Connect with us

Društvo

SŽK: 650 osoba zatražilo pomoć zbog nasilja tokom 2020.

Published

on

U skloništu smješteno 33 žena i 49 djece za godinu / Ilustracija: Pixabay

Sigurnoj ženskoj kući se tokom prošle godine za pomoć i podršku obratilo 650 osoba, a mjere zaključavanja na početku epidemije dodatno su otežale mogućnost da žene prijave nasilje.

Iz te organizacije su agenciji MINA kazali da je u vrijeme pandemije broj slučajeva nasilja za 25 odsto veći u odnosu na 2019. godinu, dok su tokom 2020. u njihovo sklonište smještene 33 žene i 49 djece sa iskustvom nasilja.

Kako su naveli, najviše poziva i dolazaka u njihovu kancelariju imali su u junu.

Iz SŽK su su kazali da su mjere zaključavanja, koje su bile na samom početku pandemije, dodatno otežale ženama sa iskustvom nasilja da stanu na kraj nasilnoj zajednici.

“Razlog tome je što su mehanizmi odlaska iz kuće bili otežani, pa su žene bile onemogućene da kao ranije odlaze na posao, a onda i da fizički prijave nasilje”, pojasnili su iz SŽK.

Prema njihovim riječima, tokom trajanja pandemije žene su bile u sve nepovoljnijem ekonomskom položaju, djeca su uglavnom prešla na sistem onlajn nastave što je majkama otežalo mogućnost zarade i odlaska od kuće.

Iz SŽK su naglasili da se njihov tim susreo sa brojnim izazovima tokom trajanja pandemije, kao i mjerama zaključavanja koje su bile na snazi.

“Ipak, uloženi su veliki napori kako bi žene sa iskustvom nasilja koje nam se javljaju za neku vrstu pomoći i podrške imale jednak pristup našim uslugama kao i prije pandemije”, poručili su iz SŽK.

Kako su naveli, žene sa iskustvom nasilja su zbog mjera donošenih tokom pandemije bile onemogućene da dođu u njihovu kancelariju, i samim tim nailazile su na barijeru koja je neke od njih vjerovatno obeshrabrila da napuste nasilnu zajednicu i obrate se za pomoć.

Iz SŽK su kazali da im se za pomoć obratio veliki broj žena koje su se nalazile u teškoj ekonomskoj situaciji, koje imaju problem sa neplaćanom alimentacije i održavanjem kontakta sa djecom.

“Uz pomoć Islamskog kulturnog centra, Njemačke ambasade u Podgorici i LDS Charities obezbijedili su pakete hrane i higijene koje smo podijelili ženama sa iskustvom nasilja”, naveli su iz te organizacije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije