Connect with us

Društvo

SD: Vjeronauka da ne bude predmet u školama

Published

on

Član Predsjedništva SD-a Nermin Bećirović ocijenio da Vjeronauka nije i ne bi trebalo da bude poseban predmet u obrazovnom sistemu

Škola je, kako je rekao, “mjesto za igru i druženje, mjesto koje podstiče na zajedništvo i prihvatanje timskog duha i timskog rada.”

“Vjera u školi i konkretno na časovima, trebalo bi da bude prisutna, ali jedino u duši djeteta, kao osnov dobrog vaspitanja i uvažavanja, ali nikako kao poseban predmet Vjeronauka, koji bi kroz religijsku prizmu stvarao jaz među djecom, dodatno zbunjivao i na kraju dijelio na ove ili one”, rekao je Bećirović.

Napominje da vjera nije predmet, dodatni strani jezik koji bi djeca trebalo da odaberu, “već uzvišeno osjećanje, stanje duha i prije svega stvaranje dobre i pozitivne energije u nama i oko nas, te težnja ka dobru”.

“Dok je religija drugi pojam, koji ne treba poistovjećivati ni sa vjerom niti ga uvoditi u obrazovanje, jer je to samo jedan od načina na koji određena grupa ljudi praktikuje vjeru”, rekao je Bećirović.

On je zaključio da je društvo koje počiva na vjeri, bez obzira na religiju, zdravo društvo bez podjela.

“Da bi se to postiglo, vjera treba da bude i ostane važan dio intime čovjeka, te, ukoliko se želi, osnova porodičnog odgoja i vaspitanja djece, kao i priprema za suočavanje sa svijetom i izazovima koji su pred svima nama. Jer, vjera se spoznaje i uči, prije svega u kući u porodici, a kasnije eventualno nadograđuje i unaprjeđuje na mjestima koja su tome namijenjena. Škole treba pak da budu mjesta za igru i druženje, mjesta koja ne izučavaju Vjeronauku, ali se u njima podstiču osobine i ponašanja koji su osnov svake vjere:
ljubav i zajedništvo”, rekao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije