Connect with us

Politika

DRUGO GLASANJE: Poslanici danas ponovo o tužilačkom zakonu

Published

on

Skupština Crne Gore danas će ponovo odlučivati o zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Podsjetimo predsjednik Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu.

Poslanici su ranije 12. maja usvojili izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu. Opozicija je tada bojkotovala glasanje.

Đukanović je odbio da potpiše taj akt i vratio ga Skupštini na ponovno odlučivanje. On je ocijenio da da je ovim zakonom ugrožen ustavno pravni sistem Crne Gore.

“Ustav predviđa podiljeni sistem vlasti, ali ne predviđa kontrolu nad sudskom vlasti, ruše se temeljni demokratski pricnipi ruši se partnerstvo sa EU”, rekao je ranije Đukanović.

Podsjetio je da je Venecijanska komisija u dva navrata jasno saopštila primjedbe na intenciju koju su nudila dva tužilačka zakona.

“I posljednje mišljenje Vjenecijanska komisija je rekla šta je neprihvatljivo – da se tužilac bira izvan tužilačke organizacije. Sve to je brutalno ignorisano od strane vladajuće koalicije jer oni ne vjeruju da ima bilo koga ko je spreman da preuzme partijski bič koji oni pokušavaju da im uguraju u svoje ruke”, kazao je na godišnjoj konferenciji za novinare Đukanović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da će današnja sjednica Skupštine na kojoj će se ponovo glasati o tužilačkim zakonima trajati svega nekoliko minuta i gdje će ponovo 41 poslanik izglasati izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, nakon čega će predsjednik države, saglasno Ustavu, biti dužan da ih potpiše, “oni će stupiti na snagu, stvoriti pretpostavke za stvaranje uslova za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije