Connect with us

Društvo

RADULOVIĆ: Vlada ne prepoznaje trenutno osam ambasadora, vjerujem da bi se vratili ako prestanemo da ih plaćamo

Published

on

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je uputio obrazloženje za opoziv osam ambasadora predsjedniku Milu Đukanoviću, ističući da vjeruje da će predsjednik potpisati ukaze.

“Poslao sam pismo predsjedniku Crne Gore Đukanoviću i vjerujem da će kao razuman i pragmatičan čovjek ispoštovati dogovoreno i potpisati ukaze za opoziv osam predloženih ambasadora”, rekao je Radulović u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Istakao je da su u obrazloženju naveli da Vlada ima legitimno pravo da vanjsku politiku vodi shodno Ustavu i zakonima i da na taj način žele kadrove koji će autentično sprovoditi politiku Vlade.

“Naveli smo da Vlada u ovom sazivu ne prepoznaje trenutno ovih osam ambasadora kao profil koji bi mogao dosljedno da sprovodi njenu politiku. Siguran sam da neće biti problema da potpiše ukaz. Što se tiče štete koju su počinili – vjerujem da se radi o izjavi koja je možda pogrešno prihvaćena od dijela javnosti. Pitao sam premijera o čemu se radi i on mi je rekao da su određeni ambasadori bili politički pristrasni prije i nakon politčke kampanje. To je za njega bilo etički pogrešno”, rekao je Radulović.

Kako je dodao, među tim ambasadorima ima i ljudi koji nisu dovoljno aktivni.

“Koji cio mandat znaju da provedu u inostranstvu bez značajne aktivnosti, koji ne znaju nijedan strani jezik”, naveo je Radulović.

Pojasnio je da je jedna od opcija bila da, nakon isteka roka za povratak, 15. februara pojedinim ambasadorima prestane finansiranje njihovih plata i smještaja u inostranstvu i da se na njihovo mjesto postave otpravnici poslova.

“Nikoga iz inostranstva ne mogu da vratim ako neće, vjerujem da bi nakon otkazivanja stanova i plata oni sami došli u Crnu Goru”, naglasio je.

Podsjetio je i da je ranije najavio da ima ljude koji su profesionalne diplomate.

“Imam pet, šest profesionalnih diplomata koji su radni vijek proveli u MVP, koji odlično govore strane jezike i politički su neutralni i oni su lojalni sebi i državi kojoj služe. Ova vlada nije došla da vlada, nego da služi”, dodao je Radulović.

Istakao je da on podnijeti ostavku ukoliko predloži ljude koji su ikad radili ili rekli nešto protiv Crne Gore.

“Za sve ljude koje ja budem predložio garantujem da će biti profesionalci”, rekao je ministar.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije