Connect with us

Društvo

RODITELJI REAGOVALI: Traže da Mijušković preispita mišljenje

Published

on

Oko 20 roditelja sa Cetinja uputilo je dopis Zaštitniku ljudskih prava i sloboda tražeći da se preispita mišljenje zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković koja je ocijenila da je tamošnja nastavnica Sanja Vujović politički zloupotrijebila djecu kada ih je 9. maja odvela u Podgoricu da obilježe Dan pobjede nad fašizmom.

Naveli su da je mišljenje Mijušković za svaku osudu, a ne za poštovanje.

Poručili su da u ovom slučaju treba da se čuje druga strana, jer su oni i djeca pristali, i opet bi isto postupili, i učestvovali u takvom događaju, jer ga smatraju prigodnim u svakom smislu. Podsjećaju da 9. maj slavi cjelokupna moderna civilizovana Evropa i to su morali imati u vidu.

– Za nas kao roditelje neprihvatljivo je da bez naše saglasnosti, znanja i pitanja, kao i bez mišljenja djece o čijim pravima se navodno starate, donosite ovakva krajnje neutemeljena mišljenja koja su, na sreću, neobavezujuća – naveli su oni.

S obzirom na cjelokupnu društveno-političku situaciju mišljenja su da su ovakvim mišljenjem ,,zloupotrijebljena djeca zarad sticanja ugleda kod predstavnika nove parlamentarne većine, što je neprimjereno za jednu instituciju iz koje dolaze“.

– Taj zaključak se sam nameće, upravo iz samih redova mišljenja iz šturih slova koja su se pisala po direktivi – navode oni.

Kažu da su kao roditelji djece ponosni na njihovo učešće u obilježavanju 9. maja i na to što su i sami prepoznali i prihvatili učešće u navedenom događaju koji je organizovao SUBNOR Crne Gore.

– I svakom laiku je jasno i očigledno da djeca nijesu učestvovala u bilo kakvim političkim ili politički motivisanim skupovima – rekli su oni.

Pitaju ombudsmana zašto tokom ispitnog postupka nijesu čuli i zatražili mišljenje djece o čijim pravima brinu, zašto nijesu tražili izjašnjenje i stav roditelja, zašto nijesu tražili izjašnjenje nastavnice Vujović, iz kojih razloga ili pobuda ih nije zanimao program SUBNOR-a…

– Zašto ste donijeli mišljenje bazirano isključivo na novinskim člancima? I da li se povreda nečijih prava utvrđuje jednostrano? Zašto nijeste, odnosno iz kojih motiva ste očigledno izbjegli da čujete i našu stranu? Ko Vam je dao saglasnost da ispitujete slučaj ako su naša djeca oštećena – zašto ste se oglušili ovom prilikom i o sami zakon? Na ova i bezbroj drugih pitanja očekujemo odgovor – napisali su roditelji u dopisu.

Očekuju ubuduće da ombudsman, kako kažu, neće donositi politički motivisane odluke i mišljenja kakav je to očigledan slučaj kada su u pitanju njihova djeca.

– I da ćete imati snage da se toj istoj djeci javno izvinite zbog nanijete štete i bespotrebnog etiketiranja, a edukacije na temu slobode misli i savjesti dječjih prava te obrazovanja svakako nedostaje mnogim individualcima u krovnim institucijama sistema, a ne samo u školama – zaključili su u dopisu.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković u postupku koji je ova institucija samoinicijativno pokrenula ocijenila je da je u pojedinim medijima (portal in4s) objavljeno da je crnogorski SUBNOR obilježio 9. maj kako bi pokazali premijeru Zdravku Krivokapiću da mora slaviti antifašizam i evropske vrijednosti.

Navela je da su ispitnim postupkom došli do zaključka da je taj skup poprimio elemente političkog protesta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije