Connect with us

Društvo

UDRUŽENJE NASTAVNIKA: Sedmična norma od 30 časova nije po zakonu

Published

on

Foto: Profimedia/Alamy

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore smatra da zaposlene u prosvjeti zbog epidemiološke situacije i uslova u kojima se nastavlja drugo polugodište, kao i zbog predloženih modela za izvođenje nastave u drugom polugodištu, čekaju još mnoga neriješena pitanja koja bitno utiču na ostvarivanje osnovnih prava iz radnog odnosa – poručeno je iz Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta.

Oni pitaju zašto se nastavnicima u školama osnovnog i srednjeg obrazovanja nameće obaveza izvođenja nastave sa sedmičnom normom od 30 časova, kada, kako kako kažu, prema zakonima, sedmična norma za osnovno obrazovanje je od 16 do 19 časova,a za srednje od 18 do 20 časova. Oni traže da se sedmična norma utvrdi kako zakon propisuje.

– Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju : ”Nastavnici predmetne nastave su dužni da u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje izvode 18 časova nastave”; “Nastavnici razredne nastave dužni su da u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje ostvare od 16 do 19 časova”. Prema Zakonu o stručnom obrazovanju i Zakonom o gimnaziji “Nastavnici su dužni da u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje izvode nastavu (norma časova)” od 18 do 20 časova” – navode iz Udruženja.

Oni navode da su im iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštili da to nije njihova naredba.

– Činjenica je da su u pojedinim školama u kojima se odjeljenja dijele u grupe direktori za rad u drugom polugodištu pripremili rasporede časova na osnovu kojih nastavnici razredne nastave održavaju nastavu sa najmanje 30 časova, a nastavnici predmetne nastave od 25 do 30 časova. Nastavnici zahtijevaju da se sedmična norma časova utvrdi kako je to predviđeno zakonima iz oblasti obrazovanja. Očekujemo od resornog ministarstva da upozori direktore na obavezu poštovanja istih – navodi se u saopštenju.

Udruženje nastavnika upozorava direktore vaspitno-obrazovnih ustanova da se raspored časova mora usvojiti na sjednici Nastavničkog vijeća i konstatovati sa kojom sedmičnom normom će nastavnici izvoditi nastavu u nastavku tekuće školske godine.

– Shodno tome nastavnicima se sve to mora pravno regulisati i potvrditi aneksom ugovora – poručuju iz Udruženja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije