Povežite se sa nama

Društvo

RODITELJI REAGOVALI: Traže da Mijušković preispita mišljenje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Oko 20 roditelja sa Cetinja uputilo je dopis Zaštitniku ljudskih prava i sloboda tražeći da se preispita mišljenje zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković koja je ocijenila da je tamošnja nastavnica Sanja Vujović politički zloupotrijebila djecu kada ih je 9. maja odvela u Podgoricu da obilježe Dan pobjede nad fašizmom.

Naveli su da je mišljenje Mijušković za svaku osudu, a ne za poštovanje.

Poručili su da u ovom slučaju treba da se čuje druga strana, jer su oni i djeca pristali, i opet bi isto postupili, i učestvovali u takvom događaju, jer ga smatraju prigodnim u svakom smislu. Podsjećaju da 9. maj slavi cjelokupna moderna civilizovana Evropa i to su morali imati u vidu.

– Za nas kao roditelje neprihvatljivo je da bez naše saglasnosti, znanja i pitanja, kao i bez mišljenja djece o čijim pravima se navodno starate, donosite ovakva krajnje neutemeljena mišljenja koja su, na sreću, neobavezujuća – naveli su oni.

S obzirom na cjelokupnu društveno-političku situaciju mišljenja su da su ovakvim mišljenjem ,,zloupotrijebljena djeca zarad sticanja ugleda kod predstavnika nove parlamentarne većine, što je neprimjereno za jednu instituciju iz koje dolaze“.

– Taj zaključak se sam nameće, upravo iz samih redova mišljenja iz šturih slova koja su se pisala po direktivi – navode oni.

Kažu da su kao roditelji djece ponosni na njihovo učešće u obilježavanju 9. maja i na to što su i sami prepoznali i prihvatili učešće u navedenom događaju koji je organizovao SUBNOR Crne Gore.

– I svakom laiku je jasno i očigledno da djeca nijesu učestvovala u bilo kakvim političkim ili politički motivisanim skupovima – rekli su oni.

Pitaju ombudsmana zašto tokom ispitnog postupka nijesu čuli i zatražili mišljenje djece o čijim pravima brinu, zašto nijesu tražili izjašnjenje i stav roditelja, zašto nijesu tražili izjašnjenje nastavnice Vujović, iz kojih razloga ili pobuda ih nije zanimao program SUBNOR-a…

– Zašto ste donijeli mišljenje bazirano isključivo na novinskim člancima? I da li se povreda nečijih prava utvrđuje jednostrano? Zašto nijeste, odnosno iz kojih motiva ste očigledno izbjegli da čujete i našu stranu? Ko Vam je dao saglasnost da ispitujete slučaj ako su naša djeca oštećena – zašto ste se oglušili ovom prilikom i o sami zakon? Na ova i bezbroj drugih pitanja očekujemo odgovor – napisali su roditelji u dopisu.

Očekuju ubuduće da ombudsman, kako kažu, neće donositi politički motivisane odluke i mišljenja kakav je to očigledan slučaj kada su u pitanju njihova djeca.

– I da ćete imati snage da se toj istoj djeci javno izvinite zbog nanijete štete i bespotrebnog etiketiranja, a edukacije na temu slobode misli i savjesti dječjih prava te obrazovanja svakako nedostaje mnogim individualcima u krovnim institucijama sistema, a ne samo u školama – zaključili su u dopisu.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković u postupku koji je ova institucija samoinicijativno pokrenula ocijenila je da je u pojedinim medijima (portal in4s) objavljeno da je crnogorski SUBNOR obilježio 9. maj kako bi pokazali premijeru Zdravku Krivokapiću da mora slaviti antifašizam i evropske vrijednosti.

Navela je da su ispitnim postupkom došli do zaključka da je taj skup poprimio elemente političkog protesta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije