Connect with us

Društvo

PROSVJETNA ZAJEDNICA: Vlada da umjesto partitokratije gradi društvo znanja

Published

on

Prosvjetna zajednica Crne Gore poziva Vladu da kroz dalju reformu obrazovnog sistema umjesto partitokratije gradi društvo znanja i time prekine lošu “tradiciju” koja je godinama kočila društveni razvoj Crne Gore.

Vjeruju, kako je navedeno u saopštenju, da premijer Crne Gore kao naučnik i univerzitetski profesor dijeli njihobu viziju za koju su se zalagali i prije 30. avgusta i za koju ćemo nastaviti da se zalažu bez obzira na to ko su politički akteri na vlasti.

“Smatramo da jedino tako radimo u najboljem interesu prosvjetnih radnika, obrazovnog sistema, svih učenika, roditelja, ali i razvoja naše Crne Gore. Nažalost, svjedoci smo generalnog nedostatka građanskog aktivizma u Crnoj Gori. Vjerujemo da je to razlog inercije prosvjetnih radnika, ali i civilnog sektora, čiji su predstavnici nekad bili mnogo aktivniji u borbi za kvalitetniji obrazovni sistem”, navode iz Prosvjetne zajednice.

Svjesni su i da je loš socio-ekonomski status njihovih kolega još jedan razlog za inerciju.

“I oni su roditelji i građani koji se svakog dana bore za egzistenciju. Smatramo da kao Prosvjetna zajednica imamo prije svega odgovornost da budemo glasni kritičari svih koji pokušavaju da umjesto reforme koja će cijeniti stručnost i voditi kvalitetnijem obrazovanju svakog djeteta nastave sa sprovođenjem sistema u kojem je najbitna partijska knjižica”, istaknuto je u saopštenju.

Pozivaju i poslanike Crne Gore, među kojima ima i naučnika, univerzitetskih profesora, ali i njihovih kolega prosvjetnih radnika, da podrže ono što stručno smatraju da je najbolje za poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

“Bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, podsjećamo ih da su ih građani glasali s vjerom da će im donijeti promjene na bolje. Vidjeli smo da se kvalitet obrazovanja ne poboljšava kroz izbor zasnovan na partijskoj pripadnosti. Zato pozivamo da se proba novo rješenje – izbor zasnovan na stručnosti, na jasnim profesionalnim kriterijumima, kao i na učešću prosvjetnih radnika, ali i roditelja i učenika u tom procesu”, naveli su iz Prosvjetne zajednice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije