Connect with us

Društvo

URA TIVAT: Riješiti problem stoke koja luta po saobraćajnicama

Published

on

FOTO: URA

Problem lutajućih domaćih životinja u Tivtu i okolnim mjestima već duži niz godina predstavlja jednu od glavnih tema u gradu, što zbog materijalnih šteta koje se svakodnevno dešavaju, pa do opasnosti po samu bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, kazali su danas iz inicijalnog odbora URA u Tivtu.

“Naime unazad nekoliko godina dogodio se popriličan broj saobraćajnih nezgoda u kojima su vozači motornih vozila udarali u krupnu stoku koja se nekontrolisano kretala Jadranskom magistralom i to u kasnim noćnim satima. Osim saobraćajnih udesa koje izazivaju lutajuće domaće životinje veoma često se dešava da  one upadaju u privatna dvorišta i bašte stanovnika prigradskih naselja Gornja Lastva, Dumidran, Gradiošnica i Kavač, pritom vršeći poharu i uništavanje mnogih biljnih vrsta koje su domaćini godinama uzgajali i štitili od raznih vremenskih uslova. U Gornjoj Lastvi stradaju međe stare i po nekoliko stotina godina”, kažu oni.

Iz inicijalnog odbora URA Tivat ističu i da krupna stoka za koju se “zvanično” ne zna vlasnik, a “nezvanično” itekako zna upada i u  prigradska i seoska groblja pa se zbog toga, pojašnjavaju, prije nekoliko godina dogodio prvo verbalni pa potom i fizički sukob mještana Gradiošnice i Bogdašića sa osobama za koje se “nezvanično” veže vlasništvo nad lutajućim životinjama.

“URA Tivat želi da uputi apel lokalnim vlastima Tivta i nevladinom sektoru koji se bave zaštitom životinja da uzmu učešće i pomognu u rješavanju ovog problema koji bi mogao imati tragične posljedice po živote građana usljed neblagovremene reakcije”, ukazuju oni.

Kažu da bi njihova sugestija za tivatske institucije išla u pravcu formiranja opštinske komisije, a potom donošenje plana rješavanja problema.

“Ono što bi moglo koristiti ovom planu jeste  povezivanje sa opštinom Budva koja ima isti ili sličan problem i na osnovu njihovog iskustva treba adekvatno djelovati i u Tivtu. Lutajuću stoku u svakom slučaju moramo skloniti sa javnih površina i putne infrastrukture, pokušati pronaći vlasnike, a ako se to ne može istu bi trebalo pokloniti domaćinstvima koja bi se adekvatno brinula o oduzetim  životinjama. Mi u URA Tivat smo sigurni da bi  nekome ko živi na selu, a pogotovo porodicama koje su slabijeg materijalnog stanja ove životinje itekako dobro došle”, zaključuje se u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije