Connect with us

Društvo

SAVKOVIĆ: Vjerovaćemo novoj Vladi kad majkama sa troje i više djece vrate ono što su obećali

Published

on

Željka Savković je bila u žiži javnosti tokom protesta majki sa troje i više djece. Majke su prvobitno protestovale zbog smanjenja naknada koje su zakonski primale, a potom i zbog kompletnog ukidanja tog zakona. Sa Željkom smo razgovarali oko aktuelne političke situacije i kako ona utiče na majke.

BORBA: Je li ovo Vlada za koju su se majke borile?

Lično, moje mišljenje je da svi mi koji smo se godinama borili da dođe do smjene tridesetgodišnje vladavine DPSa, samim tim i one majke koje su se za to borile a bile prevarene od bivše vlasti, kojim je neustavno oduzeto stečeno pravo, borile su se i za to da konačno u Crnoj Gori zaživi pravo i pravda. Da li hoće, zavisi od svih onih koji su preuzeli vlast 30.avgusta 2020.godine. Lično ću vjerovati da će do toga i doći samo ako bude ispravljena nepravda prema majkama sa troje i više djece.

BORBA: Postoje li naznake za izmjene i dopune zakona o naknadama za majke sa 3 i više djece?

 Hoćemo da vjerujemo da skupštinska vladajuća većina koja je usvojila amandman na budžet za 2021.godinu, kojim je obezbijeđeno da se 25 miliona namijenjenih za majke nađe u njemu. Nadamo se da se već uveliko radi na tom zakonu i da će brzo ugledati svjetlost dana da bi majke već ove godine počele sa primanjem svojih neustavno oduzetih stečenih prava.

BORBA: Osjećate li se prevarenim što se nakon izbora gotovo zaboravilo na ovu temu?

Kada je 30.avgusta 2020.godine promijenjena vlast majke su očekivale da uopšte više neće morati da pominju sebe, jer su upravo vlast preuzeli oni koji su majke podržavali u njihovoj četvorogodišnjoj borbi na ulici. Očekivale su, naravno ne preko noći, jer se ipak nešto što je dugo trajalo ne može preko noći promijeniti. Očekivale su da će svi oni koji su nam dali potpis podrške da će nam biti vraćeno naše pravo to i uraditi. Bile smo strpljive godinu dana iako hiljadama porodica to znači život. Da li smo prevarene? 22051 majka se još nadaju da neće biti.

BORBA: Šta će biti dalji koraci majki koje se bore za svoja prava?

Poslije strpljivog čekanja od godinu dana, poslije predatog zahtjeva Vladi 12.januara 2021.godine na koji nam nije odgovoreno, majke su predale zahtjev predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću da organizuje sastanak sa potpisnicima inicijative, ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i kordinatorkama da vidimo njihovo mišljenje. Majke moraju znati gdje su sada godinu dana od promjene vlasti. Nadamo se da ćemo brzo biti pozvane na sastanak. Nadamo se da će skupštinska većina po skraćenoj proceduri zakon koji bi trebalo da se donese staviti na glasanje u Skupštini, i da će konačno biti ispravljena ta nepravda prema majkama 3+. Ako do svega toga ne dođe majke će nastaviti sa protestima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije