Connect with us

Društvo

SPP: Držanjem fokusa na zločine iz susjednih država pokušavaju se prekriti pepelom oni počinjeni na crnogorskoj teritoriji

Published

on

,,Pozivamo nadležne institucije u Crnoj Gori da, povodom 18. aprila, dana kada je u Kaluđerskom lazu 1999. godine, u prvom talasu, ubijeno šest a ranjeno pet lica, i kasnije ubijeno još 11 lica, civila, izbjeglica albandke nacionalnosti, konačno otpočnu proces rasvjetljavanja ratnih zločina počinjenih 90-tih godina i utvrđivanje komandne odgovornosti i učešća crnogorskih političkih i bezbjedonosnih organa u tim zločinima”, saopštili su danas iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Kako navode, Crna Gora nosi teret ratnih zločina. ,,Niti su procesuirani svi odgovorni za ratne zločine, osim par najniže rangiranih, niti je utvrđena komandna odgovornost, iako je na različite načine Crna Gora direktno učestvovala u ratnim dejstvima u regionu. Brojne međunarodne organizacije i tijela godinama unazad upozoravaju zvaničnu Podgoricu da je nedostatak političke volje glavna prepreka suočavanja sa mračnom prošlošću. Evropska komisija, Komitet za ljudska prava UN, Amnesty international upozoravaju crnogorske državne organe na nesagledive štetne posljedice upravo zbog nekažnjavanja ratnih zločina”, kazali su iz Stranke pravde i pomirenja.

Iz te stranke ističu da je apsurd utoliko veći ukoliko se zna da je država Crna Gora žrtvama ratnih zločina isplatila pet i po miliona eura odštete, a da zločinci i njihovi nalogodavci još uvijek nisu procesuirani, iako se, kako podsjećaju, znaju i počinioci i nalogodavci o čemu su slobodni mediji godinama izvještavali. ,,Ono što zabrinjava su zaborav i manipulacija kojim se pokušavaju zataškati zločini. Naravno, oni ne mogu zastarjeti i zločinci će sigurno biti privedeni pravdi, ali problem ostaje – suočavanje društva sa tom mračnom prošlošću. Držanjem fokusa na zločine iz susjednih država pokušavaju se prekriti pepelom oni počinjeni na crnogorskoj teritoriji, naređeni iz crnogorskih fotelja i izvedeni pod komandom crnogorskih institucija”, napominju iz Stranke prvde i pomirenja.

Podsjećaju i da je zajednička, civilizacijska obaveza svih činioca u društvu da konstantno ukazuju na neophodnost suočavanja sa prošlošću i privođenja pravdi odgovornih, kako izvršitelja tako i nalogodavaca. ,,To je način da se budućim generacijama ostavi čist prostor i jasna poruka i pouka – zločin i zločinci ne smiju ostati nekažnjeni, jer to je jedini put zatvaranja vrata stradanja na ovim prostorima. Jasna osuda i distanciranje od tih mračnih sila i ideja jedini je civilizacijski put Crne Gore. Sve ostalo je samo produžavanje i uljepšavanje krvavog kruga stradanja. Upravo su žrtve Dubrovnika i Sarajeva, Morinje i Bukovice, Štrpci i Pljevlja, brutalno pobijene izbjeglice iz Bosne i sa Kosova krvavi krug stradanja koji pokušava da se relativizuje i sakrije”.

Iz Stranke pravde i pomirenja podsjećaju da smo svjedoci da relativizacija i prikrivanje ratnih zločina kao bumerang pogađa cijelo društvo. ,,Drži ga u mraku, što je sem ljudskog, civilizacijskog poriva dodatni motiv za crnogorsku Skupštinu i  Vladu da stavimo tačku na mrak iz prošlosti i okrenemo se suživotu u evropskoj budućnosti”, zaključuju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije