Connect with us

Društvo

UPUĆEN DOPIS VENECIJANSKOJ KOMISIJI: Izjašnjavanje krajem marta, do tada svi zakoni na čekanju

Published

on

Termin izjašnjavanja Veecijnske komisije o tužilačkim zakonima znači da parlament najvjerovatnije neće moći da usvoji nijedan zakon do posljednje sedmice marta, budući da je DF najavio da neće glasati ni za jedan zakon dok se ne izglasaju predloženi akti u, kako su kazali, neizmijenjenom obliku

Venecijanska komisija daće mišljenje o tužilačkim zakonima nakon što je Vlada, 16. februara, zvanično zatražila konsultaciju o tim aktima, saopštili su Pobjedi iz Komisije.

Skupština Crne Gore trebalo je juče da raspravlja o tužilačkim zakonima, ali je sjednica odgođena. Nakon oštrih kritika Brisela o predloženim aktima, dio vladajuće većine zatražio je da se rasprava i usvajanje tih zakona odgodi.

U dopisu, koji su sve članice parlamentarne većine – osim najjačeg saveza tog

“Mišljenje o ova dva zakona biće pripremljeno za usvajanje na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije će biti održana u onlajn formatu 19. i 20. Marta” saopštili su iz tog tijela.

Termin izjašnjavanja VK o tužilačkim zakonima znači da parlament najvjerovatnije neće moći da usvoji nijedan zakon do posljednje sedmice marta, budući da je DF najavio da neće glasati ni za jedan zakon dok se ne izglasaju predloženi akti u, kako su kazali, neizmijenjenom obliku.

Da je Crna Gora u evidentnoj parlamentarnoj krizi, juče je priznao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović koji je naveo da situacija nije zavidna.

“Znate da Vlada na sve načine želi da pomogne borbu protiv korupcije i kriminala, skrenuli smo pažnju na blokade koje tužilaštvo sprovodi. Postoji jaz oko tih stvari, ali Vlada je uputila sve Evropskoj i Venecijanskoj komisiji. Čekamo odgovore i vjerujemo da će situacija dobiti epilog. Ako nije mogla 18. februara, možda će situacija dobiti epilog 18. Marta”, kazao je Abazović na konferenciji za novinare.

Podsjećamo, iz Evropske komisije su, komentarišući predložene zakone, za Pobjedu nedavno saopštili da bi Crna Gora na putu ka EU trebalo da postigne dalji napredak u reformi vladavine prava, uključujući napredovanje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa.

Napomenuli su i da Crna Gora mora obezbijediti širok proces konsultacija prilikom usvajanja novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspješan proces reformi u oblasti vladavine prava.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije