Connect with us

Društvo

RADULOVIĆ: “Na red došlo etničko i nacionalno preuređenje CG”

Published

on

Namjeravanim nacionalnim inženjeringom i prekomponovanjem, uoči predstojećeg popisa i svih budućih parlamentarnih izbora, suštinski se obesmišljava delikatna multietnička ravnoteža na kojoj počiva život u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

On je, komentarišući namjeru Vlade Crne Gore da izmijeni Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, rekao da tim potezom izvršna vlast nasrće na samu suverenost države i nacionalnu strukturu Crne Gore, prenosi Portal RTCG.

“Ovim činom izvjesno se sprovodi osnovni zadatak zbog kojega je ova Vlada i sastavljena, a to je da se iznutra država Crna Gora izmijeni do neprepoznatljivosti i neprimjetno utopi u ‘zajednicu srpskih zemalja’ koja će biti pod političkom dominacijom Beograda, a pod religijskom vlašću Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Radulović.

Nakon primjera ugrožavanja sekularne, antifašističke, i multietničke prirode Crne Gore, kako je rekao, “na red je došlo etničko i nacionalno preuređenje naše zemlje”.

“Politike mržnje i netrpeljivosti, zla i krvoprolića, za koje smo smatrali da su prošlost, očigledno su prisutne u crnogorskom političkom životu. U tom smislu, nedavnu izjavu ministra o Srebrenici ne doživljavamo kao incident, nego kao ideološku platformu na kojoj Vlada i njena parlamentarna većina djeluju”, rekao je Radulović.

Matica crnogorska stoga poziva odgovorne i politički misleće ljude u Vladi i Skupštini Crne Gore da pažljivo procijene sve moguće posljedice ovakvih, kako je rekao Radulović, podzakonskih i netransparentnih rješenja.

“I da upravo zbog tih neželjenih posljedica zaustave ovo pravno i političko nasilje nad Crnom Gorom. Biti poslanik u Skupštini, ili ministar u Vladi, je velika odgovornost, i od nje vas niko ne može abolirati. Odgovornost je tim veća ako znate da od vaših odluka zavisi budućnost političke zajednice koju predvodite i ljudi koji u njoj žive”, istakao je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije