike – dodala je direktorica Monstata.

Ističe da će nastaviti da postupa po važećim nacionalnim zakonima, prateći odredbe osnovnog zakona za rad MONSTAT-a Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike u kome je sadržan evropski standardima kvaliteta zvanične statistike „European Statistics Code of Practice“.

– Zaštitu institucije i svoju kao odgovornog lica, tražiću pred nacionalnim i međunarodnim organima, ukoliko se nastavi sa nezapamćenim političkim pritiscima na rad jednog nezavisnog organa – poručila je Radojević.

1 Comment

1 Komentar

 1. vječna moja

  13.09.2021. at 18:49

  izmisljeni —oce na silu i popis i cifre popisa…
  tako su izmisljeni razlozi i za A.Miranovic,sto drugo očekivati…
  jako im se zuri ka “srpskom polusvetu”…
  slomili se od brzine…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije