Connect with us

Društvo

CPC: “Matica crnogorska još jednom iskazala podršku duhovnoj ulozi i značenju Crnogorske pravoslavne crkve”

Published

on

Delegacija Matice crnogorske u sastavu Dragan Radulović, predsjednik i Ivan Ivanović, generalni sekretar, posjetila je Crnogorsku pravoslavnu crkvu na Cetinju.

Rukovodstvo Matice crnogorske je primio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, koji je upoznao rukovodstvo Matice crnogorske s prilikama u kojima djeluje Crnogorska pravoslavna crkva i teškoće sa kojima se suočava.

Matica crnogorska je još jednom iskazala podršku duhovnoj ulozi i značenju Crnogorske pravoslavne crkve, saglasno stavovima svojeg Programa u kojem se CPC apostrofira kao „temelj za razumijevanje crnogorskog identiteta“, i da „država Crna Gora mora crkvene objekte i posjede zakonito vratiti u državnu svojinu i omogućiti CPC njihovo korišćenje“.

Ovom prilikom je Matica crnogorska poklonila mitropolitu Mihailu izbor svojih izdanja i više primjeraka fototipskog izdanja Psaltira s posljedovanjem (1494), najrjeđe crnogorske inkunabule iz Crnojevića štamparije, prve državne štamparije u Evropi i druge ćirilične štamparije u svijetu.

Ovo izdanje Psaltira je objavljeno kao zajednički projekat Matice crnogorske i Naučnog arhiva Bugarske akademije nauka, a prethodila mu je izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka, održana u Sofiji 2019. godine povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka (BAN).

Mitropolit Mihailo je iskazao zahvalnost na vrijednom poklonu i  pohvalio izdavački poduhvat kojim se afirmiše crnogorska tradicija na polju hrišćanske religije i pravoslavlja, duhovnosti i crnogorske kulture.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije