Connect with us

Politika

MAROVIĆ: Moj prelazak iz NVO u URU ne znači da sam prije toga bila pristrasna

Published

on

Izvršna direktorka Nevladine organizacije „Politikon mreža“ Jovana Marović izabrana je za potpredsjednicu Građanskog pokreta URA, na kongresu te stranke koji je održan u nedjelju, u Ulcinju.

Marović za Gradski portal kaže da je URA jedina partija na političkoj sceni s kojom se ona može identifikovati i „doprinijeti evropskoj i ekološkoj Crnoj Gori“.

„Mnogo komentara u medijima bilo je i u vezi s tim kada je „najbolje” i „najpoštenije“ ući u političku partiju, pa su se mogla čuti i mišljenja da je idealan vremenski okvir tokom izborne kampanje. Moje mišljenje je da je ovaj trenutak posebno važan za Crnu Goru i ubrzaniju transformaciju društva, te da treba dodatno raditi na izgradnji građanskih partija kako bi njihovi ciljevi mogli biti ispunjeni“, ocijenila je Marović.

Odluka da nakon višegodišnjeg rada u jednom sektoru pređe u drugi, prema riječima naše sagovornice, ne znači da je prije toga bila pristrasna i radila u interesu novog „poslodavca“.

„U Crnoj Gori je na izborima u avgustu prošle godine smijenjena vlast koja je upravljala svim društvenim procesima u državi 30 godina. Uzimajući u obzir način na koji je to radila, te njeno zarobljavanje države, kritike na račun njenog rada su se mogle čuti u dužem vremenskom periodu, ali to nije znak da je civilni sektor bio blizak opoziciji, niti da je izigravao opoziciju, već samo da je bio jedan od najvećih korektiva loših odluka vlasti, ali i isto tako kritičar rada opozicije“, ističe Marović.

Slučajeve prelaska iz civilnog sektora u državne organe za vrijeme prethodne vlasti, koju je dominantno činio DPS, Marović ocjenjuje i  pozitivno i negativno.

„Rad i zapošljavanje u državnim organima moraju biti zasnovani na principima zasluga i trebalo bi da oni najsposobniji imaju mjesta u njima, bez obzira na to za koje partije glasaju. Sporno je to što je s DPS-om prostor za uticaj i ubrzanje integracije bio ograničen, pa je samim tim sporna i želja da se na taj način doprinese promjenama”, zaključuje Marović.

Filipović: Transfer preko noći stvara nepovjerenje u civilni sektor

Politički analitičar Ljubomir Filipović, u izjavi za Gradski portal, kaže da bi razumio ako bi se transfer NVO aktiviste u političke partije dogodio u toku predizborne kampanje. Ovako su, prema njegovom mišljenju, ti potezi prilično problematični.

„Kada se ovakav postupak sprovede na ovaj način, i to preko noći, gubi se povjerenje u civilni sektor, koji treba da bude korektivni faktor. Pojedine NVO su bile veoma aktivne i kritične prema bivšoj vlasti“, kazao je Filipović.

Ocjenjuje da ovakav postupak definitivno može narušiti standard civilnog sektora.

„Marović je učestvovala u pisanju izvještaja za međunarodne organizacije i, s pozicije nezavisnog eksperta, imala je potpuno pravo na to. Pošto se preko noći kandidovala za potpredsjednicu GP URA, da li je i kao nezavisni ekspert radila u dosluhu s GP URA“, ističe Filipović.

Zaključuje da aktivnosti koje je sprovodila doskorašnja izvršna direktorka NVO „Politikon mreža” nijesu bile u skladu sa činjenjem GP URA.

Zeković: Ne smije „otupjeti” oštrica NVO prema Vladi

Dugogodišnji aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković kaže za Gradski portal da su prirodni transferi iz civilnog sektora ka vladinim strukturama i obratno.

„U civilnom društvu se nalaze pojedinci koji imaju višedecenijsko iskustvo u praćenju, monitoringu i kreiranju javnih politika. Cijenim da je takav kadar interesantan kako za Vladu tako i za političke partije kako bi se unaprijedila kadrovska politika. Moram napraviti paralelu sa situacijom od gotovo prije godinu, kada sam ja imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava gdje sam naišao na negativnu kampanju dobrog dijela civilnog društva i nezavisnih medija“, objašnjava Zeković.

On ističe kako je i tada njegov slučaj trebalo posmatrati na objektivan način, a ne pristrasno i zlonamjerno.

„Ono što je u mom slučaju činjenica jeste da od 2015. nijesam bio aktivan u bilo kojoj NVO, niti sam radio, a ni djelovao u okviru iste. Bio sam član i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije koji u cjelini obrazuju organizacije civilnog društva“, kazao je Zeković.

Ključno je, ocjenjuje naš sagovornik, da lica koja napuštaju matične organizacije pokažu suštinsku distancu kako se ne bi doveo u pitanje njihov kredibilitet.

„Ne smije se pokazati bilo kakva privilegija u odnosu na vlast, ali se mora pokazati da, zbog transfera, oštrica tih NVO neće otupjeti prema Vladi kada ona zaslužuje određenu kritiku. Kredibilitet i jedne i druge sačuvalo bi ako bi se napravila jasna distanca i raskinule sve vrste ovih veza“, zaključuje Zeković.

2 Comments

2 Komentara

  1. Nena

    07.07.2021. at 11:53

    Ne nijesi bila pristrasna vec si radila u korist izdajnika ure a sada si to samo objelodanila! Nadamo se da ce doc i taj dan da za svoje sramne postupke krivicno odgovarate! Uzimali ste novac za rad NVO a ustvari ste djelovali protiv drzave a u korist jedne grupe koja sebe naziva pokretom! Sram vas bilo!

  2. Nuad

    07.07.2021. at 15:56

    Duplo golo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije