Connect with us

Politika

SEKULIĆ: Vlast nije ispoštovala sve preporuke VK

Published

on

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Sekulić kaže da su koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), kroz jučerašnje saopštenje još jednom jasno potvrdili da vladajuća većina nije ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije povodom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu.

“Koizvjestioci PSSE su potvrdili da je vladajuća većina na ishitren način pokušala da sprovede proces izmjena i dopuna tužilačkih zakona. Takođe, njihov stav je jasan dokaz da preporuke Venecijanske komisije nijesu ispoštovane, i zato su skrenuli pažnju kolegama u Skupštini o nedovršenom radu po pitanju sastava Tužilačkog savjeta”, naveo je Sekulić.

Uz sve navedeno, jasno je saopšteno i da, kako kaže Sekulić, aktuelno zakonsko rješenje o izboru članova Tužilačkog savjeta predstavlja rizik za nezavisnost tog Savjeta, što jasno implicira mogućnost da vladajuća većina vrši politički uticaj na tužilaštvo.

“Zato su i koizvjestioci PSSE otvoreno i direktno pozvali vladajuću većinu da obezbijedi uslove da novi sastav Tužilačkog savjeta bude politički neutralan. Nažalost, svima je jasno da će i sastav ovog tijela biti posljedica ucjena i nužnih kompromisa stranaka vladajuće većine, tako da će uvažene kolege iz PSSE, kao i crnogorska javnost, biti svjedoci potpune destrukcije Državnog tužilaštva i nastavka sunovrata pravnog i institucionalnog sistema Crne Gore”, naveo je Sekulović.

Ne poštujući preporuke Venecijanske komisije, vladajuća koalicija je, kako navodi poslanik DPS-a, još jednom samo potvrdila da joj apsolutno nije stalo do uvažavanja evropskih standarda.

“Svoj javni sunovrat i potpunu nesposobnost, pokušavaju da spriječe revanšističkim procesima za šta im je potrebno partijsko tužilaštvo. Takvom logikom i urušavanjem institucija, Crnu Goru guraju od Evrope. Ovakva vladajuća većina je ozbiljna prepreka na evropskom putu Crne Gore, i u to se svakim danom uvjeravaju ne samo naši građani već i međunarodni partneri. Sada je jasno da će cijena trulih kompromisa između posvađanih i nesposobnih konstituenata sadašnje vlasti, biti zanemarivanje evropske prakse i standarda, i rušenje onoga što je postignuto na evropskom putu Crne Gore”, zaključio je Sekulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije