Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE: Objektivni smo pri odabiru kandidata za direktore škola

Published

on

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta se, pri odabiru kandidata za vršioce dužnosti direktora škola i njihovih pomoćnika, rukovodi objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti, bilo kog pojedinca ili interesnog centra, saopštili su iz tog resora, povodom imenovanja Rade Višnjić za vršioca dužnosti direktora JU Osnovna škola „Jugoslavija“ u Baru.

“Kao što smo već istakli, u tom smislu, primarne vrijednosti su nam profesionalna i ljudska etika, radni angažman, znanje, iskustvo i meritokratija. Naravno, uvijek i svuda, važno je saslušati i glas javnosti, kao korektivnog faktora, i sagledati različite okolnosti kako bi se pronašla najpogodnija rješenja – budući direktori, svojim ličnim osobenostima, moraju biti i uzorni modeli učenicima, našoj djeci, ali i predani radnici koji će unaprijediti crnogorski obrazovni sistem, što je jedna od suštinskih misija našeg Ministarstva”, poručuju iz resora Vesne Bratić.

Kažu da će i u slučaju imenovanja Rade Višnjić preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja…

“Kako su se, u međuvremenu, u slučaju kandidatkinje R.V. pojavili privatni materijali, lične ali i opscene prirode, koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, dosad nije moglo imati na uvid, niti suditi na osnovu datih sadržaja, čitav slučaj je tek kasnije, i sa naše strane, drugačije percipiran. U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema, i školstva i univerzalnih društvenih vrijednosti, postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta, i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje”, stoji u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Ističu i da treba napomenuti otežavajuću okolnost u vidu izuzetno kratkog vremenskog perioda, u čijim okvirima je trebalo ispoštovati Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, i izabrati v. d. direktora.

“U tom kontekstu, moguće greške koje su se potkrale biće ispravljene na javnim konkursima, ali i ranije ukoliko se ispostavi da su kandidati povrijedili etički kodeks. Shodno tome, smatramo, nepotrebanim i neprimjerenim oštre i nedobronamjerne reakcije dijela javnosti i političkih struktura, čiji su neprekidni nasrtaji motivisani jedino željom da otežavaju rad Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Naravno, sve to nas neće omesti u misiji da stvaramo bolji školski sistem i poboljšavamo uslove obrazovanja naše djece”, zaključuje se u saopštenju resora Vesne Bratić.

1 Comment

1 Komentar

  1. Anonim

    20.07.2021. at 17:47

    Svako radi i govori kakav je čovjek, koliko zna i kako umije

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije