Connect with us

Društvo

Tužilaštvo po ukusu grantoprežačice

Published

on

Nekadašnja zvijezda NVO sektora, izvršna direktorka NVO MANS poznata po kontroverzama i opscenom ponašanju, Vanja Ćalović, opsjednuta je Portalom Aktuelno i jednim od suvlasnika naše medijske kuće Zoranom Bećirovićem. Tu opsjednutost ispoljila je prošlog mjeseca kada je na TV Vijesti iznijela tešku klevetu ne bi li sabotirala rad SDT-a, kako se sumnja, po nalogu svojih BEMAX prijatelja.

Ćalović je 15. aprila na TV Vijesti, u emisiji voditelja Petra Belog Komnenića, pokušala da diskredituje i omalovaži tužioca Miloša Šoškića koji vodi predmet protiv Zorana Lazovića i  Milivoja Katnića, a Portal Aktuelno proglasi za ’’kriminalni klan’’ ili u najboljem slučaju medijsku ispostavu ”drugog klana”.

Koliko je Ćalović zastranila u svom poslušništvu prema nalogodavcima iz BEMAX klana govori i činjenica da je, nakon što su uhapšeni nekadašnji kontroverzni visoki funkcioner policije Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gotovo čitava crnogorska i međunarodna javnost pohvalila SDT na čelu sa Vladimirom Novovićem.

Međutim, rashodovana starleta grantova ni tada nije bila zadovoljna, pa je, kako se osnovano sumnja, po nalogu ”prijatelja” iz BEMAX klana, izmislila priču o ’’drugom klanu’’.

Emisija Petra Belog Komnenića i ”medijski gang” su postali jedino mjesto na kojem rashodovani grantoprežački resursi koji se dovode u vezu sa kontroverznim kompanijama povezanim sa kriminalnim miljeom mogu da gostuju. Beli takođe nije odgovorio na pitanje koji je to ”drugi klan” i po čemu se razlikuje od onih koje rade sa materijom po kojoj je dobio nadimak

Izmišljanje ”drugog klana”

Govoreći o hapšenju Katnića i Lazovića i predmetu koji se vodi protiv njih, Ćalović je 15. aprila na TV ’’medijske mafije’’ kazala sledeće:

’’Ovaj predmet vodi Miloš Šoškić, prijatelj (Zorana) Ćoća Bećirovića koji pripada drugome klanu kao što znamo, dakle ovaj predmet ne vodi reformirsani tužilac već tužilac iz tog perioda. U ovom periodu će da sude sudije iz perioda Vesne Medenice jer nam ministar pravde kaže da nema razloga za veting’’, rekla je između ostalog Ćalović.

Osim što je u ovom slučaju u pitanju kleveta koja zaslužuje tužbu, jasno je da je rashodovana starleta grantova po ko zna koji put pokušala da diskredituje jednog od suvlasnika Portala Aktuelno, Zorana Bećirovića i da našu medijsku kuću predstavi kao dio ’’drugog klana’’. Istina, priznala je da su njeni prijatelji iz BEMAX-a, po svemu sudeći, prvi klan.

S obzirom da Portal Aktuelno već godinama  piše o epicentru organizovanog kriminala i korupcije, sve za dobrobit i konačno oslobođenje Crne Gore od ove pošasti, izjava Ćalović mogla bi da se protumači samo kao plod mentalnog rastrojstva ili zle namjere. Sa druge strane, možda je u pitanju bezobrazluk, korumpiranost ili želja njenih BEMAX prijatelja da obesmisle i skrenu pažnju sa istrage pokušajem diskreditacije SDT-a.

Upućen podnesak VDT-u: Klevetanje bez dokaza

Nakon notornih laži i kleveta koje je iznijela na račun Bećirovića, suvlasnik Portala Aktuelno, preko svog advokata, pismeno se obratio vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću. U podnesku dostavljenom Markoviću 24. aprila je istakao da je u pitanju ”lažna optužba, izrečena bez ikakvih osnova ili dokaza”, kao i da  ”predstavlja ozbiljan napad na njegov integritet i reputaciju”.

Vanja Ćalović voli samo one tužioce koje plaća i koji rade po njenim kapricima i nalozima njenih ”prijatelja”

Podnesak koji je Bećirović uputio prenosimo u cjelosti:

Poštovani Vrhovni državni tužioče, 

Ovim putem želim da skrenem pažnju na ozbiljnu situaciju koja zahtijeva Vašu pažnju i intervenciju. Naime, u televizijskoj emisiji “Načisto”, urednika i voditelja g-dina Petra Komnenića, emitovanoj na TV „Vijesti“ dana 15.04.2024.g. u 20:00 časova, g-đa Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica NVU „MANS“  iznijela je teške optužbe na moj račun. Izjavila je da sam pripadnik „drugog“ kriminalnog klana, pri čemu nije navela činjenice niti pružila bilo kakve konkretne dokaze niti detalje koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.

Ova lažna optužba, izrečena bez ikakvih osnova ili dokaza, predstavlja ozbiljan napad na moj integritet i reputaciju. Takva izjava može imati ozbiljne posljedice po moj život i bezbjednost, posebno s obzirom na to da sam sada, nakon njene lažne optužbe, meta u potencijalno opasnom kriminalnom miljeu, čije postojanje implicira g-đa vanja Ćalović Marković svojom izjavom.

Želim da istaknem da nikada nisam bio povezan ni sa kakvim kriminalnim aktivnostima niti pripadao bilo kakvom kriminalnom klanu. Takve optužbe su ne samo lažne, već i krajnje neodgovorne i opasne, pogotovo kada dolaze od osobe koja ima određeni uticaj i javnu prisutnost. U kontekstu trenutnog sukoba između kriminalnih klanova u našoj zemlji, ova neosnovana izjava postavlja jasnu metu na moje čelo opasnim rivalnim frakcijama. Takva tvrdnja ne samo da me izlaže neposrednoj opasnosti po život, već takođe ugrožava i bezbjednost šireg kruga moje porodice. Stoga je izuzetno važno da se ova situacija ozbiljno shvati i hitno reaguje kako bi se zaštitili ne samo ja, već i moja porodica od potencijalnih posljedica ovakvih lažnih i neodgovornih optužbi.

Molim vas da hitno preduzmete sve neophodne korake kako biste ispitali ovu situaciju i utvrdili istinu. Vaša intervencija u ovom slučaju je od vitalnog značaja kako bi se spriječilo dalje širenje neistina i zaštitila moja osnovna ljudska prava. Stojim Vam na usluzi za sva dodatna pojašnjenja.

Unaprijed zahvalan na Vašem razumijevanju i promptnoj reakciji na ovu urgentnu situaciju.

Kao prilog Markoviću je dostavljen i isječak sa TV emisije „Načisto“ od 15.04.2024. godine.

Video Player

00:00

00:43

Krajnje čudna konstatacija VDT-a

Šest dana nakon upućenog podneska, 30. aprila, stigao je i odgovor vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, koji je nonšalantno samo prebacio odgovornost:

”Povodom predstavke Bećirović Zorana i Vas kao njegovog punomoćnika, u kojoj navodite da je u emisiji ”Načisto” na TV Vijesti, emitovanoj dana 15. 04. 2024. godine Bećirović Zoran pomenut u negativnom kontekstu od strane izvršne direktorice NVO MANS Vanje Ćalović Marković, ovim putem Vas obavještavam da se pravna zaštita zbog povrede časti i ugleda preduzima u građanskoj parnici, a u slučaju da smatrate da je bezbjednost Bećirović Zorana zbog njegovog pominjanja u navedenoj emisiji ugrožena, neophodno je da o tome bez odlaganja obavjestite Upravu policije, koja je nadležna izvršiti potrebne provjere u tom pravcu”, navodi se u odgovoru Markovića koji smo prenijeli u cjelosti.

Što se samog odgovora Markovića tiče, čini se da se u najmanju ruku, radi o veoma čudnoj konstataciji. Neko obavještava VDT da mu je nečijim ponašanjem i lažnim tvrdnjama iznijetim javno na mediju ugrožena bezbjednost i da je takvim nečijim ponašanjem moguće došlo do izvršenja krvičnog djela, a tužilac upućuje podnosioca na policiju.

Umjesto da preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti i utvrdi da li je takvim nečijim radnjama i postupcima došlo do izvršenja krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Milorad Marković: Da li se VDT boji Vanje Ćalović ili je ideološki blizak njenom mužu Nikoli Markoviću koji je dugo godina bio glavni operativac propagandne ispostave KOS-a kodnog imena Dan, koja je podržavala velikosrBske ratne zločine i progon muslimana

Posebni kriterijumi za MANS

Jasno je da je u slučaju teške klevete kojom se Bećiroviću i Portalu Aktuelno, ali i svima koji su sa njima povezani, vrhovni državni tužilac ”oprao ruke” i prebacio odgovornost na druge pravosudne instance i policiju. Međutim, kada je u pitanju odnos prema Vanji Ćalović i njenom MANS-u, odnos tužilaštva je sasvim drugačiji.

O tome govori slučaj od 27. maja 2022. godine, kada je MANS tražila da tadašnja v.d. Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović utvrdi da li je specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević napravila propuste u istrazi u predmetu “Carine”.

MANS ne samo da nije bio odbijen, već je Jovanović isti dan 27. maja, saopštila da će postupiti po nalogu NVO Vanje Ćalović.

”Uvažavajući zainteresovanost javnosti za odluku Višeg suda u Podgorici, u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, optuženog M. M. i postupanje Specijalnog državnog tužilaštva u ovom predmetu, obavještavam vas da, kao vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca i u skladu sa svojim nadležnostima, već preduzimam određene provjere u brojnim predmetima, što će biti slučaj i u predmetu u kom je danas donijeta prvostepena odluka”, ekspresno je odgovorila Jovanović na zahtjev Vanje Ćalović.

Tužioci po volji grantoprežačice

Nakon što smo izložili ovaj slučaj, postaje jasnije zašto je Vanja Ćalović u naručenom gostovanju kod Petra Komnenića na TV Vijesti, po nalogu BEMAX ”prijatelja”, oklevetala Bećirovića i napala tužioca Miloša Šoškića, koji vodi jedan od najzahtjevnijih predmeta u novijoj istoriji crnogorskog pravosuđa. Očigledno je da se Ćalovićkoj sviđaju samo oni tužioci koji postupaju po njenim nalozima!

Maja Jovanović po ukusu Vanje Ćalović: Jer grantoprežačici odgovaraju upravo ovakvi tužioci, sa kojima je u poslovnim odnosima

Razlog što je bivša v.d. VDT-a Maja Jovanović ekspresno reagovala možda se krije i u poslovnom aranžmanu koji MANS ima sa ocem bivše v.d. vrhovne državne tužiteljke.

Kako saznaje Portal Aktuelno, MANS palaća zakupninu kuće u Dalmatinskoj ulici u Podgorici, gdje su im prosotorije, ocu Maje Jovanović.

U cilju objektivnog informisanja javnosti ispunjavanja pravila ”druge strane”, Portal Aktuelno poslao je pitanja na zvanični mejl NVO MANS prije 10 dana, sljedeće sadržine:

Poštovani,

Ovom prilikom vas najljubaznije molimo da odgovorite na sledeća pitanja:

– ​Da li NVO MANS plaća zakup prostorija, odnosno kuće u Dalmatinskoj ulici osobi koja je u veoma bliskoj porodičnoj vezi sa bivšom vršiteljkom dužnosti VDT Majom Jovanović?

– ​Koliko dugo traje taj aranžman?

Odgovore nijesmo dobili, a saznanja o kontroverzama Vanje Ćalović se ne završavaju na ovome, o čemu ćemo pisati u narednim tekstovima.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije