Connect with us

Društvo

SRZENTIĆ: Vlada posvećena zaštiti i afirmaciji prava LGBTI zajednice

Published

on

Vlada Crne Gore ostaje snažno posvećena zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda LGBTI zajednice, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Srzentić je učestvovala danas na ministarskoj konferenciji IDAHOBIT 2021 povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Srzentić je kazala da je u toku formiranje timova, koji će identifikovati izazove i probleme na nivou politika, programa i servisa sa kojima se LGBTI zajednica suočava, a zatim raditi na njihovom rješavanju.

„U svim aktivnostima koje realizujemo, polazna tačka su naše vrijednosti koje se baziraju na pravičnosti, raznolikosti, inkluzivnosti i otvorenosti. Nastojimo osnažiti različite perspektive i graditi mostove između LGBTI zajednice i Vlade“, navela je Srzentić.

Ona je podsjetila da je Vlada donijela strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period od 2019. do 2023. godine, sa ambicijom da u predstojećem periodu transformiše društvenu svijest u pravcu punog prihvatanja LGBTI osoba u crnogorskom društvu.

„Aktivno radimo na stvaranju uslova za impementaciju Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, ali moramo imati na umu da je potrebno uskladiti ga sa 26 zakona i 14 podzakonskih akata, koji su u nadležnosti pet ministarstava“, kazala je Srzentić.

Ona je istakla da je jedna od važnih aktivnosti i kampanja za borbu protiv govora mržnje, koju je potrebno sprovesti na regionalnom i nacionalnom nivou.

Srzentić je dodala da sve aktivnosti na izgradnji kapaciteta u borbi protiv nasilja iz mržnje i diskriminacije realizuju u vrlo bliskoj saradnji sa organizacijama civilnog društva i nadležnim institucijama.

„Vlada Crne Gore ostaje snažno posvećena zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda LGBTI zajednice“, istakla je Srzentić.

Ona je rekla da je u okviru Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija uspostavljena Kancelarija za inkluzivnost, jednakost i različitost.

Srztentić je kazala da žele da vrijednosti različitosti, inkluzivnosti i pravičnosti budu satkane u kulturu Ministarstva.

„Vrijeme koje je za nama, kao i trenutak u kome živimo, nažalost, negativno je uticalo i na stanje ljudskih prava brojnih ranjivih društvenih grupa, uključujući i LGBTI osobe“, navela je Srzentić.

Ona je podsjetila na izvještaj nezavisnog eksperta Ujedinjenih nacija (UN) za zaštitu od nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta iz jula prošle godine, koji je usvojila Generalna skupština UN-a.

„On govori u prilog tome da su LGBTI osobe, kao posljedica preduzetih snažnih protiv-pandemijskih mera, izložene visokim rizicima po fizičko i mentalno zdravlje, često suočene sa smanjenim pristupom odgovarajućim servisima podrške, izložene naglom porastu homofobije, stigmatizacije i nasilja nad njima“, rekla je Srzentić.

Ministarsku konferenciju IDAHOBIT 2021 organizovala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u partnerstvu sa Kiprom, u onlajn formatu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije